Ελλάδα

Χωριστές φορολογικές δηλώσεις: Οι κίνδυνοι που πρέπει να προσέξουν τα ζευγάρια

Μέχρι την 28η Φεβρουαρίου είναι δυνατή η υποβολή χωριστών φορολογικών δηλώσεων εφόσον το επιθυμούν - Τι να προσέξετε ώστε να γλιτώσετε τους έξτρα φόρους

Δυνατή είναι, μέχρι την 28η Φεβρουαρίου, η υποβολή χωριστών φορολογικών δηλώσεων από τα ζευγάρια. Κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, εξαιρετικά προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι φορολογούμενες και οι φορολογούμενη καθώς υπάρχει η πιθανότητα να πληρώσουν έξτρα φόρο για εισοδήματα που απέκτησαν το 2021 και θα πρέπει να τα εμφανίσουν στην φετινή τους φορολογική δήλωση.

Συγκεκριμένα, οι κύριοι κίνδυνοι διακρίνονται στα τεκμήρια, τις ηλεκτρονικές δαπάνες όπως και το φορολογικό βάρος των παιδιών.

Eιδικότερα:

  • Τεκμήρια. Σε ό,τι αφορά στο θέμα των τεκμηρίων, στις χωριστές δηλώσεις δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των επιμέρους τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, αφού τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Οπότε αν ο ένας σύζυγος βαρύνεται με υψηλές τεκμαρτές δαπάνες, δεν έχει τη δυνατότητα να επικαλεστεί το Οικογενειακό εισόδημα. Ιδιαίτερα θα πρέπει να απασχολεί μην πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων, ειδικά τις περιπτώσεις όπου ένας ή μία σύζυγος είναι άνεργος ή έχει περιουσιακά στοιχεία που δεν καλύπτονται από τα εισοδήματά του/της.
    Επίσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου από τα εισοδήματα του άλλου συζύγου. Δηλαδή, ο ένας σύζυγος, που δεν καλύπτει τις τεκμαρτές δαπάνες, δεν μπορεί να επικαλεστεί τα εισοδήματα των προηγουμένων οικονομικών ετών που είχαν ως «φορολογικό ζευγάρι». Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει ο/η σύζυγος να καλύπτει μόνος του τα τεκμήρια, διαφορετικά θα πληρώσει επιπλέον φόρο. Οπως αναφέρει και η ΑΑΔΕ, όσον αφορά τη δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, δεν μπορεί να γίνει επίκληση εισοδημάτων από τη χωριστή δήλωση του άλλου συζύγου.
  • Ηλεκτρονικές αποδείξεις. Πρόβλημα υπάρχει και στις περιπτώσεις των ηλεκτρονικών αποδείξεων των οικογενειακών δαπανών. Στα ζευγάρια που υποβάλουν κοινές φορολογικές δηλώσεις, αν κάποιος σύζυγος έχει περίσσευμα, το ποσό μεταφέρεται στον άλλο σύζυγο εφόσον έχει έλλειμμα και αποφεύγεται έτσι η επιβολή του προστίμου ύψους 22% επί της διαφοράς των αποδείξεων που λείπουν. Στις χωριστές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς υπολειπόμενου ποσού αποδείξεων από τον ένα σύζυγο στον άλλο. Ετσι, σε αυτή την περίπτωση ο κάθε σύζυγος θα πρέπει να καλύψει μόνος του το ποσό της δαπάνης με πλαστικό χρήμα.
  • Τέκνα. Τα τέκνα που προέρχονται από κοινό γάμο, καθώς και τα αναγνωρισμένα τέκνα δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους. Το εισόδημα του ανήλικου τέκνου που δεν φορολογείται στο όνομα του τέκνου, προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται μόνο από αυτόν τον γονέα.

(φωτογραφία Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια