Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο δρόμο της ασφάλειας και της προόδου»

Ελλάδα
Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο δρόμο της ασφάλειας και της προόδου»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε απολογισμό του κυβερνητικού έργου, άσκησε δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και έθεσε τους «5 προτεραιότητες» για μια ισχυρή Ελλάδα

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Μοσχάτο μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες μέρες πριν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, τονίζοντας ότι «αυτοδύναμη ΝΔ σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα» και ότι «νικηφόρα Νέα Δημοκρατία σημαίνει νικηφόρα Ελλάδα».

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε απολογισμό του κυβερνητικού έργου, άσκησε δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και έθεσε τους «5 προτεραιότητες» για μια ισχυρή Ελλάδα.

Δείτε live την ομιλία:

Στην αρχή της τοποθέτησης του, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους: «Είναι η τελευταία συνάντηση μας πριν τις εκλογές, πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση που θα δώσει στην Ν.Δ. τη δεύτερη ισχυρή εντολή για μια νέα γόνιμη κυβερνητική θητεία, χαράζοντας έτσι την πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια». 

«Σταθερότητα, συνέπεια, συνέχεια»

«Στα πρόσωπα σας βλέπω τη σιγουριά της νίκης, αλλά βλέπω και τη βεβαιότητα ότι αυτή η εκστρατεία θα φέρει τελικά την αυτοδυναμία. Αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία για μια αυτοδύναμη, ισχυρή Ελλάδα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Πρώτοι εσείς νιώθετε την ανάγκη η Ελλάδα να μείνει στο δρόμο της ασφάλειας και της προόδου», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στα κομματικά στελέχη της Ν.Δ., σημειώνοντας ότι «πρέπει να γίνει πράξη το σύνθημα “Σταθερότητα, Συνέπεια, Συνέχεια” – τρεις λέξεις που συμπληρώνουν τρεις μεγάλες κατακτήσεις. Από το 2019 καταφέραμε να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος της τετραετίας ΣΥΡΙΖΑ. Πετύχαμε να ξεπεράσουμε μεγάλες δοκιμασίες. Από το μεταναστευτικό στον Έβρο και την πανδημία, μέχρι τις απειλές στο Αιγαίο και όλα όσα έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία, υλοποιώντας όσα υποσχεθήκαμε στους Έλληνες πολίτες το 2019» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Είναι αλήθεια ότι καμία κυβέρνηση δεν πολέμησε σε τόσα πολλά και σε τόσα διαφορετικά μέτωπα. Και καμία δεν έχει δείξει τόσο σημαντικό έργο σε τόσο μικρό διάστημα, αλλά και σε τόσο δυσμενές περιβάλλον», προσέθεσε ο πρωθυπουργός απολογίζοντας το κοινοβουλευτικό έργο της κυβέρνησης.

Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. έκανε λόγο για ανανεωμένα ψηφοδέλτια και επεσήμανε ότι «η Νέα Δημοκρατία έχει πραγματικά μεγάλο στελεχειακό βάθος» και ότι ο ίδιος έχει ως πυξίδα στην αξιοποίηση των στελεχών την «αξιοκρατία και μόνο την αξιοκρατία».

Ως προς τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στην «ανάγκη ανάδειξης της συνέπειας λόγων και έργων αυτής της κυβέρνησης» και τόνισε εμφατικά ότι «μειώσαμε 50 φόρους και κατά 4 μονάδες τις ασφαλιστικές εισφορές», ενώ επεσήμανε και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης καθώς και «τη συνολική ελάφρυνση από τα βάρη 7 δισ. ευρώ – απαλλαγές μόνιμες, όταν το τρίτο Μνημόνιο Τσίπρα-Βαρουφάκη μας κόστισε σχεδόν 100 δισ.»

«Μπορέσαμε και να μειώσουμε φόρους και να φέρουμε πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη και να εξασφαλίσουμε δημοσιονομική σταθερότητα (…) και ακριβώς αυτό το μέρισμα της ανάπτυξης μπορούμε να επιστρέψουμε στην ελληνική κοινωνία. Για αυτό και μπορέσαμε να δώσουμε για πρώτη φορά αυξήσεις της τάξης του 8% στους συνταξιούχους μετά από 12 χρόνια. Και όσα υψηλότερη θα είναι ανάπτυξη, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι μελλοντικές αυξήσεις», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και κατόπιν άσκησε κριτική στον ν. Κατρούγκαλο λέγοντας ότι «όσοι αδικούνται από την προσωπική διαφορά του ν. Κατρούγκαλου ενισχύθηκαν πρόσφατα και έχω δεσμευτεί ότι θα συνεχίσω να στηρίζω τους συνταξιούχους, μέχρι η προσωπική διαφορά να σβήσει τελείως».

«Ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλος του 2023»

«Δημιουργήσαμε σχεδόν 300.000 νέες θέσεις εργασίας», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, ο οποίος προχώρησε στη σύγκριση με τα αντίστοιχα στοιχεία της Ισπανίας, στην οποία, όπως είπε, η ανεργία παρέμεινε στα ίδια επίπεδα στη διάρκεια της σοσιαλιστικής διακυβέρνησης, ενώ δεσμεύτηκε για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023, «εφόσον η Ν.Δ. είναι σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση μετά τις εκλογές».

Στη συνέχεια, έκανε έκκληση για σύγκριση «αυτού του απολογισμού με τα όσα έγιναν την περίοδο 2015-2019». Και σημείωσε: «κλειστές τράπεζες, ουρές έξω από τα ΑΤΜ, η χώρα στο χείλος του γκρεμού, ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, αρνητικές καταθέσεις, ενώ σήμερα οι προβλέψεις για την ανάπτυξη αναθεωρούνται προς τα πάνω».

«Η χώρα ξέφραγο αμπέλι είναι πια παρελθόν»

Για το μεταναστευτικό ζήτημα υποστήριξε: «Πριν από 4 χρόνια κάποιοι μας έλεγαν ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα και ότι στην ξηρά πρέπει να μένουν ανοιχτά (…) Αυτή η χώρα ξέφραγο αμπέλι είναι πια παρελθόν. Οι παράνομες ροές αποτρέπονται. Σπάμε, διαλύουμε, συνθλίβουμε τα άθλια κυκλώματα των διακινητών», δήλωσε ο εμφατικά ο πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε ότι «ο φράχτης του Εβρου επεκτείνεται», χαρακτηρίζοντας την τροπολογία Παπαδημούλη «κατάπτυστη».

Στη συνέχεια απαρίθμησε τις πολιτικές ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων, ενώ στάθηκε στις αυξήσεις στους ένστολους: «Ο εξοπλισμός όσο άρτιος κι αν είναι, δεν προσφέρει καμία χρησιμότητα αν δεν συνοδεύεται από ένα στελεχιακό δυναμικό το οποίο είναι καλά καταρτισμένο, αλλά κυρίως ψυχωμένο», είπε.

«5 προτεραιότητας για μια ισχυρή Ελλάδα»

Ο πρωθυπουργός στην ΠΕ της ΝΔ αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα υποδομής που έγιναν σε όλη τη χώρα.

Μίλησε και για τις μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις σημειώνοντας πως είμαστε μια από τις πρώτες 10 χώρες στον κόσμο σε παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο.

Αναφέρθηκε και στα πολλά που, όπως είπε, ακόμα πρέπει να γίνουν. Συγκεκριμένα μίλησε για την αναμόρφωση του ΕΣΥ και σε όσα μένουν να γίνουν στην Παιδεία όπου είπε, μεταξύ άλλων, ότι έγιναν ήδη 25.000 μόνιμοι διορισμοί, αυξήθηκαν σημαντικά τα πειραματικά και πρότυπα σχολεία και τοποθετούνται διαδραστικοί πίνακες.

Είπε, επίσης, ότι το κράτος εξακολουθεί να είναι ο μεγάλος ασθενής αλλά, σημείωσε, έγιναν και βήματα. Επ΄ αυτού αναφέρθηκε στην μεταμόρφωση της Πολιτικής Προστασίας, στη ψηφιακή επανάσταση και στον ΕΦΚΑ που βγάζει πια συντάξεις στην ώρα τους.

«Στην κεντρική διοίκηση καραδοκούν πολλές εστίες αναχρονισμού όπως έδειξε η τραγωδία στα Τεμπη. Αλλά κράτος είναι και το 112, είναι και η ΕΜΑΚ, οι συνοριοφύλακες στον Έβρο, τα στελέχη του λιμενικού. Το κράτος οργάνωσε μια άψογη εκστρατεία εμβολιασμού και το ίδιο κράτος καλεί χιλιάδες Ελληνίδες να κάνουν δωρεάν μαστογραφίες», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει το πρόγραμμα της ΝΔ για την επόμενη τετραετία για μια Ελλάδα ισχυρή, με 5 σαφείς προτεραιότητες.

«Πρώτον, δεσμευόμαστε ότι θα αυξήσουμε τους μισθούς. Ξέρουμε ότι είναι ακόμα χαμηλοί και μπορούμε να τους αυξήσουμε 25% έως το τέλος του 2027, εφόσον διατηρήσουμε ετήσια ανάπτυξη 3%. Κάποτε δώσαμε μάχη να μείνουμε στην Ευρώπη. Η μάχη της δίκης μας γενιάς είναι να γίνουμε Ευρώπη σε όλα τα πεδία.

Δεύτερη επιδίωξη να αναβαθμίσουμε τη δημόσια υγεία.

Τρίτος στόχος το καλύτερο κράτος, το αποτελεσματικότερο δημόσιο. Αρχές Μαρτίου κάναμε τον πρώτο εθνικό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για να έχουμε μητρώο επιτυχόντων. Θα εφαρμόσουμε στην πράξη αυτό που ισχύει στο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, τη διετή δοκιμαστική θητεία. Θα γίνει πράξη. Έτσι πρέπει να γίνεται. Ψηφιακή κάρτα στο δημόσιο, αξιολόγηση για όλους.

Τετάρτη προτεραιότητα η στήριξη της νέας γενιάς με πολλές παρεμβάσεις. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον. Έχω δεσμευτεί ότι εφόσον εξαντληθούν οι πόροι θα διπλασιάσουμε το κονδύλι. Υπάρχουν και άλλες δράσεις οι οποίες υλοποιούνται.

Πέμπτη μας προτεραιότητα η συνέχιση της εθνικής μας πολιτικής στα θέματα εξωτερικών σχέσεων, της ασφάλειας και της μετανάστευσης», τόνισε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News