Αθήνα: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Ευρωπαϊκή Φιλοτελική Έκθεση ΝOTOS 2021

Πολιτισμός
Αθήνα: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Ευρωπαϊκή Φιλοτελική Έκθεση ΝOTOS 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καρδιά του Ευρωπαϊκού Φιλοτελισμού χτύπησε ξανά, δυνατά, στην Ελλάδα! - Του Νίκου Καρνιαουτάκη

Ένας ίσως ανυποψίαστος Έλληνας ή αλλοδαπός φίλος, φιλοτελιστής ή μη, απλός επισκέπτης της Ευρωπαϊκής Φιλοτελικής Έκθεσης ΝΟΤΟS 2021, οργάνωσης της Ελληνικής Φιλοτελικής Εταιρείας (Ε.Φ.Ε.) υπό την υποστήριξη της Προέδρου της Δημοκρατίας, των ΕΛ.ΤΑ, της Ευρωπαϊκής Φιλοτελικής Ομοσπονδίας (F.E.P.A.) και υπό την αναγνώριση της Παγκόσμιας Φιλοτελικής Oμοσπονδίας (F.I.P.) που διεξήχθη στο Ζάππειο Μέγαρο των Αθηνών από 19 έως 22 Νοεμβρίου 2021, δεν είναι βέβαιο ότι έχει συνειδητοποιήσει επακριβώς το τι αντίκρισε μπροστά του κατά την επίσκεψή του.

*Ο επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Φιλοτελικής Έκθεσης ΝΟΤΟS 2021, Κώστας Χαζάπης

Ο επισκέπτης δεν βρέθηκε μονάχα να αρμενίζει σε μια «θάλασσα» τριών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων του σημαντικότερου εκθεσιακού χώρου της χώρας, «θάλασσα» στην οποία «έπλεαν» υπερήφανα 1.400 εκθεσιακά  πλαίσια μερικών εκ των αρτιότερων φιλοτελικών συλλογών της Γηραιάς Ηπείρου. Δεν βρέθηκε μονάχα μπροστά σε 120 ποιοτικά εκθέματα Φιλοτελικής Φιλολογίας από όλον τον κόσμο. Δεν αντίκρισε μονάχα, για πρώτη φορά ξανά μαζί (και πιθανότατα για μοναδική ξανά φορά), μετά από περισσότερα από 150 χρόνια, τα 11 από τα 13 γνωστά Solferino, τα σπανιότερα ελληνικά γραμματόσημα, που έφτασαν στην Αθήνα από τους άξιους χορηγούς τους για να αποτελέσουν ένα από τα πολλά highlights της Έκθεσης. Δεν θαύμασε μονάχα τις μυθικές εκτυπωτικές πλάκες των Μεγάλων Κεφαλών του Ερμή, των πρώτων ελληνικών γραμματοσήμων, έκθεμα του Φιλοτελικού και Ταχυδρομικού Μουσείου στην Τιμητική Τάξη, ούτε μονάχα την καταπληκτική δουλειά της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών επάνω στην σχεδίαση και χάραξη των ελληνικών γραμματοσήμων. Ο επισκέπτης της NOTOS 2021 δεν εντυπωσιάστηκε μονάχα από τις ποικίλες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της έκθεσης, τις ομιλίες, τις παρουσιάσεις, τα συνέδρια των φορέων του Ευρωπαϊκού Φιλοτελισμού, ούτε από την περισσότερο επιτυχημένη δημοπρασία φιλοτελικού υλικού που διεξήχθη ποτέ στη χώρα.

*To Ζάππειο Μέγαρο τη 19η Νοεμβρίου 2021, ημέρα ενάρξεως της Έκθεσης

Ο επισκέπτης της ΝOTOS 2021 δεν έγινε μονάχα ο ευτυχής κοινωνός ενός πολιτιστικού γεγονότος ύψιστης σημασίας για τη διεθνή προβολή της χώρας, πολύπλευρης σπουδαιότητας και υψηλής αισθητικής.

Ο επισκέπτης της ΝΟΤΟS 2021 παρακολούθησε, κυριολεκτικά, ένα ακόμα επικό επεισόδιο του ελληνικού θαύματος! Του θαύματος  που σταματάει να φαντάζει θαύμα, και μετουσιώνεται σε μεστή, χειροπιαστή πραγματικότητα, κάθε φορά που η ελληνική ψυχή το αποφασίσει και, το κυριότερο, υπηρετήσει με συνέπεια την απόφαση της.

*Μια «θάλασσα» 1400ων εκθεσιακών πλαισίων φιλοξένησε μερικές από τις αρτιότερες φιλοτελικές συλλογές της Ευρώπης

H πολύ-αναμενόμενη Φιλοτελική Έκθεση ΝΟΤΟS 2021, που μέσα σε παγκόσμιο κλίμα αβεβαιότητας, ακυρώσεων και αναβολών αντίστοιχων εκθέσεων λόγω των μεγάλων αντιξοοτήτων της τελευταίας διετίας  που κυριολεκτικά αφάνισαν κάθε πολιτιστική εκδήλωση αξιώσεων, όχι μονάχα επιβίωσε μέσα από τις «Συμπληγάδες Πέτρες» και διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία αλλά κυριολεκτικά ανέστησε τον Ευρωπαϊκό Φιλοτελισμό, πέρασε πλέον στην Ιστορία. Και μαζί της, πέρασε στην Ιστορία και η εκπλήρωση του οράματος των ανθρώπων του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού Φιλοτελισμού, οργανωτών, εθελοντών, φορέων, υποστηρικτών, χορηγών, φιλοτελικών σωματείων, εκθετών και επισκεπτών, για μια μεγάλη Φιλοτελική Έκθεση ξανά στην Ελλάδα, μετά το 2015 και την επιτυχημένη ΝΟΤΟS 2015.

*Η διεθνής επιτροπή των κριτών της Ευρωπαϊκής Φιλοτελικής Έκθεσης ΝΟΤΟS 2021

Στην ιστορία πέρασαν και οι διακρίσεις των Ελλήνων εκθετών, οι κόποι της πολυετούς δουλειάς των οποίων ανταμείφθηκαν από τη διεθνή επιτροπή κριτών της Έκθεσης και το ευρωπαϊκό κοινό με μετάλλια και επαίνους.

Τα επόμενα μεγάλα ραντεβού των φιλοτελιστών ορίζονται για την επόμενη τριετία, κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις της εκατονταετηρίδας της Ελληνικής Φιλοτελικής Εταιρείας.

Η Ελληνική Φιλοτελική Εταιρεία (Ε.Φ.Ε) ιδρύθηκε το 1925.

Ως κυβερνητικός σύμβουλος τα πρώτα χρόνια, συνέβαλε στη νομοθεσία σχετικά με τη διαχείριση των γραμματοσήμων, την καύση των αποθέτων και την καταπολέμηση των πλαστών.

Το 1975,  τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τη συμβολή της στον πολιτισμό και την αδιάκοπη έκδοση του περιοδικού της, Φιλοτέλειας. Σήμερα, το περιοδικό βρίσκεται ανάμεσα στα κορυφαία του είδους παγκοσμίως και σύντομα θα εορτάσει τα 100ά του γενέθλια. Τα τελευταία χρόνια, η ΕΦΕ έδωσε έμφαση στη διοργάνωση φιλοτελικών εκθέσεων, κορύφωση των οποίων αποτελούν οι μεγάλες διεθνείς εκθέσεις ΝΟΤΟS 2015 και NOTOS 2021.

Του Νίκου Καρνιαουτάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News