Ευλογιά των πιθήκων: Έρχονται διαγνωστικά τεστ, αναφέρει εκπρόσωπος του ΠΟΥ

Ελλάδα
Ευλογιά των πιθήκων: Έρχονται διαγνωστικά τεστ, αναφέρει εκπρόσωπος του ΠΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων, πόσο επικίνδυνη είναι και τι την προκάλεσε

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η εμφάνιση της λοίμωξης ευλογιά των πιθήκων, με τα κρούσματα να αυξάνονται ανά τον κόσμο.

Για την ευλογιά των πιθήκων αλλά και την άγνωστης προέλευσης οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τάρικ Γιασάρεβιτς, ο οποίος μιλώντας μιλώντας στην ΕΡΤ  εμφανίστηκε καθησυχαστικός και αποκάλυψε πως άμεσα θα υπάρξουν διαγνωστικά τεστ για τον εντοπισμό κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αυτά τα κρούσματα (της ηπατίτιδας στα παιδιά) εμφανίζονται κάθε χρόνο», ωστόσο συμπλήρωσε:

«Όμως φέτος είναι εξαιρετικά υψηλά και εργαζόμαστε από κοινού με επιστήμονες από τις πληττόμενες χώρες και με επιστήμονες από όλον τον κόσμο για να κατανοήσουμε τι συμβαίνει. Από ό,τι έχουμε δει μέχρι στιγμής αυτές τα κρούσματα είναι αρνητικά στις μολύνσης της κοινής ηπατίτιδας».

«Διαπιστώσαμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις κρουσμάτων εμφανίστηκαν αδενοϊοί στα παιδιά και υπάρχουν και μολύνσεις στα παιδιά από τον SARS Covid 2. Παρατηρούμε λοιπόν ότι αυτού του είδους οι μολύνσεις οδηγούν σε κρούσματα άγνωστης ηπατίτιδας.

Πρέπει να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει ουδεμία ένδειξη ότι αυτά τα κρούσματα συνδέεονται με οποιονδήποτε τρόπο με τα εμβόλια κατά του COVID 19» ανέφερε σχετικά ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

//--> //-->

Υπάρχουν τρόποι προστασίας των παιδιών;

Βασική υγιεινή, το πλύσιμο των χεριών είναι πολύ σημαντικό. Αν οι γονείς δουν κάποια συμπτώματα όπως ίκτερο, διάρροια, εμετούς και αλλοιωμένα κόπρανα να ζητήσουν συμβουλή γιατρού.

Τι ερευνούν οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ευλογιά των πιθήκων;

Προσπαθούμε να κατανοήσουμε πως προέκυψε. Γνωρίζουμε ότι η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο σε στενή δερματική επαφή. Είναι σημαντικό ότι αυτά τα κρούσματα να εντοπιστούν καθώς επίσης και να παρακολούθουνται οι στενές επαφές των ασθενών και οι χώρες πρέπει να κάνουν επιτήρηση προκειμένου να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης.

Γνωρίζουμε ότι το είδος αυτών των ιών είναι πολύ σταθεροί και από όσα ξέρουμε μέχρι τώρα είναι ότι δεν είχαμε θανάτους και η πλειονότητα των ασθενών είχαν συμπτώματα όπως εξανθήματα, κοκκινίλες που μετά από λίγο φεύγουν από μόνα τους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα συνάντηση έρευνας και ανάπτυξης για να προσδιορίσει τις προτεραιότητες για την εξέρευση διαγνωστικών τεστ, εμβολίων και θεραπείας για την ευλογιά των πιθήκων.

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων και πόσο επικίνδυνη είναι;

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ένας ιός που συνήθως προκαλεί πυρετό και χαρακτηριστικά εξανθήματα στο δέρμα, παρόμοια με αυτά της ανεμοβλογιάς. Θεωρείται ήπια ασθένεια και συνήθως περνάει μέσα σε δύο με τέσσερις εβδομάδες χωρίς να χρειαστεί κάποια αγωγή.

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος μετάδοσης είναι με το άγγιγμα από μολυσμένο άτομο ή με την ανταλλαγή σωματικών υγρών. Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί από τα σταγονίδια της αναπνοής. Μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων αυτή τη φορά έχει καταγραφεί σε ομοφυλόφιλους ή αμφιφυλόφιλους άνδρες.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, πάντως, κυρίως μεταδίδεται με το άγγιγμα. Έτσι, δεν μοιάζει με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 που μεταδίδεται με τα σταγονίδια.

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων ανακαλύφθηκε πρώτα σε πειραματόζωα το 1958 και σε ανθρώπους 12 χρόνια αργότερα. Συνήθως, μπορεί να εμφανιστεί έπειτα από στενή επαφή με ζώα, ειδικά τρωκτικά, στην περιοχή της υποσαχάριας Αφρικής.

Υπάρχουν δύο τύποι του ιού: το στέλεχος της Δυτικής Αφρικής και το στέλεχος του Κονγκό. Κατά την τωρινή έξαρση, όλα τα κρούσματα αφορούν στο πρώτο στέλεχος, το οποίο θεωρείται λιγότερο θανατηφόρο. Το στέλεχος της Δυτικής Αφρικής έχει 3,6% θνητότητα σε σχέση με το στέλεχος του Κονγκό που έχει 10,6%.

Οι περισσότεροι θάνατοι που σχετίζονται με το πρώτο στέλεχος του ιού αφορούσαν σε ανοσοκατασταλμένα άτομα, συχνά ασθενείς με HIV. Παρ’ όλα αυτά, τα μικρά παιδιά και οι έγκυες διατρέχουν επίσης κίνδυνο.

Τι προκάλεσε την έξαρση αυτή της ευλογιάς των πιθήκων;

Σύμφωνα με διάφορες έρευνες, μια ευρείας κλίμακας έξαρση της ευλογιάς των πιθήκων στον δυτικό κόσμο μπορεί να προκληθεί λόγω της μείωσης στην ανοσία στον ιό.

Το εμβόλιο της ευλογιάς σταμάτησε να χορηγείται στη Δύση λίγο πριν την εξάλειψη του ιού το 1980. Το εμβόλιο αυτό είναι 85% αποτελεσματικό στην πρόληψη της ευλογιάς των πιθήκων, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Συνεπώς, πολλοί άνθρωποι άνω των 50 ετών έχουν κάποια ανοσία στην ευλογιά των πιθήκων, ενώ οι νεότεροι είναι απροστάτευτοι.

Κάποιοι ειδικοί θεωρούν ότι η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο μπορεί να προκλήθηκε λόγω μετάλλαξης του ιού, η οποία του επιτρέπει να μεταδίδεται πιο αποτελεσματικά είτε μέσω της σεξουαλικής επαφής είτε μέσω του αέρα.

Ωστόσο, η ευλογιά των πιθήκων θεωρείται λιγότερο πιθανό να μεταλλαχθεί γρήγορα, καθώς είναι DNA ιός και όχι RNA ιός, όπως ο κορωνοϊός ή η γρίπη.

Τι θεραπείες υπάρχουν;

Συνήθως, η ευλογιά των πιθήκων περνάει από μόνη της χωρίς να χρειάζεται κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Στις οδηγίες του, ο ΠΟΥ έχει αναφέρει ότι πρέπει τα εξανθήματα και οι κοκκινίλες στο δέρμα να παραμείνουν στεγνές. Σε σπάνιες περιπτώσεις, αν χρειαστεί φάρμακο, συνήθως είναι για άλλα συμπτώματα όπως η κούραση, οι πόνοι ή ο πυρετός.

Το εμβόλιο της ευλογιάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά της ευλογιάς των πιθήκων. Προς το παρόν, οι υγειονομικές αρχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη εμβολιάζουν μόνο όσους ήρθαν σε άμεση επαφή με κρούσματα.

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα προϊόντα για την ευλογιά των πιθήκων που να είναι ευρέως διαθέσιμα. Ένα εμβόλιο της ευλογίας από τη Bavarian Nordic εγκρίθηκε από τις ΗΠΑ, με την εταιρεία να έχει απόθεμα περίπου 1,4 εκατομμυρίων δόσεων.

Πόσο πρέπει να ανησυχούμε;

Ο ΠΟΥ και οι υγειονομικές αρχές των χωρών έχουν προειδοποιήσει ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν, αλλά παράλληλα πιστεύουν ότι μπορεί να ελεγχθεί η ευλογιά των πιθήκων.

Το ECDC ανέφερε ότι είναι «υψηλός» ο κίνδυνος μετάδοσης σε άτομα με πολλούς ερωτικούς συντρόφους, ενώ για τον γενικό πληθυσμό ο κίνδυνος είναι χαμηλός.

Στη χειρότερη δυνατή περίπτωση, οι χώρες της Δύσης ίσως αντιμετωπίσουν μια επιδημία που χρειάζεται καιρό να αντιμετωπιστεί.

Όμως, οι περισσότεροι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί, καθώς ο ιός δεν μεταδίδεται εύκολα, υπάρχει εμβόλιο και φάρμακα για να αντιμετωπιστεί, ενώ τα συμπτώματά του είναι αρκετά διακριτά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News