Ελλάδα

Δένδιας - ΥΠΕΞ Μπαχρέιν: Κοινή μας αρχή ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας

«Ελλάδα και Μπαχρέιν υποστηρίζουν θέσεις αρχής, που βασίζονται πάντα στη διεθνή νομιμότητα», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στην Αθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Μπαχρέιν, Αμπντελατίφ αλ-Ζαγιάνι

«Ελλάδα και Μπαχρέιν υποστηρίζουν θέσεις αρχής, που βασίζονται πάντα στη διεθνή νομιμότητα», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στην Αθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Μπαχρέιν, Αμπντελατίφ αλ-Ζαγιάνι.

Ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε θερμά το Μπαχρέιν «για τη στήριξή του προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο της UNESCO, όπως επίσης και για τη θέση του σχετικά με το ζήτημα της μετατροπής σε τζαμί της Αγίας Σοφίας που είναι ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Επεσήμανε, δε, ότι θα ενημερώσει τον ομόλογό του για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τα θέματα σχετικά με το Αιγαίο, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, «σε μια στιγμή όπου η ανθρωπότητα έχει στραμμένη την προσοχή της στην Ουκρανία».

«Οι κοινές μας αρχές και οι κοινές μας αξίες είναι καθαρές, είναι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, ο σεβασμός στη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας την οποία και οι δύο χώρες και το Μπαχρέιν και η Ελλάδα έχουν επικυρώσει και που και οι δύο χώρες εφαρμόζουν απαρέγκλιτα», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Παράλληλα, και οι δύο χώρες μας καταδικάζουμε πλήρως τη χρήση βίας και την απειλή της χρήσης βίας, όπως προβλέπει ο καταστατικός χάρτης των Ηνωμένων Εθνών».

Όπως υπενθύμισε, Ελλάδα και Μπαχρέιν έχουν μια κοινή υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ελλάδα το 2024 – 2025 και το Μπαχρέιν το 2025 – 2026, αλλά και επίσης το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ υπογράμμισε τη συνεργασία των δύο χωρών και σε περιφερειακούς οργανισμούς.

Οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Μπαχρέιν είχαν τρεις συναντήσεις μέσα σε λίγους μήνες. Μετά την επίσκεψη του κ. Δένδια στη Μανάμα, ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν είχε συμμετάσχει τον περασμένο Φεβρουάριο στο Φόρουμ φιλίας στην Αθήνα.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας πρόσθεσε μάλιστα ότι προγραμματίζεται να επαναληφθεί και φέτος το «Φιλία Φόρουμ», το οποίο «χτίζει γέφυρες μεταξύ της Μέσης Ανατολής, του Αραβικού Κόλπου, της Ευρώπης στη βάση κοινών αρχών και κοινών αξιών».

Ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι η Ελλάδα προσβλέπει σε εμβάθυνση των ήδη εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ στην προσεχή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στη Μανάμα θα υπογραφούν μια σειρά από συμφωνίες, που «θα δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες για την ενίσχυση της οικονομικής και της εμπορικής μας συνεργασίας σε πολλούς τομείς, όπως η ενέργεια, με κύρια έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και στον τουρισμό, στη ψηφιακή διακυβέρνηση, στο χρηματοπιστωτικό τομέα».

«Η Ελλάδα επιθυμεί να εμβαθύνει τη συνεργασία της με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου», σημείωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την προσπάθεια για ενίσχυση των δεσμών με όλα τα κράτη του Κόλπου.

«Η άποψή μας είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις, δεν πρέπει να υπάρχουν προτιμήσεις», σημείωσε. «Και μάλιστα, δεν πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις και προτιμήσεις που δεν βασίζονται σε θέματα αρχής, διότι για μας το Μπαχρέιν είναι μια φιλική χώρα στην οποία αξίζει η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τέλος, εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί την περιοχή του Κόλπου και ειδικά το Μπαχρέιν και σημείωσε ότι «είναι η πιο φιλική στον άνθρωπο περιοχή μιας ραγδαία αναπτυσσόμενης γειτονιάς».

Για ιστορικές σχέσεις φιλίας και εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που διέρχονται ένα διάστημα ανάπτυξης και εξέλιξης σε διάφορους τομείς, σε όλα τα επίπεδα έκανε λόγο από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν Αμπντελατίφ αλ-Ζαγιάνι.

«Τονίσαμε τη σημασία ανάπτυξης των διμερών σχέσεων στους διάφορους οικονομικούς εμπορικούς, επενδυτικούς, πολιτιστικούς, τουριστικούς, τεχνολογικούς και περιβαλλοντολογικούς τομείς», σημείωσε. «Καθώς επίσης την ανάγκη αξιοποίησης του κλίματος που προσελκύει τις επενδύσεις στις δυο χώρες, την διεύρυνση των τομέων εμπορικής συνεργασίας και την ενίσχυση των κοινοπραξιών».

Ακόμη συζητήθηκε η κοινή συνεργασία στη διπλωματική εκπαίδευση μέσω της Ακαδημίας Μοχάμεντ Μουμπάρακ Αλ Χαλίφα και της διπλωματικής ακαδημίας της Ελλάδας.

Συζητήθηκαν ακόμη τα νέα δεδομένα και οι εξελίξεις σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο μεταξύ των οποίων τα θέματα που άπτονται των διενέξεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρωπαϊκής ηπείρου, τονίζοντας την «ανάγκη τερματισμού όλων των διενέξεων, των αναμετρήσεων μέσω του διαλόγου και δια της διπλωματικής οδού προκείμενου να επιτευχθεί η ειρήνη, η ασφάλεια στα πλαίσια του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των πανανθρώπινων αξιών».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας και οι συνέπειες στη σταθερότητα, την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής ηπείρου ενώ τονίστηκε η «ανάγκη να επιτευχθεί ειρηνική διευθέτηση μόνιμη και σταθερή σε αυτή την διένεξη μέσω των διαπραγματεύσεων και της διπλωματικής οδού στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών».

«Τονίσαμε την ανάγκη να ανοίξουν δίοδοι, ασφαλείς δίοδοι για τον άμαχο πληθυσμό και να αποσταλούν οι ανθρωπιστικές βοήθειες στους πρόσφυγες», σημείωσε.

Τέλος, υπογραμμίστηκε η σημασία της διεθνούς συνεργασίας αντιμετώπισης όλων των απειλών μεταξύ των οποίων η τρομοκρατία καθώς επίσης η ανάγκη ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια