Αναστέλλει την απεργία πείνας ο Γιάννης Μιχαηλίδης

Ελλάδα
Αναστέλλει την απεργία πείνας ο Γιάννης Μιχαηλίδης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναστέλλει την απεργία πείνας ο φυλακισμένος αναρχικός Γιάννης Μιχαηλίδης. Ο 33χρονος, που έγινε αρχικά γνωστός ως ο «τοξοβόλος του Συντάγματος» με αφορμή επίθεσή του με τόξο και βέλη στο κτίριο του Κοινοβουλίου το 2011

Αναστέλλει την απεργία πείνας ο φυλακισμένος αναρχικός Γιάννης Μιχαηλίδης. Ο 33χρονος, που έγινε αρχικά γνωστός ως ο «τοξοβόλος του Συντάγματος» με αφορμή επίθεσή του με τόξο και βέλη στο κτίριο του Κοινοβουλίου το 2011, θα διεκδικήσει την αποφυλάκισή του με νέο αίτημα που θα καταθέσει το επόμενο διάστημα στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Άμφισσας.

Σημειώνεται ότι χθες απερρίφθη η έφεσή του επί της απόφασης που απέρριπτε το αίτημα για την υφ’ όρον αποφυλάκισή του. Ο 33χρονος, που νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο Λαμίας, συμπλήρωσε 67 ημέρες απεργίας πείνας.

Το χρονικό

Συνελήφθη το 2013, κατηγορούμενος ότι συμμετείχε στη διπλή ληστεία τραπεζών στο Βελβεντό Κοζάνης το ίδιο έτος. Εις βάρος του ασκήθηκε επιπλέον δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά αστυνομικών στη διάρκεια συμπλοκής στην περιοχή της Πεύκης, ενώ δικάστηκε και για κατοχή πυρομαχικών. Εις βάρος του επιβλήθηκε, έπειτα από συγχώνευση, συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών.

Τον Ιούνιο του 2019, και ενώ κρατείτο στις αγροτικές φυλακές Τίρυνθας, ο Μιχαηλίδης απέδρασε και στο διάστημα που ήταν φυγόποινος διέπραξε μια ένοπλη ληστεία σε τράπεζα, ενώ κατηγορήθηκε για αρπαγή και ληστεία εις βάρος αστυνομικού που είχε αποπειραθεί να ελέγξει τους δράστες. Εντοπίσθηκε και συνελήφθη στις αρχές του 2020 από την Αντιτρομοκρατική, στην Αγία Παρασκευή.

Μαζί του βρισκόταν η σύντροφός του και η Κωνσταντίνα Αθανασοπούλου, εις βάρος της οποίας εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα». Για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και συγκεκριμένα στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» είχε αρχικά συλληφθεί και ο «Τοξοβόλος», ωστόσο το δικαστήριο τον είχε απαλλάξει από τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Τον Μάιο, ο Μιχαηλίδης κατέθεσε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αμφισσας αίτημα αποφυλάκισης, έχοντας συμπληρώσει τις τυπικές προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος για την υφ’ όρον απόλυσή του, ήτοι την έκτιση του ενός τρίτου της πραγματικής ποινής του. Στις 23 Μαΐου, και ενώ η απόφαση εκκρεμούσε, ανακοίνωσε ότι ξεκινάει απεργία πείνας χαρακτηρίζοντας τη φυλάκισή του ως «επίθεση του κράτους και του κεφαλαίου σε όσους συνειδητά τάσσονται εναντίον τους».

Το δικαστήριο της Αμφισσας απέρριψε την 20ή Ιουνίου το αίτημά του, με το σκεπτικό ότι απέδρασε το 2019 και επέδειξε παραβατική συμπεριφορά κατά το διάστημα που βρισκόταν εκτός φυλακής. Μέσω των συνηγόρων του, Γιώργου Κακαρνιά και Θεόδωρου Μαντά, άσκησε την ίδια ημέρα (20/6) έφεση, η οποία εκδικάσθηκε τη Δευτέρα, με το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας να απορρίπτει το αίτημά του επαναλαμβάνοντας το σκεπτικό του δικαστηρίου Αμφισσας περί «μη σωφρονισμού» του.

Η κατάσταση της υγείας του περιγράφεται από τους γιατρούς ως ιδιαίτερα κρίσιμη, ενώ η υπόθεσή του πυροδότησε αντιδράσεις στον αναρχικό – αντιεξουσιαστικό χώρο και όχι μόνο. «Θα εξαντλήσουμε σε κάθε επίπεδο τη θεσμική λειτουργία της Δικαιοσύνης με την προσδοκία ότι θα πρυτανεύσει η αναγκαία λογική, αφού για εμάς το διακύβευμα είναι να μη χαθεί ανθρώπινη ζωή», αναφέρουν σε χθεσινή ανακοίνωσή τους οι συνήγοροι υπεράσπισης του 33χρονου.

Πηγή: kathimeirni.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News