Γιατί η Τουρκία βάζει στο «κάδρο» την Κρήτη - Σε επαγρύπνηση η Αθήνα συνεχίζει την ισχυροποίηση των διεθνών της συμμαχιών

Κρήτη
Γιατί η Τουρκία βάζει στο «κάδρο» την Κρήτη - Σε επαγρύπνηση η Αθήνα συνεχίζει την ισχυροποίηση των διεθνών της συμμαχιών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κρήτη έχει μπει εδώ και χρόνια στο στόχαστρο του τουρκικού αναθεωρητισμού με τον προκλητικό χάρτη της λεγόμενης Γαλάζιας Πατρίδας - Τι λέει η ελληνική πλευρά για τα 12 ν.μ και γιατί η Τουρκία στοχεύει την Κρήτη

Με ένα αυστηρό και ηχηρό τετραπλό μήνυμα απάντησε ακαριαία την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου, η Αθήνα στην επιλογή της Άγκυρας να τραβήξει το σχοινί του παραλογισμού και της επιθετικότητας με την επαναφορά του casus belli δια στόματος του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και την ωμή απειλή βίας, που συνοψίζεται στο «ούτε ένα παραπάνω - όχι 12 μίλια στην Κρήτη».

Αθήνα προς Άγκυρα: Δεν τρομοκρατούμαστε - Οι απειλές πέφτουν στο κενό

Πρωθυπουργός, κυβερνητικός εκπρόσωπος και Υπουργείο Εξωτερικών διαμήνυσαν πως η Ελλάδα:

  • δεν εκφοβίζεται ούτε τρομοκρατείται
  • είναι αμυντικά ισχυρή ώστε να μην απειλείται από κανέναν
  • δεν απεμπολεί επ’ ουδενί το νόμιμο δικαίωμά της για επέκταση των χωρικών της υδάτων στο Αιγαίο
  • ο αναθεωρητισμός δεν μπορεί να νικήσει το Διεθνές Δίκαιο.

Αναφαίρετο δικαίωμα η επέκταση στα 12 ν.μ

Συνοπτικά επανέλαβαν με μία φωνή το ελληνικό δυνατό «ΟΧΙ» στα νέο-οθωμανικά σχέδια και τις ανυπόστατες διεκδικήσεις της Άγκυρας. «Έχουμε ενισχύσει την αποτρεπτική μας δυνατότητα σε τέτοιο βαθμό που να μην αισθανόμαστε απειλή από κανέναν», υπογράμμισε με νόημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην 115 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στα Χανιά με συμβολικό φόντο τα αναβαθμισμένα F-16 Viper, σύμφωνα με το reader.gr.

Η ελληνική πλευρά πάντως ξεκαθάρισε εκ νέου ότι η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά της βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί όταν η κυβέρνηση το κρίνει σκόπιμο. Παράλληλα, ενημέρωσε μέσω των διπλωματικών καναλιών εταίρους και συμμάχους για τη νέα κλιμάκωση της έντασης που επιχειρεί η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο, θέτοντας άπαντες προ των ευθυνών τους.

Εντολή αυξημένης επαγρύπνησης στις Ένοπλες Δυνάμεις

Η ακραία εμπρηστική ρητορική της τουρκικής ηγεσίας πάντως προμηνύεται ταραγμένα νερά στο Αιγαίο και το 2023, που εκτός απροόπτου θα είναι εκλογική χρονιά για τον Ταγίπ Ερντογάν, η επιβίωση του οποίου εξαρτάται από την επικράτησή του. Το σενάριο μίας απόπειρας προβοκάτσιας ή ευθείας πρόκλησης επεισοδίου εξάλλου δεν έφυγε ποτέ από το τραπέζι των επιχειρησιακών σχεδιασμών της Αθήνας, προκειμένου να δοθεί άμεσα δυναμική κι αποτελεσματική απάντηση. Αποκωδικοποιώντας, δε, ως προσχεδιασμένες τις νέες άναρθρες πολεμικές ιαχές του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις - ιδίως στα ακριτικά νησιά και τον Έβρο - έχουν λάβει κατά πληροφορίες εντολή αυξημένης επαγρύπνησης και απόλυτης ετοιμότητας. Το μήνυμα είναι κρυστάλλινο: διατηρούμε την ψυχραιμία μας, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Έχει προηγηθεί εξάλλου η ευθεία πολεμική απειλή «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα», μετά από την οποία οι μονάδες σε Καστελλόριζο, Ρω και Στρογγύλη - που επισκέφτηκε προ διημέρου (διόλου τυχαία) ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ - αλλά και στα νησιά του Αιγαίου,  έχουν μετατραπεί δια της ενίσχυσης σε προσωπικό και οπλισμό σε φρούρια.

Γιατί η Τουρκία στοχεύει την Κρήτη

Η Κρήτη έχει μπει εδώ και χρόνια στο στόχαστρο του τουρκικού αναθεωρητισμού με τον προκλητικό χάρτη της λεγόμενης Γαλάζιας Πατρίδας. Μπήκε ακόμα πιο εμφατικά στο επεκτατικό της «κάδρο» με το ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο και την ύπουλη προσπάθεια ενεργοποίησής του με πρόσχημα τη νέα παράνομη συμφωνία Άγκυρας - Τρίπολης με πρόσχημα την έρευνα υδρογονανθράκων. Και πλέον αποτελεί «κόκκινο πανί» εξαιτίας της καθ’ όλα νόμιμης ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου σε συνδυασμό με τα πολλά υποσχόμενα κοιτάσματα φυσικού αερίου για τον εντοπισμό των οποίων γίνονται εντατικές έρευνες. Η περιοχή, δε, θεωρείται από την Άγκυρα ιδανική για να ξεδιπλώσει τη στρατηγική «να ρίξει την πρώτη σφαίρα η Ελλάδα», ώστε να την εμφανίσει ως επιτιθέμενη και εαυτόν ως δήθεν θύμα αντί για τον αναμφισβήτητο ταραξία της περιοχής. Μόνο που οι μάσκες έχουν πια πέσει και ο Ταγίπ Ερντογάν δεν πείθει κανέναν για το πολιτισμένο προσωπείο που φοράει εκτός Άγκυρας και δη όταν βρίσκεται στην Ευρώπη.

//--> //-->

«ANTARES»:  Προβολή ναυτικής ισχύος και συμμαχιών

Την ίδια ώρα, η Αθήνα συνεχίζει ακάθεκτη την ισχυροποίηση των διεθνών της συμμαχιών, εκπέμποντας και μήνυμα αποτρεπτικής ισχύος. Τείχος αποτροπής παράνομων ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο ύψωσε η χώρα μας με την κοινή άσκηση «ANTARES» με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, που έλαβε χώρα σε περιοχές που η Άγκυρα προβάλει παράνομες αξιώσεις με το αναθεωρητικό αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας.  Επί 40 ημέρες η ελληνική Φρεγάτα «ΑΔΡΙΑΣ» ενταγμένη στη δύναμη κρούσης του γαλλικού αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle και σε συνεργασία με αμερικανικές Μονάδες, συμμετείχε σε ασκήσεις προσομοίωσης σεναρίων πολέμου επιφανείας και ανθυποβρυχιακές και αντιαεροπορικές επιχειρήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News