Κορωνοϊός: Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών εξασφάλισε PCR τεστ με 27 ευρώ

Ελλάδα
Κορωνοϊός: Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών εξασφάλισε PCR τεστ με 27 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Σίμος Δανιηλίδης είχε εξασφαλίσει μοριακά τεστ με 27 ευρώ για τον δήμο Νεάπολης Συκεών από το καλοκαίρι του 2021

Εξαιρετικά δύσκολος μήνας για τη διαχείριση της πανδημίας προμηνύεται ο Ιανουάριος, με τα αρνητικά ρεκόρ να διαδέχονται το ένα το άλλο, δοκιμάζοντας τις αντοχές του συστήματος υγείας. Ιδιαίτερη ανησυχία δε προκαλούν οι βασικοί επιδημιολογικοί δείκτες, ειδικά αυτοί που αφορούν τον αριθμό των κρουσμάτων και νοσηλειών, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Αυτή η αύξηση οδήγησε τους πολίτες να κάνουν rapid test σχηματίζοντας ουρές έξω από τα φαρμακεία ή τις ιδιωτικές κλινικές για το τεστ, το κόστος των οποίων επιβαρύνει τους ίδιους, καθώς δεν έχουν ενταχθεί στην συνταγογράφηση. Μάλιστα στα λίγα σημεία που γίνονται τα δωρεάν τεστ, οι ουρές είναι τεράστιες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε χρόνο και υγειονομικούς κινδύνους.

Σε αυτο το πλαίσιο, η ανώτατη τιμή για τη διενέργεια μοριακού pcr test μειώθηκε κατά 13 ευρώ, σύμφωνα με τη νέα απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη. Η νέα τιμή, που πλέον θα είναι τα 47 ευρώ, από τα 60 ευρώ που ήταν προηγουμένως, ισχύει από σήμερα Πέμπτη, 6 Ιανουαρίου.

Ωστόσο και αυτή η τιμή είναι απαγορευτική για τους περισσότερους πολίτες και την στιγμή που οι αντιδράσεις είναι ακόμα πολλές, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης γνωστοποίησε πως έχει έρθει σε συμφωνία για PCR test με ανώτατο όριο στα 27 και 29 ευρώ ανά τεστ από το καλοκαίρι του 2021 και συγκεκριμένα τον Αύγουστο.

Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε η τοπική ιστοσελίδα makthes.gr, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης, καλώντας την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία «να βάλουν φρένο στον χορό των δισεκατομμυρίων ευρώ πατάσσοντας την κερδοσκοπία», ζητά την την επανεξέταση του ποσού των 47 ευρώ, καθώς αυτό, όπως τονίζει, είναι υπέρογκο.

Η θέση που εκφράζει με τη σημερινή δήλωση-παρέμβασή του ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης ενισχύεται από το αποτέλεσμα των διαγωνισμών-δημοπρασιών που διενήργησε ο δήμος και τα Νομικά του Πρόσωπα, με τις τελευταίες διαδικασίες να εξασφαλίζουν το ποσό των 27 και 29 ευρώ ανά μοριακό τεστ (PCR), αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου.

Αναλυτικά η δήλωση παρέμβαση του Σίμου Δανιηλίδη έχει ως εξής:

«Επειδή τις τελευταίες ημέρες πολύς λόγος γίνεται για το πλαφόν στην τιμή των μοριακών τεστ, θέλω να θέσω υπόψη της κοινωνίας, αλλά και της Πολιτείας, της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων που τοποθετούνται επί αυτού, την εμπειρία και τα δεδομένα του δικού μας δήμου, του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Από το καλοκαίρι του 2020 αρχίσαμε επίσημα, σύμφωνα πάντα με τις προβλεπόμενες διατάξεις της νομοθεσίας, να διενεργούμε διαγωνισμούς-δημοπρασίες, τόσο ως δήμος όσο και ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Δημοτικό Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης-Δ.Κ.Κ.Π.Α.).

Αυτές οι δημοπρασίες επιφύλασσαν ευχάριστη έκπληξη. Όταν η ‘‘αγορά’’ και οι νόμοι του κέρδους, ίσως και της κερδοσκοπίας, το καλοκαίρι του 2020 έβγαζαν ως τιμή μονάδος τα 120 και 140 ευρώ για κάθε μοριακό τεστ, με την πρώτη δημοπρασία που κάναμε τον Οκτώβριο του 2020 η τιμή με τον ανταγωνισμό κατέβηκε στα 40 ευρώ/τεστ.

Το καλοκαίρι του 2021, και συγκεκριμένα τον Αύγουστο μήνα, ο δήμος με τη δημοπρασία την οποία έκανε, και η οποία είναι σε ισχύ αυτή την στιγμή, εξασφάλισε τιμή κόστους τα 29 ευρώ/μ.τ. Το δε Ν.Π.Δ.Δ. (ΔΚΚΠΑ), στο οποίο υπάγονται τα ΚΑΠΗ και άλλες κοινωνικοπρονοιακές Υπηρεσίες, που έχουν σχέση με την Τρίτη Ηλικία και τους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς, στις 1 Σεπτεμβρίου 2021 η τιμή την οποία έβγαλε ο διαγωνισμός είναι τα 27 €/μ.τ.

Από όλα τα παραπάνω αποδεικνύεται κατ’ αρχήν πόσο χαμηλότερο είναι το κόστος αγοράς του μοριακού τεστ. Και βέβαια ο καθένας από μας μπορεί να υπολογίσει τα δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία ενθυλάκωσαν πολύ μεγάλα συμφέροντα που διακινούν τα μοριακά τεστ.

Ως δήμαρχος, ως πολίτης, αλλά ως πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, είχα καταγγείλει από την πρώτη στιγμή το όργιο κερδοσκοπίας το οποίο υπήρχε, και βέβαια είχα προτείνει συμφωνία του κράτους και του αρμόδιου υπουργείου με τους εισαγωγείς αυτών των υλικών των τεστ, αλλά και των Εργαστηρίων, έτσι ώστε να υπάρχει παραχώρηση, και μάλιστα με πολύ χαμηλό κόστος.

Και βέβαια το πλαφόν των 47 ευρώ, που εκ των υστέρων ανακοινώθηκε πριν από δύο ημέρες, όπως διαπιστώνεται από τις τιμές τις οποίες έχει επιτύχει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, το ποσό των 47 ευρώ ανά μοριακό τεστ είναι υπέρογκο, τη στιγμή που εμείς ως δήμος αυτή τη στιγμή έχουμε σύμβαση με 27 ευρώ/τ.μ.

Άρα η κυβέρνηση οφείλει άμεσα όχι μόνο να επανεξεταστεί την απόφασή της για τον ορισμό του πλαφόν στα 47 ευρώ/μ.τ. αλλά να κινηθεί αποφασιστικά σε τιμή πολύ χαμηλότερη των 40 ευρώ, και να βάλουν φρένο στον χορό των δισεκατομμυρίων ευρώ πατάσσοντας την κερδοσκοπία. Το ιδανικότερο, ωστόσο, σ’ αυτήν την κρισιμότατη φάση της εξάπλωσης της πανδημίας, θα ήταν να θεσπιστεί η δωρεάν παροχή του μοριακού τεστ, όπως συμβαίνει σε τόσες χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News