Κόσμος

"Ημέρα χωρίς παντελόνια στο μετρό"... σε 60 πόλεις (photos)

Στη χώρα μας μπορεί να μη συνηθίζεται (τουλάχιστον όχι ακόμα), ωστόσο σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου κάθε χρόνο στις 13 Ιανουαρίου οι συρμοί του μετρό στις πόλεις γεμίζουν από επιβάτες που δε φορούν παντελόνι! Χθες Κυριακή λοιπόν πολλοί τολμηροί άφησαν το παντελόνι τους ή τη φούστα τους στο σπίτι και έδειξαν τα εσώρουχά τους χωρίς αναστολές, γιορτάζοντας έτσι την "Ημέρα χωρίς παντελόνια στο μετρό" ("No pants in the subway day") στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες επιβάτες σε πάνω από 60 πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Χαρακτηριστικό είναι και το σλόγκαν τής εν λόγω κίνησης: «Άσε το παντελόνι σου στο σπίτι, αλλά φόρα οπωσδήποτε εσώρουχο!».

Οι δυσχερείς καιρικές συνθήκες σε Λονδίνο, Βερολίνο, Παρίσι, Νέα Υόρκη και άλλες μητροπόλεις του πλανήτη δεν πτόησαν όσους θέλησαν να βγάλουν και χθες τα παντελόνια ή τις φούστες τους και να συμμετέχουν σε αυτό που ξεκίνησε ως μια φάρσα πριν από έντεκα χρόνια - πού αλλού; - στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με όσα συνηθίζονται, κάθε χρόνο τέτοια μέρα, ο επιβάτης εμφανίζεται στο μετρό χωρίς παντελόνι και προσπαθεί να φέρεται όσο πιο φυσιολογικά μπορεί. Αν κάποιος τον ρωτήσει γιατί κυκλοφορεί μόνο με τα εσώρουχά του, εκείνος απαντάει ότι απλά ξέχασε να φορέσει το παντελόνι του. Μετά από οκτώ στάσεις, μπαίνει στο βαγόνι ένας πλανόδιος που αρχίζει και "πουλάει" παντελόνια στους επιβάτες.

Η φάρσα αυτή ξεκίνησε το 2002 όταν μια παρέα νεαρών θέλησε να προκαλέσει την έκπληξη των επιβατών του μετρό. Έτσι εμφανίστηκαν μέσα στο συρμό χωρίς παντελόνι, ενώ ένας φίλος τους εμφανιζόταν ως πωλητής παντελονιών για να κρύψει τη γύμνια τους.

Η "Ημέρα χωρίς παντελόνια στο μετρό" έγινε talk of the town και μόδα σε αρκετές αμερικανικές πόλεις ενώ πέρασε τα σύνορα των ΗΠΑ και έγινε θεσμός και σε πολλές πόλεις του κόσμου, από την Αυστραλία ως τη Λατινική Αμερική και από την Ευρώπη ως την Κίνα (για πρώτη φορά έλαβε χώρα φέτος στο Πεκίνο).

Η συνήθεια αυτή ωστόσο παραλίγο να βρει άδοξο τέλος το 2006, όταν ένας αστυνομικός της Νέας Υόρκης συνέλαβε οκτώ από τους συμμετέχοντες και τους οδήγησε στο δικαστήριο. Εκεί όμως αποδείχτηκε ότι δεν υπάρχει κανένας νόμος που να απαγορεύει να κυκλοφορείς στο μετρό φορώντας τα εσώρουχά σου.

    

    

    

    

    

Σχόλια