Έπαιζαν ποδόσφαιρο και στην Αρχαία Ελλάδα!

Ελλάδα
Έπαιζαν ποδόσφαιρο και στην Αρχαία Ελλάδα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα ανάγλυφο που εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα, δείχνει έναν αρχαίο Έλληνα νεαρό να ασκείται ισορροπώντας ένα ποδόσφαιρο στον μηρό του μπροστά σε ένα μικρό αγόρι

Ένα ανάγλυφο που εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα, δείχνει έναν αρχαίο Έλληνα νεαρό να ασκείται ισορροπώντας ένα ποδόσφαιρο στον μηρό του μπροστά σε ένα μικρό αγόρι.

Έτσι σε πρωτόγονη μορφή παρατηρείται ότι το ποδόσφαιρο είναι τουλάχιστον 2.400 ετών και πολύ πιθανόν να έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα.

Κοιτάζοντας αυτό το αρχαίο τεχνούργημα σήμερα, μπορεί κανείς να πει ότι ο άνδρας φαίνεται να δείχνει στον γιο του πώς να ελέγχει την μπάλα σαν αρχαίος Έλληνας Lionel Messi.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η απεικόνιση της μορφής να παίζει με τη μπάλα χρονολογείται στο τρίτο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ. (400-375 π.Χ.).

Το ποδόσφαιρο στην αρχαία Ελλάδα ονομαζόταν Επίσκυρος!

Η Επίσκυρος ήταν ένας αγώνας ποδοσφαίρου που παιζόταν στην αρχαία Ελλάδα μεταξύ δύο ομάδων συνήθως 12 έως 14 παικτών η καθεμία, με μία μπάλα. οι κανόνες του παιχνιδιού εκείνη την εποχή επέτρεπαν τη χρήση των χεριών.

Οι ομάδες είχαν σκοπό να προσπαθήσουν να ρίξουν την μπάλα πάνω από τα κεφάλια της άλλης ομάδας. Υπήρχε μια λευκή γραμμή που ονομαζόταν σκύρος μεταξύ των ομάδων και μια άλλη λευκή γραμμή πίσω από κάθε ομάδα.

Η μπάλα άλλαζε πλευρές συχνά έως ότου μια ομάδα αναγκαζόταν πίσω από τη γραμμή στο τέλος της.

Μια εκδοχή του παιχνιδιού Επίσκυρος παιζόταν στη Σπάρτη κατά τη διάρκεια ενός ετήσιου φεστιβάλ πόλης και περιλάμβανε πέντε ομάδες των 14 παικτών.

Αργότερα οι Ρωμαίοι κατέλαβαν την Επίσκυρο, τη μετονόμασαν και τη μεταμόρφωσαν σε «harpastum», μια λατινοποίηση της ελληνικής λέξης harpaston (ἁρπαστόν), που σημαίνει αρπάζω (την μπάλα).

Η Επίσκυρος μετατρέπεται στο σημερινό ποδόσφαιρο!

Τα ίχνη της Επισκύρου, του ποδοσφαίρου της Αρχαίας Ελλάδας, χάθηκαν ανά τους αιώνες καθώς οι ευρωπαϊκές δυνάμεις μετατοπίστηκαν και οι κοινωνίες άλλαξαν.

Όπως όμως τα αρχαία ολυμπιακά αθλήματα που έχουν μετατραπεί στις σύγχρονες εκδοχές που παρακολουθούμε σήμερα, έτσι και το σημερινό ποδόσφαιρο προσαρμόζεται στα διαρκώς μεταβαλλόμενα πρότυπα και εποχές.

Έτσι, καθώς η επίσκυρος ήταν η μητέρα του σημερινού ποδοσφαίρου, για να παραφράσουμε το αγγλικό σύνθημα, το ποδόσφαιρο ήρθε σπίτι, πράγματι, στην Ελλάδα στις 4 Ιουλίου 2004.

Η ιστορία του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (UEFA)!

Η ιδέα για ένα Ευρωπαϊκό Κύπελλο Εθνών ανήκει στον Γάλλο Henri Delaunay, αφού συνελήφθη για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1920.

Ωστόσο, διάφορες κοινωνικές αναταραχές, μαζί με εχθροπραξίες μεταξύ των εθνών και τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, έβαλαν ένα φραγμό στην υλοποίηση του τολμηρού οράματος του Delaunay.

Ήταν στο χέρι του γιου του Delaunay, Pierre, ο οποίος διαδέχθηκε τον αείμνηστο πατέρα του ως γενικός γραμματέας της UEFA το 1956 για να μεταφέρει τη δάδα που οδήγησε στην απόφαση για το τουρνουά UEFA Euro.

Ο Pierre Delaunay ήθελε το Κύπελλο να απονεμηθεί στην καλύτερη ευρωπαϊκή εθνική ομάδα ποδοσφαίρου ως τρόπο να αποτίσει φόρο τιμής στη «νονά» της Ευρώπης, την Ελλάδα.

«Η Ευρώπη είναι λέξη ελληνικής προέλευσης», εξήγησε ο Delaunay στο περιοδικό UEFA Direct σε συνέντευξή του τον Σεπτέμβριο του 2005. «Η Ευρώπη σίγουρα προήλθε από τη λεκάνη της Μεσογείου και η Ελλάδα επινόησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Λοιπόν, σκέφτηκα», συνέχισε, «θα ήταν καλή ιδέα να βρω ένα αρχαίο ελληνικό τεχνούργημα που να απεικονίζει μια μπάλα αν είναι δυνατόν –κάτι που δεν ήταν ιδιαίτερα συνηθισμένο– και να το αναπαράγουμε με τη μορφή τροπαίου», σημείωσε. .

«Ένας Έλληνας δημοσιογράφος που ήταν φίλος του Κωνσταντίνου Κωνσταντάρα, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής (UEFA), βρήκε ένα γλυπτό ενός αθλητή που έλεγχε μια μπάλα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα.

«Ο Παριζιάνος αργυροχόος Chobillon, στον οποίο ανατέθηκε να φτιάξει το τρόπαιο, το αναπαρήγαγε στο κύπελλο, στην αντίθετη πλευρά του τίτλου», είπε ο Delaunay.

Το γεγονός ότι το UEFA Euro πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια μπορεί επίσης να οφείλεται στο ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα, και σήμερα, διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια.

Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι ο Pierre Delaunay επέλεξε να γίνει το Euro την ίδια χρονιά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Πηγή: greekreporter.com

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News