Η μετάλλαξη Όμικρον κομίζει νέα μέτρα - Χριστούγεννα με rapid test για όλους - Αύριο η εισήγηση των ειδικών

Ελλάδα
Η μετάλλαξη Όμικρον κομίζει νέα μέτρα - Χριστούγεννα με rapid test για όλους - Αύριο η εισήγηση των ειδικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο τραπέζι τα υποχρεωτικά τεστ για όλους κατά την περίοδο των εορτών ανάχωμα στην νέα παραλλαγή «Όμικρον» - 10.000 αστυνομικοί στους δρόμους τις γιορτές για ελέγχους

Ανοιχτό άφεσε το ενδεχόμενο να προστεθούν νέα μέτρα εν μέσω της ορμητικής διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον στην Ευρώπη, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες το πρωί της Πέμπτης 16 Δεκεμβρίου.

«Αυτά που ξέρουμε είναι μάλλον ανησυχητικά. Η μόνη απάντηση στην Όμικρον είναι η επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμών με την τρίτη δόση. Στην Ελλάδα ανοίξαμε την 3η δόση για όλο τον πληθυσμό, είμαστε από τους πρώτους, και αν χρειαστεί να πάρουμε επιπλέον μέτρα θα υλοποιηθούν κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων», ανέφερε ο πρωθυπουργός χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Για το λόγο αυτό, οι υγειονομικές αρχές της χώρας βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή, ενώ δεν αποκλείεται η Επιτροπή των ειδικών να εισηγηθεί τη λήψη και νέων μέτρων ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, κατά την αυριανή της σύσκεψη, Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021, μετρα τα οποία σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, μπορούν να εφαρμοστούν τόσο πριν την περίοδο των Χριστουγέννων, όσο και μετά.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Μαξίμου εξετάζεται η ιχνηλάτηση όλου του πληθυσμού με τεστ για την νόσο Covid-19, καθώς και η ενίσχυση σε προσωπικό του ελεγκτικού μηχανισμού για την εφαρμογή των μέτρων.

Στο τραπέζι υποχρεωτικά τεστ και για εμβολιασμένους

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υποχρεωτικό θα είναι το rapid test για τους εμβολιασμένους ή όσους φέρουν πιστοποιητικό νόσησης προκειμένου να εισέλθουν σε κλειστούς χώρους, ειδικά για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.

Όπως ανέφερε νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης «αυτό που εξετάζουμε είναι ότι κάποια στιγμή θα θέλαμε να υπάρξει ένα τεστ συνολικά όλου του πληθυσμού, υπό την έννοια να μπορέσουμε κάποια στιγμή να έχουμε μια συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας, σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Αυτός είναι ο προβληματισμός μας, όταν είναι να ειπωθούν οι αποφάσεις, θα ειπωθούν»

Σε ό,τι αφορά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ανέφερε ότι επί του παρόντος θα ισχύσουν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα. «Θα κάνουμε και Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, δεν υπάρχουν σκέψεις να επιβάλλουμε περιορισμούς που παραπέμπουν σε lockdown», πρόσθεσε.

Ως προς τη μετάλλαξη Όμικρον, ο υπουργός ανέφερε ότι επί του παρόντος στην Ελλάδα το στέλεχος δεν έχει τη δυναμική που παρουσιάζει στον υπόλοιπο κόσμο, εξέφρασε ωστόσο την εκτίμηση ότι θα απασχολήσει πολύ έντονα τη χώρα τον Ιανουάριο. Γι’ αυτόν τον λόγο, όπως είπε, δοκιμάζονται έκτακτα σχέδια.

Στην ίδια σελίδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αποκάλυψε ότι στις σκέψεις τις κυβέρνησης είναι και ρεβεγιόν με τεστ και για εμβολιασμένους - με κόστος δικό τους - σε κλειστούς χώρους (όπου μπορούν να μπαίνουν μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης). Οπως είπε, ο σχεδιασμός προσαρμόζεται προκειμένου να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που υπάρχουν: «Τι σκέψεις έχουμε; Έχουμε πει ότι στο επόμενο διάστημα, στα βασικά, σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία, την κίνηση, τον κόσμο, τα ωράρια, πάμε όπως είμαστε, με το υπάρχον πλαίσιο» και πρόσθεσε «Εξετάζουμε μόνο για εκείνους που το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς ή των Χριστουγέννων -θα δούμε, δεν θέλω να προτρέχω, η Επιτροπή θα πει κατά πάσα πιθανότητα προς την Πρωτοχρονιά-, εκτός από το ότι μόνον εμβολιασμένοι επιτρέπεται να πάνε στους κλειστούς χώρους, να είναι εφοδιασμένοι και με τα αποτελέσματα του rapid test. Δεδομένου ότι αυτό θα τούς εξασφαλίσει ακόμα περισσότερο και τους ίδιους και όλους τους γύρω ότι θα είναι όσο το δυνατόν πιο "στεγανοποιημένος" ο χώρος, από τον κίνδυνο να υπάρχει κάποιος εκεί που θα νοσεί, εκείνες ή εκείνη τη μέρα που ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους συνιστά έναν παραπάνω κίνδυνο για να νοσήσει κάποιος και να το διασπείρει και στην υπόλοιπη κοινότητα».

10.000 αστυνομικοί στους δρόμους τις γιορτές για ελέγχους Covid

Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ξεκαθάρισε πως οι έλεγχοι κατά την εορταστική περίοδο για την εφαρμογή των μέτρων θα είναι σαρωτικοί, με 10.000 αστυνομικούς να βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους. Όπως είπε, η αποστολή των ανδρών και των γυναικών της ΕΛ.ΑΣ. θα είναι διπλή: η τάξη και η ασφάλεια και η εφαρμογή των μέτρων.

Ανάχωμα στην «Ομικρον»

Με το βλέμμα στραμμένο στη μετάλλαξη «Ομικρον», καθώς η επικρατέστερη θέση επικαλείται ισχυροποιημένες ενδείξεις ότι η νέα παραλλαγή «Ομικρον» μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του νέου χρόνου θα έχει «εδραιώσει» την παρουσία της και στην Ελλάδα και, με στόχο την κατά το δυνατόν καθυστέρηση στην εξάπλωσή της στην χώρα, η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στην εκτέλεση του εθνικού σχεδίου εμβολιασμού για τη δημιουργία αναχωμάτων στην ραγδαία διασπορά της. Παράλληλα, αποφασίστηκε να επιτρέπεται την περίοδο των εορτών η είσοδος στην Ελλάδα μόνο με μοριακό έλεγχο 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News