Καινοτομία

Δεκαπενταύγουστος στις Παναγιές της Κρήτης (photos)

Δεκαπέντε Αυγούστου η Χριστιανοσύνη γιορτάζει την Κοίμηση της Παναγίας. To neakriti.gr μεταφέρει με αποκλειστικές εικόνες το κατανυκτικό κλίμα.

Δεκαπέντε Αυγούστου η Χριστιανοσύνη γιορτάζει την Κοίμηση της Παναγίας. Το «άνθος της αφθαρσίας» και Μητέρα του Θεού εκοιμήθη και τρεις μέρες μετά μετετέθη στους ουρανούς.

Οι πιστοί ξεκινούν τις ετοιμασίες για το Πάσχα του Καλοκαιριού μέρες πριν. Οι εκκλησιές ασπρίζονται, στα χωριά οι γυναίκες «ξεσηκώνουν» ολόκληρο το σπιτικό. Ετοιμάζονται γλυκά στους φούρνους.

Οι πιστοί ξεκινούν και την προσωπική τους προετοιμασία, νηστεύοντας από την αρχή του μήνα. Μια νηστεία αυστηρή που αφαιρεί από το καθημερινό τραπέζι το κρέας, το λάδι, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά.

Στο τραπέζι θα μπει μονάχα το ψάρι ανήμερα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου.

Η Παναγιά, η μάνα του Θεού, η μάνα όλου του κόσμου, όλων μας.

Την χάρη της λατρεύουν και προσκυνούν ευλαβικά γυναίκες, άνδρες και παιδιά. Μαυροφορεμένες γυναίκες κάνουν τάματα στη χάρη της και περιμένουν τη βοήθεια Της. Ποιο άλλο όνομα γλυκύτερο και πιο αγαπημένο, βγαίνει συχνότερα από τα χείλη των πιστών;

Μεγάλη γιορτή για την Ορθοδοξία, μεγάλη η χαρά για τους πιστούς.

Πανηγύρια στήνονται σε όλη την Κρήτη.   

Η παράδοση αναφέρει πως Άγγελος Κυρίου ενημέρωσε την Παναγία για τον επικείμενο θάνατο της. Η ίδια πήγε στο όρος των Ελαιών προσευχήθηκε και ανέφερε το γεγονός στους Απόστολους.

Μια νεφέλη άρπαξε όλους τους Απόστολους και τους μετέφερε στα Ιεροσόλυμα.

Η Παναγία τρεις μέρες μετά την Κοίμηση της, μετετέθη στους ουρανούς.

Δεκαπενταύγουστος στις Παναγιές της Κρήτης

Το neakriti.gr, μεταφέρει το κατανυκτικό κλίμα και την εικόνα από τις Παναγιές της Κρήτης, σε ένα μοναδικό φωτογραφικό αφιέρωμα.

Ιερά Μονή Κρουσταλλένιας Λασιθίου

Παναγία Παλιανή

Η Ιερά Μονή Παλιανής είναι ένα γυναικείο μοναστήρι σε υψόμετρο 280 μ. Είναι ένα από τα παλαιότερα βυζαντινά μοναστήρια της Κρήτης και βρίσκεται 20 χλμ. από το Ηράκλειο, δίπλα στο χωριό Βενεράτο.

Ο ναός, που υπάρχει σήμερα εκεί, χτίστηκε το 1826 στη θέση του παλιού. Πρόκειται για μία από τις πιο πολυσύχναστες μονές της Κρήτης.

Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί το μουσείο της μονής και να θαυμάσει το πολύ παλιό και σημαντικό αρχειακό υλικό που εκτίθεται εκεί.

Παναγία Σπηλιώτισσα

Η γραφική Ιερά Μονή Παναγίας Σπηλιώτισσας, απέχει μόλις 22 χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου και βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Άγιος Βασίλειος και Χουδέτσι.

Η εκκλησία της μονής είναι αφιερωμένη στην Παναγία και βρίσκεται μέσα σε μία σπηλιά. Η ιερότητα του χώρου και το φυσικό κάλλος είναι ιδιαίτερα συνδυασμένα σ' αυτό το μοναδικό τόπο.

Παναγία Καμαριανή

Στην παλιά Αλικαρνασσό (Μ. Ασία) καθόταν μια γυναίκα στο σπίτι της. Αυτή είδε στον ύπνο της μια μαυροφόρα γυναίκα να της λέγει να φύγει από το σπίτι της γιατί ήταν δικό της. Το λέει στον άνδρα της και της λέει όνειρο είναι. Αλλά το όνειρο αυτό επαναλήφθηκε τρεις φορές.

Τότε της λέει ο άνδρας της όταν την ξαναδεί να τη ρωτήσει ποια γυναίκα είναι. Πράγματι όταν την ξαναείδε την ρωτά, «Ποια είσαι και μου λες να φύγω από σπίτι μου;» τότε εκείνη της απαντά: «Είμαι η Παναγία και σκάψετε στο τάδε μέρος να βρείτε την εικόνα μου. Θέλω να μου κτίσετε εκεί σπίτι (εκκλησία δηλαδή). Πήγαν και έσκαψαν και βρήκαν την εικόνα σ' ένα καμαράκι, γι' αυτό την λένε και Καμαριανή.

Γιορτάζει η Παναγία στα Πάρτιρα


*γράφει η Μαίρη Καριωτάκη

40 χλμ  νότια του Ηρακλείου, στο δήμο Μινώα Πεδιάδος βρίσκεται το χωριό Πάρτιρα που σήμερα γιορτάζει επίσης το Ιερό Προσκύνημα στη Παναγία την Κερά.

Πλήθος κόσμου, από τα Πάρτιρα, τη Μικρά Επισκοπή, τον Μπαδιά, τη Τουρλωτή και όχι μόνο συρρέουν στο γραφικό εκκλησάκι προκειμένου να προσπέσουν στη μάνα του κόσμου και να της ζητήσουν να σταθεί στο πλάι τους στα εύκολα και τα δύσκολα που τους περιμένουν.

«Ένα κερί για μας, ένα για την οικογένεια κι ένα για τη χώρα μας», λέει η κ. Μαρία. «Να παρακαλέσουμε τη Παναγία να μας βοηθήσει γιατί φοβάμαι πως αυτά που έρχονται θα' ναι πιο δύσκολα απ' αυτά που πέρασαν", συμπληρώνει.

Η χώρα βρέθηκε στο επίκεντρο και του μηνύματος που έστειλε ο εφημέριος του ναού. "Η χώρα μας κι όλος ο κοσμος, χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ την Παναγία ", είπε από άμβωνος ο παπά - Βασιλής.


"Οι προσευχές μας όλες για τα νέα παιδιά που έχουν μπροστά τους να παλέψουν για όλα" σημείωσε με συγκίνηση.

Ιερά Μονή Καλυβιανής

Το μοναστήρι της Παναγίας της Καλυβιανής δεσπόζει στη Μεσαρά, με τους επισκέπτες πιστούς ακόμα μια φορά να δίνουν το "παρών" για να προσευχηθούν, από την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο.

Ιερά Μονή Αγκαράθου

Την Ιερά Μονή Αγκαράθου λάμπρυνε με την παρουσία του ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, ο οποίος βρέθηκε στον πανηγυρικό εσπερινό για την Κοίμηση της Θεοτόκου.

Το1970 ο ηγούμενος Κύριλλος Χουρδάκης επιτυγχάνει την επιστροφή στην Αγκάραθο της πανάρχαιας εικόνας της Παναγίας της Ορφανής που είχε μεταφερθεί στα Κύθηρα από το 1836.

Ο ναός της μονής με την εικόνα της Παναγίας της Ορφανής είναι δίκλιτος, με το ένα κλίτος αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου (15 Αυγούστου) και το άλλο στον Άγιο Μηνά (11 Νοεμβρίου).

Παναγία η Καληωρίτισσα στην Πόμπια

Η θαυματουργή για τις γυναίκες εκκλησία της Παναγίας στην Πόμπια του Δήμου Φαιστού. Πολλές είναι οι μαρτυρίες ανά τα χρόνια, ότι η χάρη της έχει βοηθήσει ζευγάρια να αποκτήσουν παιδί και έχει την φήμη της θαυματουργής. Γι' αυτό και το Καληωρίτισσα... προερχόμενοι από το η ώρα η καλή!

Παναγία Βουτών

(φωτογραφίες Μάνος Βαρδαλαχάκης)

Άκρως κατανυκτικό ήταν χθες το κλίμα και στην Παναγία στις Βούτες, με δεκάδες πιστούς να προσέρχονται για τιμήσουν την Αγία Μητέρα.

Παναγίτσα Μασταμπά

Η Χάρη της δεσπόζει στο κέντρο του Μπασταμπά, όπου αρκετοί ήταν και φέτος οι πιστοί που βρέκηκαν για να προσκυνήσουν.

Παναγία Γκουβερνιώτισσα

Μετά από έναν αιώνα εγκατάλειψης, απέκτησε και πάλι ζωή. Το κοινό μπορεί πλέον να θαυμάζει από κοντά τις σπάνιες τοιχογραφίες του 14ου αιώνα, που κοσμούν το εσωτερικό του ναού, αλλά και την Έκθεση Εκκλησιαστικών Κειμηλίων.

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

Επιμέλεια: Victor Κουμαντάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια