Πυρά Τζάκρη κατά Γεωργαντά για «κατάφορη αδικία και διχασμό στην κατανομή του αποθεματικού κρίσης»

Κρήτη
Πυρά Τζάκρη κατά Γεωργαντά για «κατάφορη αδικία και διχασμό στην κατανομή του αποθεματικού κρίσης»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα χρήματα μοιράστηκαν σε λιγοστούς αγρότες στα οπωροκηπευτικά και στις βιολογικές αμπελοκαλλιέργειες!

Με άδικο και διχαστικό τρόπο μοίρασε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα χρήματα του αποθεματικού κρίσης σε αγρότες της χώρας, όπως υποστήριξε στη Βουλή, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Θεοδώρα Τζάκρη. Κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης, η κ. Τζάκρη αναφέρθηκε στην έλλειψη διαβούλευσης από το υπουργείο και στο διχασμό του αγροτικού κόσμου που προκάλεσε η εν λόγω απόφαση με την κατανομή των 26,3 εκατομμυρίων ευρώ. Κι αυτό διότι, τα χρήματα αυτά, μοιράστηκε μόνο στους αγρότες του τομέα των Οπωροκηπευτικών, που συμμετέχουν σε Οργανώσεις Παραγωγών, που υλοποιούν περιβαλλοντικές δράσεις και στους αμπελοκαλλιεργητές που εφαρμόζουν βιολογικές μεθόδους παραγωγής.

Η κ. Τζάκρη επισήμανε ότι το αποθεματικό κρίσης δημιουργείται από παρακρατήσεις των άμεσων ενισχύσεων άνω των 2.000 ευρώ που λαμβάνουν οι δικαιούχοι παραγωγοί και σημείωσε ότι το υπουργείο θα έπρεπε να προχωρήσει σε τριπλασιασμό του εν λόγω ποσού στα 79 εκατομμύρια ευρώ, όπως προβλέπεται δυνάμει του Ενωσιακού Κανονισμού 2022/467 ώστε να λάβουν οικονομική ενίσχυση περισσότεροι αγρότες που αναμφίβολα έχουν πληγεί οικονομικά από τις συνθήκες που επικρατούν το τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, χωρίς να απαντήσει στο βασικό ερώτημα γιατί δεν προχώρησε σε τριπλασιασμό του ποσού των 26,3 εκατομμυρίων ευρώ, αναφέρθηκε γενικά στους τρόπους με τους οποίους το υπουργείο έχει ενισχύσει μέχρι τώρα τους αγρότες (Αποθεματικό κρίσης, ΠΑΑ, εθνικοί πόροι) σημειώνοντας ότι έχουν δαπανηθεί περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ από εθνικούς πόρους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των αγροτών λόγω της ενεργειακής κρίσης και του αυξημένου κόστους παραγωγής που αφορούσαν στη μείωση ΦΠΑ ζωοτροφών και λιπασμάτων, στην επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, στην επιδότηση στη δαπάνη ηλεκτρικής ενέργειας κλπ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News