Νέα μέτρα: Αύριο Πέμπτη οι ανακοινώσεις - Στο τραπέζι η χρήση μάσκας και εκδηλώσεις που αναστέλλονται

Ελλάδα
Νέα μέτρα: Αύριο Πέμπτη οι ανακοινώσεις - Στο τραπέζι η χρήση μάσκας και εκδηλώσεις που αναστέλλονται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, είχε προαναγγείλει από το βήμα της Βουλής την επιβολή περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μετά τις γιορτές - Ποια μέτρα εξετάζονται

Σε δύο επίπεδα, φαίνεται να κινούνται τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό που ενδέχεται να εφαρμοστούν στη χώρα μας τόσο πριν όσο και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ειδικών, τα σενάρια θέλουν τα μέτρα αυτά να χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: αυτά που θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή και εκείνα που θα ισχύσουν μετά τις 3 Ιανουαρίου, με παράλληλο στόχο την ανάσχεση της μετάλλαξης Όμικρον. 

Όσον αφορά στα ταξίδια, η εισήγηση της επιτροπής προβλέπει, πλην του αρνητικού PCR για την είσοδο στη χώρα, οι επισκέπτες να υποβάλλονται τη δεύτερη και την τέταρτη ημέρα μετά την άφιξή τους σε rapid test. Το μέτρο έχει στόχο την έγκαιρη ανίχνευση τυχόν ύποπτων κρουσμάτων που φέρουν την παραλλαγή Omicron. 

Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης επί των εισηγήσεων της Επιτροπής θα ληφθούν αύριο Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το πρωί υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.  Στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης θα προβεί σε ανακοινώσεις. 

Στα μέτρα που θα έχουν άμεση εφαρμογή προβλέπονται τα εξής: 

  • Αναστέλλονται όλες οι μαζικές εορταστικές εκδηλώσεις σε ανοικτούς χώρους (φεστιβάλ, events κλπ
  • Χωρίς κόσμο τα ματς στα γήπεδα 
  • Οσοι ταξιδιώτες έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή του θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους 

    Υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας KN-95 στα σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στα μέτρα που θα ισχύσουν σε δεύτερο χρόνο, δηλαδή μετά τις 3 Ιανουαρίου θα εφαρμοστούν τα εξής:

  • Περιορισμοί στη λειτουργία ωραρίων σε εστίαση και διασκέδαση
  • Περιορισμοί ατόμων ανά τ.μ
  • Προς το παρόν δεν θα απαιτείται αποστολή sms

Να σημειωθεί, ότι νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, επιβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής την επιβολή περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μετά τις γιορτές.

«Είναι μία ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης -συνεδριάζει αυτή τη στιγμή η ειδική επιτροπή- ότι μετά τις γιορτές θα υπάρχει οπωσδήποτε ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων. Η Επιτροπή θα εισηγηθεί τα περιοριστικά μέτρα και η κυβέρνηση θα πάρει τις τελικές της αποφάσεις, για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την πανδημία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του στην Ολομέλεια, με «ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις». Ταυτόχρονα ο υπουργός πρόσθεσε πως «παρακολουθούμε κάθε μέρα τα δεδομένα. Η βούληση της κυβέρνησης, όπως αποτυπώθηκε και χθες από τον πρωθυπουργό, είναι τα μέτρα να ισχύουν μετά τις γιορτές. Θα εξετάσουμε τι μέτρα θα πάρουμε μετά την εισήγηση της επιτροπής τις επόμενες μέρες», σημειώνοντας ότι «υπάρχει μία στενή παρακολούθηση της κατάστασης και αναλόγως των στοιχείων που θα έχουμε θα προσδιορίσουμε και τις αποφάσεις μας, με βούληση όμως να γίνει κανονικά το διάστημα αυτό των εορταστικών εκδηλώσεων με το ισχύον πλαίσιο». 

Πιθανή η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους άνω των 50 ετών

Εκτός από τις πληροφορίες που μιλούν για περιορισμούς στην εστίαση και μέτρα που αφορούν στην εργασία, μέρος της εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αφορά και την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί εισηγήθηκαν την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε όσους είναι άνω των 50 ετών. 

Υπενθυμίζεται πως αυτή τη στιγμή, το μέτρο της υποχρεωτικότητας ισχύει για όσους είναι άνω των 60 ετών και για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.

Ωστόσο, η κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα αποφασίσει εάν το εμβόλιο θα γίνει υποχρεωτικό και για τους 50αρηδες.

Εντατικοί έλεγχοι

Ταυτόχρονα, ο κ. Πλεύρης διεμήνυσε ότι «το επόμενο δεκαήμερο θα γίνουν τόσοι έλεγχοι, όσοι έγιναν όλο το χρόνο που πέρασε, οπότε δεν θα πρέπει να διανοηθεί κανείς, σε όποιο χώρο εργάζεται, ότι δεν θα κάνει τον έλεγχο προκειμένου μέσα να βρίσκονται μόνον άτομα εμβολιασμένα».

Ακόμη, ο υπουργός ανέφερε ότι έφθασαν στο 70% οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί και στο 66% είναι οι πλήρως εμβολιασμένοι. Όπως είπε, στον ενήλικο πληθυσμό έχει καλυφθεί το 80% αυτών που έχουν κάνει την πρώτη δόση και το 75% όσων έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Τέλος, κάλεσε όλους τους πολίτες να κάνουν self test το διάστημα των εορτών, ώστε να υπάρχει η ιχνηλάτηση σε πραγματικό χρόνο.

Κορωνοϊός: Ένας στους τρεις ασθενείς είναι ηλικίας 4-18 ετών

Αξίζει να τονιστεί πως την εβδομάδα 13-19 Δεκεμβρίου, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 8.355, αποτελώντας το 27% (4% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών με Covid-19, την εβδομάδα 13-19 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΕΟΔΥ, ήταν 2.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News