Χαλαρώνουν τα μέτρα: Σε μερική κανονικότητα από σήμερα – Τι αλλάζει σε εστίαση και διασκέδαση

Ελλάδα
Χαλαρώνουν τα μέτρα: Σε μερική κανονικότητα από σήμερα – Τι αλλάζει σε εστίαση και διασκέδαση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ισχύ η διασκέδαση μετά μουσικής και ελεύθερο ωράριο, αλλά με καθήμενους στην εστίαση - Ξεκινά η διάθεση των αντιιικών φαρμάκων

Τέλος από σήμερα Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, στην «αθόρυβη» διασκέδαση, καθώς τίθεται σε ισχύ η αποκλιμάκωση των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Τα νέα μέτρα που είχε ανακοινώσει την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης προβλέπουν επίσης την απελευθέρωση του ωραρίου στην εστίαση, όπερ σημαίνει καφέ, μπαρ και εστιατόρια δε θα βάζουν πλέον «λουκέτο» τα μεσάνυχτα.

Την ίδια ώρα, ξεκινά από σήμερα η διάθεση των αντιιικών χαπιών Merck στη χώρα, τα οποία θα λαμβάνονται με συμβουλή γιατρού σε άτομα με συγκεκριμένα κριτήρια, μιας και δεν έχουν ακόμη εγκριθεί από τον ΕΜΑ, κάτι που αναμένεται να συμβεί στο προσεχές διάστημα, σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες.

Το ΦΕΚ για τα νέα μέτρα

Αναλυτικότερα, τη μερική αποκλιμάκωση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων ανακοίνωσε την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου ο υπουργός Υγείας, Θανάσης Πλεύρης, τα οποία και διακρίνονται σε τρία σημεία: Επαναφορά μουσικής και ωαρίου στην εστίαση, αλλά καθήμενοι πελάτες, το μέτρο για τα γήπεδα παραμένει και θα εξεταστεί την ερχόμενη εβδομάδα και τέλος, η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού 2 δόσεων παρατείνεται μέχρι 7 Φεβρουαρίου, λόγω κακοκαιρίας, που εμπόδισε πολίτες από τη διεξαγωγή των προγραμματισμένων ραντεβού τους για την 3η δόση. Η χαλάρωση των περιορισμών θα τεθεί σε ισχύ από σήμερα Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, στις 6 το πρωί έως και τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου και ώρα 6 π.μ.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, «λαμβάνοντας υπόψη την πορεία της πανδημίας, αναφορικά με τα κρούσματα και τη μείωση η οποία παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, την πίεση στο ΕΣΥ, η οποία παραμένει, αλλά υπάρχει ισορροπία μεταξύ εισιτήριων και εξιτηρίων και τα νέα δεδομένα που έχουμε για την “Όμικρον”, όπου ο χρόνος νοσηλείας της είναι λιγότερος και η νοσηρότερά της είναι μικρότερη από της “Δέλτα”, με εισήγηση της επιτροπής των εμπειρογνώμων αποφασίσαμε την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων, ως ακολούθως:

  1. Αναφορικά με τη διασκέδαση και την εστίαση, επανέρχεται η μουσική και απελευθερώνεται το ωράριο. Παραμένει, ωστόσο, η καθήμενη διασκέδαση.
  2. Αναφορικά με τους αθλητικούς χώρους κα τα γήπεδα, το μέτρο θα παραμείνει ως έχει. Θα επανεξεταστεί, όμως, την επόμενη εβδομάδα η αύξηση της χωρητικότητας στα γήπεδα και στις άλλες αθλητικές δραστηριότητες.
  3. Επιπλέον, λόγω του ότι στην κακοκαιρία πολλοί συμπολίτες μας δεν μπόρεσαν να εμβολιαστούν, δίνεται παράταση ως προς την ισχύ του πιστοποιητικού από 31 Ιανουαρίου έως 7 Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι όσοι συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχουν περάσει 7 μήνες έως και την 7η Φεβρουαρίου, θα πρέπει να έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση, αλλιώς θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι».

Αναλυτικά τα μέτρα, με βάση το νέο ΦΕΚ: 

- Η είσοδος για το κοινό σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και εκκλησίες: Το κοινό εισέρχεται με υποχρεωτική επίδειξη κατά την είσοδο είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικού νόσησης, είτε βεβαίωσης αρνητικού ελέγχου (PCR ή rapid test) για κορωνοϊό. Οι ανήλικοι από 4-17 ετών μπορούν να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού self test. Από την εφαρμογή των παραπάνω εξαιρούνται κατεπείγουσες περιπτώσεις, ιδίως πρόσβασης σε αστυνομικά τμήματα, που δεν επιδέχονται αναβολής.

- Η είσοδος για το κοινό σε κέντρα διασκέδασης και επιχειρήσεις εστίασης, αλλά και για τους εργαζόμενους σε αυτά, επιτρέπεται αποκλειστικά κατόπιν επίδειξης είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικού νόσησης, κατά την είσοδο. Η είσοδος, δηλαδή, δεν επιτρέπεται αν δε διατίθεται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, μέτρο που ισχύει από το φθινόπωρο. Ακόμη, τα μαγαζιά οφείλουν να τηρούν τις προϋποθέσεις αποφυγής συνωστισμού (μέχρι 6 άτομα ανά τραπέζι), τηρώντας τις αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων και τους κανόνες υγιεινής. Οι δε μουσικοί πρέπει να τηρούν απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον ενός μέτρου. Μάλιστα, οι τραγουδιστές και οι επαγγελματίες χορευτές οφείλουν να παραμένουν στον χώρο της πίστας, κατά τη διάρκεια της ερμηνείας τους και δεν αναμειγνύονται με το κοινό στα τραπεζοκαθίσματα. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος. Ειδικώς το προσωπικό φέρει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).

- Τα μέτρα προστασίας που ισχύουν για όλες τις δραστηριότητες:

  1. Χρήση προστατευτικής μάσκας: α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο, χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου και β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις.

Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών.

  1. Τήρηση αποστάσεων 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων (1 άτομο ανά 2 τ.μ.) σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις.
  2. Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.
  3. Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.
  4. Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο κατ’ εφαρμογή των σχετικών εγκυκλίων του υπουργείου Υγείας.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News