Στοιχεία σοκ για τις αυτοκτονίες στην Κρήτη - Πότε επιλέγουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους (βίντεο)

Κρήτη
Στοιχεία σοκ για τις αυτοκτονίες στην Κρήτη - Πότε επιλέγουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πλειονότητα των αυτοκτονιών σημειώθηκε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ οι ημέρες στις οποίες καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός αυτοκτονιών ήταν η Δευτέρα και η Τρίτη, ενώ οι περισσότεροι θάνατοι έλαβαν χώρα τα ξημερώματα

 

  • Μαύρη πρωτιά στην Κρήτη στις αυτοκτονίες
  • Το 17% των θανάτων από αυτοκτονίες αφορούν την Κρήτη
  • 600 οι αυτοκτονίες σε ολόκληρη τη χώρα
  • 102 οι αυτοκτονίες στην Κρήτη
  • Α. Βγόντζας: Είναι μεγάλος ο αριθμός των αυτοκτονιών στο νησί
  • Άνδρες οι περισσότεροι αυτόχειρες στη χώρα

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία των αυτοκτονιών για το 2022 σε επίπεδο χώρας καθώς άγγιξαν τις 600, αριθμός που αντιστοιχεί σε τουλάχιστον δύο αυτοκτονίες καθημερινά, με την Κρήτη να καταγράφει θλιβερή πρωτιά, καθώς το 17% των θανάτων αφορούσαν το νησί μας. 

Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό μεταξύ των περιφερειών της χώρας, ενώ ακολουθούν οι Περιφέρειες, Κεντρικής Μακεδονίας, Αττικής και Θεσσαλίας. 

Σε επίπεδο χώρας, οι αυτοκτονίες άγγιξαν τις 600, αριθμός που αντιστοιχεί σε τουλάχιστον δύο αυτοκτονίες καθημερινά. 

Τα παραπάνω στοιχεία αναλύθηκαν και επεξεργάστηκαν από το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών και το Ερευνητικό Δίκτυο καταγραφής του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της Οργάνωσης «Κλίμακα». 

«Είναι πάρα πολλές για την Κρήτη 102 αυτοκτονίες μέσα σε ένα έτος και ο αριθμός αυτός έρχεται σε αντίθεση με τα στοιχεία που μας δίνει η Ιατροδικαστική Υπηρεσία, όπου η χρονιά 2000 ήταν η χρονιά - ρεκόρ με 61 αυτοκτονίες και αμέσως μετά το 2018, που είχαμε 59 αυτοκτονίες. Πέρυσι είχαμε 45 αυτοκτονίες. Από εκεί και πέρα, θεωρώ πως η μία αιτία έχει να κάνει με τις κοινωνικές συνθήκες που συνοδεύουν το άτομο», αναφέρει σε δηλώσεις του στο neakriti.gr ο καθηγητής της Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Αλέξανδρος Βγόντζας.

Η πλειοψηφία των αυτοχείρων ήταν άνδρες κατά συντριπτική πλειοψηφία 78%, ενώ οι περισσότεροι θάνατοι συγκεντρώθηκαν στις ηλικίες 60 - 64 για τους άνδρες και 35 - 39 στις γυναίκες. 

Παράλληλα σημειώνεται ότι η πλειονότητα των αυτοκτονιών σημειώθηκε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ οι ημέρες στις οποίες καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός αυτοκτονιών ήταν η Δευτέρα και η Τρίτη, ενώ οι περισσότεροι θάνατοι έλαβαν χώρα τα ξημερώματα. 

Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που έβαλαν τέλος στην ζωή τους είχαν εκδηλώσει άμεσα ή έμμεσα την πρόθεσή τους να αυτοκτονήσουν, ενώ διαπιστώθηκε η ύπαρξη προηγούμενων αποπειρών αυτοκτονίας ή «πρόβας» για κάποια απόπειρα στο παρελθόν καθώς και η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού αυτοκτονίας ή/και ψυχικής ασθένειας. 

Έκθεση - κόλαφος για τις αυτοχειρίες

Η Ελλάδα παραμένει μία από τις λίγες χώρες στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια σφαίρα που δεν έχει λάβει καμία θεσμική πρωτοβουλία για την προστασία των αυτοκαταστροφικών ατόμων. Το 95% των θανάτων θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί εάν είχαν εφαρμοστεί έγκαιρες και ουσιαστικές παρεμβάσεις.  

Πηγή: Παρατηρητήριο αυτοκτονιών «Κλίμακα»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News