Κρήτη: Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα και αύριο - Πάνω από 1.000 πυρκαγιές σε μία εβδομάδα

Κρήτη
Κρήτη: Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα και αύριο - Πάνω από 1.000 πυρκαγιές σε μία εβδομάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 120 προσαγωγές ατόμων, εκ των οποίων οι 52 περιπτώσεις αφορούν σε συλλήψεις για το αδίκημα του εμπρησμού

Δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν σε μεγάλο μέρος της ανατολικής και νότιας Ελλάδας, φυσικά και στην Κρήτη, σήμερα Πέμπτη 4 και αύριο Παρασκευή 5 Αυγούστου, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου.

Κύρια αιτία για την επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών είναι η ενίσχυση των βόρειων ανέμων στο Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρωτικά, σε συνδυασμό με την κατά τόπους υψηλή ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών και των ξηρών συνθηκών που επικράτησαν στη χώρα μας τις αμέσως προηγούμενες ημέρες.

Αναλυτικά, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία που ανέλυσε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)/meteo.gr, αναμένονται τα εξής:

Για σήμερα Πέμπτη: Πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Αττική, Βοιωτία, κεντρική Εύβοια, Κορίνθια, Αργολίδα, Λακωνία, Σαμοθράκη, Λήμνο, Λέσβο, Χίο και Σάμο.

Τοπικά υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Φθιώτιδα, Ηλεία, Αρκαδία, Μεσσηνία, Σκύρο, Ρόδο και νότια Κρήτη.

Υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές αναμένεται σε νότια Εύβοια, Ροδόπη, Έβρο, Κυκλάδες, Κάσο και Κάρπαθο.

Για αύριο Παρασκευή: Πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Αττική, Βοιωτία, κεντρική Εύβοια, Κορίνθια, Αργολίδα, Λακωνία, Σαμοθράκη, Λέσβο και Χίο.

Τοπικά υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Λήμνο, Σάμο, Σκύρο, Ρόδο και νότια Κρήτη.

Υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές αναμένεται σε νότια Εύβοια, Κυκλάδες, Κάσο και Κάρπαθο, και τοπικά σε Φθιώτιδα, Αρκαδία, Μεσσηνία, Ροδόπη και Έβρο.

Τοπικά υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από επαγωγική στήλη δασικές πυρκαγιές αναμένεται σε δυτική Στερεά Ελλάδα και βορειοδυτική Πελοπόννησο, συνοδευόμενο από μικρή πιθανότητα ανάπτυξης πυρονεφών.

1.053 πυρκαγιές σε μία μόλις εβδομάδα

Σε 756 αστικές πυρκαγιές, 297 δασικές πυρκαγιές και 472 παροχές βοήθειας κλήθηκε να επέμβει το Πυροσβεστικό Σώμα μέσα σε μία μόλις εβδομάδα, ενώ το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 41 δασικές πυρκαγιές, όπως ανέφερε στην τακτική ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, η εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, ανθυποπυραγός, Ραφαέλα Τζίμα. Οι σοβαρότερες από τις πυρκαγιές, όπως είπε η κ. Τζίμα, εκδηλώθηκαν στις περιφέρειες Αττικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κρήτης, Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας καθώς και Πελοποννήσου.

120 προσαγωγές και 52 συλλήψεις

Συνολικά, από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 120 προσαγωγές ατόμων, εκ των οποίων οι 52 περιπτώσεις αφορούν συλλήψεις για το αδίκημα του εμπρησμού, ενώ, όπως τόνισε η κ. Τζίμα, έχει προκύψει ότι, από αυτό το σύνολο των 52 ατόμων, 32 συνελήφθησαν για εμπρησμό από πρόθεση και 20 για εμπρησμό από αμέλεια.

Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια εκτεταμένων ελέγχων, σε όλη την επικράτεια, από την 1η Μαΐου έχουν επιβληθεί 349 διοικητικά πρόστιμα, κυρίως για μη τήρηση μέτρων πυρασφάλειας.

«Τις επόμενες ημέρες θα πρέπει όλοι μας να παραμείνουμε ιδιαίτερα προσεκτικοί, δεδομένων των υψηλών θερμοκρασιών και της ενισχυμένης έντασης των ανέμων που αναμένεται να επικρατήσουν σε διάφορες περιοχές της χώρας μας. Δεν ανάβουμε φωτιά για κανένα λόγο. Η προστασία της ζωής, της περιουσίας και του φυσικού μας πλούτου είναι υπόθεση όλων μας», κατέληξε η κ. Τζίμα.

(φωτογραφία αρχείου Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News