Καινοτομία

Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ: Η Google έφτιαξε το πρώτο doodle τεχνητής νοημοσύνης

Παίξε το παιχνίδι - Δημιούργησε τη δική σου μουσική σύνθεση

Με ένα πρωτοποριακό doodle τιμά σήμερα η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης τον σπουδαίο Γερμανό συνθέτη Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα.

Η Google με ένα μουσικό παιχνίδι, μας κάνει κι εμάς για λίγο μουσικούς αφού μπορούμε να προσθέσουμε νότες πάνω στο πεντάγραμμο και να δημιουργήσουμε μία όμορφη σύνθεση την οποία στο τέλος έχουμε τη δυνατότητα να ακούσουμε.

Πρόκειται για το πρώτο doodle τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της Google Magenta και της Google PAIR.

Είναι μία διαδραστική εμπειρία για το χρήστη ο οποίος αρκεί να πατήσει ένα κουμπί ώστε να αρχίσει να χρησιμοποιεί το παιχνίδι και να συνθέσει μια μελωδία με το στυλ του Μπαχ.

Ποιος ήταν ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ

Ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ ήταν Γερμανός συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας, μουσικοπαιδαγωγός και εκτελεστής (οργανίστας, κλειδοκυμβαλίστας,[β] βιολιστής και βιολονίστας) της περιόδου Μπαρόκ.

Υπήρξε αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος συνθέτης αυτής της περιόδου, καθώς και ένας από τους σπουδαιότερους στην ιστορία της έντεχνης Δυτικής μουσικής. Τα περισσότερα από 1000 έργα του που έχουν διασωθεί ως τις μέρες μας, ενσωματώνουν όλα τα χαρακτηριστικά του στυλ Μπαρόκ, το οποίο και απογειώνουν στην τελειότητα. Παρόλο που δεν εισάγει κάποια νέα μουσική φόρμα, εμπλουτίζει το γερμανικό μουσικό στυλ της εποχής με μια δυνατή και εντυπωσιακή αντιστικτική τεχνική, έναν φαινομενικά αβίαστο έλεγχο της αρμονικής και μοτιβικής οργάνωσης, και την προσαρμογή ρυθμών και ύφους από άλλες χώρες, ιδιαίτερα από την Ιταλία και τη Γαλλία. Η μουσική του χαρακτηρίζεται από τεχνική αρτιότητα, αρτιστικό υπόβαθρο και, κυρίως, υψηλή πνευματικότητα.

Κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του Μπαχ είναι τα εξής: η Τοκάτα και Φούγκα σε Ρε Ελάσσονα, η Λειτουργία σε σι ελάσσονα, τα Κατά Ματθαίον Πάθη, τα Βρανδεμβούργια Κοντσέρτα, το Καλοσυγκερασμένο Κλειδοκύμβαλο και η Τέχνη της Φούγκας.

Σχόλια