Κορωνοϊός: Νέες μεταλλάξεις της Όμικρον από το φθινόπωρο εκτιμούν ειδικοί - Πότε αναμένεται αποκλιμάκωση

Κρήτη
Κορωνοϊός: Νέες μεταλλάξεις της Όμικρον από το φθινόπωρο εκτιμούν ειδικοί - Πότε αναμένεται αποκλιμάκωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, ανήλθαν σε 18.948 - Σε επίπεδο Κρήτης εντοπίστηκαν 1.658 νέες μολύνσεις - Οι εκτιμήσεις ειδικών για την πανδημία

Με τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας να παρουσιάζουν αύξηση, ειδικοί κάνουν τις εκτιμήσεις τους αναφορικά με το πώς θα εξελιχθεί το κύμα από το Φθινόπωρο τη στιγμή που «καραδοκούν» νέες  υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον.

Υπενθυμίζεται ότι χθες τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, ανήλθαν σε 18.948, σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ. Σε επίπεδο Κρήτης εντοπίστηκαν 1.658 νέες μολύνσεις, και πιο συγκεκριμένα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου 809, στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου 133, στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου 207 και στην περιφερειακή ενότητα Χανίων 509.

«Από το φθινόπωρο νέες μεταλλάξεις της Όμικρον»

Ο καθηγητής πνευμονολογίας στο νοσοκομείο John hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος σε δηλώσεις του, σήμερα Σάββατο 9 Ιουλίου, εκτίμησε πως θα υπάρξουν νέες μεταλλάξεις μέσα στην Όμικρον και συστήνει τη χρήση της μάσκας σε όλους.

Παράλληλα, ο κ. Γαλιατσάτος τόνισε ότι η Pfizer και η Moderna δημοσίευσαν στην Αμερική, στο FDA, μία έρευνα αναφορικά με ένα καινούριο εμβόλιο, το οποίο χορηγήθηκε σε 1.200 περίπου άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. «Το εμβόλιο είχε μέσα την παραλλαγή Α και Ο και έδειξε να σταματά τη σοβαρή νόσηση αλλά να προκαλεί και ανοσία» σημείωσε.

Αναμένεται, όπως είπε ο καθηγητής, να ξαναγίνει μία έρευνα και τον Αύγουστο προκειμένου να αποδειχθεί εάν καλύπτει το νέο εμβόλιο και τις νέες παραλλαγές της Όμικρον.

Αναφορικά με την 4η δόση, ο καθηγητής συνιστά στον καθένα να συμβουλευτεί τον γιατρό του, ωστόσο λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και της απελευθέρωσης των μέτρων ασφαλείας, παροτρύνει όποιος θέλει να πάει να την λάβει.

Έξτρα προστασία στους ηλικιωμένους

Η τέταρτη δόση (δεύτερη αναμνηστική) mRNA εμβολίου COVID-19 προσφέρει επιπρόσθετη προστασία έναντι της παραλλαγής “Όμικρον” του κορωνοϊού στους ανθρώπους άνω των 60 ετών, σε σχέση με την τρίτη δόση, όπως δείχνει μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων Τορόντο και ΜακΜάστερ στο Οντάριο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal” (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για 61.344 ανθρώπους άνω των 60 ετών κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2021-Απριλίου 2022, δηλαδή επί επικράτησης της παραλλαγής “Όμικρον”. Από αυτούς, οι 13.654 είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό.

Για όσους είχαν κάνει τρίτη δόση τουλάχιστον 12 εβδομάδες νωρίτερα, μια τέταρτη δόση παρείχε (μία εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό) 19% μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα έναντι της πιθανότητας λοίμωξης, 31% μεγαλύτερη προστασία έναντι της πιθανότητας λοίμωξης με συμπτώματα και 40% μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα έναντι του κινδύνου σοβαρής νόσησης.

Σε σχέση με τους ανεμβολίαστους, η προστασία ήταν μεγαλύτερη όσες περισσότερες δόσεις είχε κάνει κάποιος. Για την τέταρτη δόση, η αποτελεσματικότητα εκτιμήθηκε σε 49% έναντι της πιθανότητας λοίμωξης από “Όμικρον”, σε 69% έναντι της πιθανότητας λοίμωξης με συμπτώματα και σε 86% έναντι του κινδύνου βαριάς νόσου COVID-19.

Από την άλλη, η έξτρα προστασία της τέταρτης δόσης ήταν μικρότερη, αν κανείς είχε κάνει την τρίτη δόση σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών πριν.

«Αποκλιμάκωση μετά τις 20 Ιουλίου»

Αναμενόμενη θεωρεί την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, σε τηλεοπτικές της δηλώσεις. Όπως είπε, η αποκλιμάκωση αναμένεται στις 20 Ιουλίου.

«Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε την αύξηση των κρουσμάτων τον Ιούλιο. Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, τουρισμός υπάρχει, μάσκες δε φοράμε. Ήδη είχαμε τα πρώτα δείγματα από την Ευρώπη που τα κρούσματα ήταν πολλά, μετά από έναν μήνα φάνηκε και σε εμάς. Αυτό δε σημαίνει πανικός, σημαίνει ότι πρέπει να προσέξουμε όταν θα πάμε στις διακοπές μας και δε θα ξεχάσουμε τις μάσκες μας, αλλά και τα μέτρα ατομικής προστασίας είναι σημαντικά. Το να πλένεις τα χέρια σου, το να μην πλησιάζεις ανθρώπους που δε γνωρίζεις... τα λέμε και τα ξαναλέμε», ανέφερε αρχικά.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Η αποκλιμάκωση θα γίνει μετά τις 20 Ιουλίου, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχουμε έξαρση. Το καλοκαίρι έτσι θα πηγαίνει, με εξάρσεις και υφέσεις. Οι μεταλλάξεις Ο4 και Ο5 είναι στο ανώτερο αναπνευστικό, οπότε δεν έχουμε τις επιπλοκές που υπήρχαν στη Δέλτα, με τις πνευμονίες. Έχουμε το φάρμακο το καινούργιο, έχουμε το εμβόλιο και τα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούμε».

Η κ. Παγώνη ανέφερε ότι έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. «Έχουμε 42% αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Έχουν πάει πίσω τα τακτικά χειρουργεία. Αναγκαστήκαμε να κάνουμε non COVID κλινικές ξανά», είπε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News