Ελλάδα

Συνεδριάζει η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Το απόγευμα της Τετάρτης θα συνεδριάσει η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να επικυρώσει την τελική απόφαση σχετικά με την πρόταση του κόμματος για σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ.

Η υπόθεση της λίστας θα είναι το πρώτο καυτό ζήτημα που θα χειριστεί ο Αλέξης Τσίπρας μετά το πολυήμερο ταξίδι του στη Λατινική Αμερική, ενώ στη σύσκεψη που θα γίνει υπό την προεδρία του στην Κουμουνδούρου θεωρείται βέβαιο ότι θα αποφασιστεί η κατάθεση ξεχωριστής πρότασης για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, εκτός από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ευθύνες προκύπτουν για τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ για τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ο κ. Βίτσας δήλωσε ότι προκύπτουν πολιτικές ευθύνες.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επικεντρωθεί στο θέμα ότι επί μακρόν η λίστα Λαγκάρντ παρέμεινε «νεκρή» με υπαιτιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου, που «κατηγορείται» ότι την κράτησε κρυφή επί 18 μήνες.

Η πρόταση που αναμένεται να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινείται ακριβώς σε αυτή τη λογική, ότι δηλαδή πέραν των προφανών ευθυνών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου πρέπει να διερευνηθούν και ενδεχόμενες ευθύνες του κ. Βενιζέλου.

Σύμφωνα εξάλλου με "Τα Νέα", η αξιωματική αντιπολίτευση θα προσπαθήσει να εντάξει στην προκαταρκτική έρευνα και άλλους υπουργούς Οικονομικών, ακόμα και τον Γιάννη Στουρνάρα. Πληροφορίες λένε πως μέσω της εισήγησης που έχει ετοιμαστεί ζητείται σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής και για όσους διετέλεσαν υπουργοί Οικονομικών από τη στιγμή που έφτασε σε ελληνικά χέρια η λίστα Λαγκάρντ μέχρι σήμερα, κάτι που σημαίνει ότι δε μένουν έξω ούτε ο Φίλιππος Σαχινίδης ούτε ο Γιάννης Στουρνάρας! Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρηθεί να επιρριφθούν ευθύνες ακόμη και στον Γιώργο Παπανδρέου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστεί ότι η δική του πρόταση θα συγκεντρώσει ισχυρή υποστήριξη και από άλλες πολιτικές δυνάμεις, παρακολουθώντας με μεγάλη προσοχή τις διεργασίες στη Δημοκρατική Αριστερά, δύο βουλευτές της οποίας (οι Οδυσσέας Βουδούρης και Πάρις Μουτσινάς) διαφοροποιήθηκαν από την επίσημη γραμμή του κόμματός τους και κινούνται περισσότερο στη λογική ότι η προανακριτική δεν πρέπει να περιοριστεί στον κ. Παπακωνσταντίνου.

Ανάλογες υπόγειες διεργασίες εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχουν και στο ΠΑΣΟΚ και πιθανότατα θα εκδηλωθούν με διάφορους τρόπους στη συνέχεια.

Για «χυδαίο παιχνίδι» εναντίον του μιλά το ΠΑΣΟΚ

Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ στρέφει τα βέλη του - μετά την απομάκρυνση Παπακωνσταντίνου - προς δύο στόχους. Εγκαλεί το ΣΥΡΙΖΑ για «χυδαίο παιχνίδι» κατά του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του Ευάγγελου Βενιζέλου, ενώ στο στόχαστρο μπαίνει ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης, που στο παρασκήνιο «κατηγορείται» από την Ιπποκράτους για διοχέτευση της λίστας στη δημοσιότητα, μέσω του περιοδικού HOT DOC του Κώστα Βαξεβάνη.

Κύκλοι της Ιπποκράτους μιλούν για «συκοφαντική επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ κατά του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του» υποστηρίζοντας πως απώτερος στόχος της Κουμουνδούρου είναι η ίδια η συνοχή της κυβέρνησης.

Οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν ακόμα περισσότερο τις επόμενες μέρες ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, με το πρώτο να μιλά για «τερατολογίες, τραγικά ανεύθυνες κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, συνεχείς απειλές και χυδαίους υπαινιγμούς» και το δεύτερο για «πολιτική αλητεία και ανοησία».

Σχόλια