Kορωνοχρέη: Τελευταία ευκαιρία για τους οφειλέτες - Προς παράταση η ρύθμιση των 36-72 μηνιαίων δόσεων

Οικονομία
Kορωνοχρέη: Τελευταία ευκαιρία για τους οφειλέτες - Προς παράταση η ρύθμιση των 36-72 μηνιαίων δόσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οφειλές προς εφορία και ΕΦΚΑ θα μπορούν να αποπληρώνονται μαζί στη ρύθμιση των έως και 72 μηνιαίων δόσεων - Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Η εκτόξευση του πληθωρισμού, απόρροια των ανατιμήσεων σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και στην ενέργεια, φέρνουν ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων το σενάριο της παράτασης για την αποπληρωμή των χρεών που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της κρίσης της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο μετά από την απόφαση της αναστολής των φορολογικών δηλώσεων για τις πληγείσες επιχειρήσεις, προσανατολίζεται στην κατά ένα μήνα παράταση της ειδικής ρύθμισης των έως 72 δόσεων που αφορά σε περίπου 767.500 επιχειρήσεις και ελέυθερους επαγγελματίες.

Μάχρι αυτή την στιγμή οι υποβληθείσες αιτήσεις για ένταξη στην εν λόγω ρύθμιση δεν ξεπερνούν τις 50.000 και δεδομένου ότι η προθεσμία εκπνέει τέλος του Ιανουαρίου, είναι πολύ πιθανό να παραταθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Συνολικά, εκτιμάται ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν δημιουργηθεί χρέη προς τον ασφαλιστικό φορέα που ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ από 767.645 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους για τους οποίους το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) προχώρησε σε βεβαίωση οφειλών.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω ρύθμιση των έως 72 δόσεων αφορά κορωνοχρέη που δημιουργήθηκαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας της Covid-19 εντός της χρονικής περιόδου Φεβρουαρίου 2020 - Ιουνίου 2021, απαιτητών από 1ης.3.2020 έως 31η.7.2021, με την προϋπόθεση να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα και να έχουν διαβιβαστεί στο ΚΕΑΟ.

Υπενθυμίζεται πως όλοι όσοι δεν ενταχθούν στην ρύθμιση θα κληθούν να καταβάλουν εφάπαξ τις οφειλές τους. Οι οφειλέτες μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε 36 άτοκες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ρύθμισης δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ ή κατώτερο από 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσης, επιβάλλεται μηνιαία προσαύξηση 5%.

Η ρύθμιση χάνεται, εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλει ποσό 2 δόσεων.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να βεβαιωθούν και τα χρέη των επιχειρήσεων-εργοδοτών, προκειμένου και αυτοί να υποβάλουν αίτηση και να ρυθμίσουν τα κορωνο-χρέη τους, εκτινάσσοντας τις συνολικές οφειλές της πανδημίας προς τον ΕΦΚΑ σε δυσθεώρητα ύψη.

Ποιους αφορά η ρύθμιση

Στη ρύθμιση 36-72 δόσεων υπάγονται οφειλέτες με αρρύθμιστες οφειλές βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ/Ελεγκτικά Κέντρα από 1 Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021, αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εργοδότες που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είχαν δηλαδή συμπεριληφθεί οποτεδήποτε στις λίστες ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών:

  • φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες πληγέντες λόγω COVID.
  • νομικά πρόσωπα /οντότητες πληγέντες/πληγείσες λόγω COVID.
  • φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες με αναστολή σύμβασης εργασίας για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 λόγω COVID.
  • φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού με μονομερή δήλωση για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 λόγω COVID.
  • φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που εντάχθηκαν στο μηχανισμό ενίσχυσης "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ" για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.07.2021.
  • φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων "COVID-19”.
  • φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ οποιοδήποτε διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021.

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και οφειλέτες με χρέη για τα οποία έχει χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής λόγω COVID ανεξαρτήτως χρόνου βεβαίωσης και των παραπάνω κριτηρίων. Στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όλες οι φορολογικές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, φόρος κληρονομιάς, πρόστιμα, κτλ.) και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του κορονοϊού και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021.

Συγκεκριμένα στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:

  1. Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων) που έχουν καταστεί ή θα καταστούν ληξιπρόθεσμα εντός του Ιουλίου.
  2. Όλες οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές.
  3. Ο φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ έτους 2020 που έμειναν απλήρωτοι.
  4. Όλες οι ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν πληρωθεί από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.

(Φωτογραφία shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News