Εμβολιασμός παιδιών: Ποιες είναι οι παρενέργειες - Τι ισχύει για το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης

Ελλάδα
Εμβολιασμός παιδιών: Ποιες είναι οι παρενέργειες - Τι ισχύει για το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο εμβολιασμός παιδιών κατά της covid-19 δεν θα πρέπει να δημιουργήσει αναβολές στο βασικό εμβολιασμό παιδιών»

Ειδική μνεία στον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών, κατά της Covid, έκανε κατά τη σημερινή ενημέρωση, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. 

Η κ. Θεοδωρίδου υπενθύμισε πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδότησε υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών, με στόχο τόσο την προστασία τους, όσο και τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Το ενδιαφέρον όλων έχει επικεντρωθεί στον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών, που ξεκινάει και στη χώρα μας, όμως ο εμβολιασμός αυτός, δεν θα πρέπει να δημιουργήσει αναβολές στον βασικό εμβολιασμό των παιδιών, ανέφερε.

«Η νόσος ήταν και παραμένει ήπια χωρίς διαφορετική κλινική έκφραση με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο υπάρχουν κίνδυνοι», μικροί κίνδυνοι αλλά υπαρκτοί, ενώ δευκρίνισε πως το φλεγμονώδες σύνδρομο είναι υπαρκτό.

Παράλληλα συντελεί και στην μείωση των μεταλλάξεων του ιού. Αναφέρθηκε επίσης σε μελέτη που αφορά στην διερεύνηση του κινδύνου εισαγωγής παιδιών με μη ελεγχόμενο άσθμα, και διαπιστώθηκε ότι παιδιά 5-17 ετών είχαν 3 έως 6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω covid εισαγωγής σε νοσοκομείο.

Το εμβόλιο στα παιδιά περιέχει το 1/3 του αντιγόνου των ενηλίκων. Χορηγείται σε δύο δόσεις με διαφορά 28 ημερών. Μετά τη νόσηση χορηγείται μετά από 3 μήνες. Ο εμβολιασμός δεν θα πρέπει να δημιουργήσει αναβολές στο βασικό εμβολιασμό παιδιών. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες, είναι ανάλογες με αυτές των παιδικών εμβολίων, υπογράμμισε η κ. Θεοδωρίδου. Δεν υπάρχει χρονικό διάστημα περιορισμού για τα βασικά εμβόλια, πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στην παραλλαγή "όμικρον", μίλησε για την μεταδοτικότητα του ιού και είπε πως έχουμε κάποια αισιόδοξα μηνύματα - ότι η νοσηλεία είναι βραχεία και η θνητότητα μικρότερη. Όλοι όμως, όπως είπε, διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, καθώς χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για ασφαλή συμπεράσματα.

Για το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης, η κυρία Θεοδωρίδου υποστήριξε ότι η απάντηση θα δοθεί με εικασίες καθώς ακόμη βρισκόμαστε στο στάδιο της τρίτης δόσης.. Η λύση που θα ικανοποιούσε θα ήταν η τέταρτη δόση να είναι πάνω στον χρόνο, όπως στον εμβολιασμό της γρίπης. Δηλαδή να θεωρηθούν οι τρεις δόσεις ο βασικός εμβολιασμός και να γίνει στον χρόνο ένας επαναληπτικός.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Μάριος Θεμιστοκλέους ο οποίος αναφέρθηκε στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60 που σήμερα κλείνουν 7 μήνες από την δεύτερη δόση και δεν έχουν κάνει ακόμη την τρίτη δόση, κάτι που σημαίνει πως από σήμερα θεωρούνται «ανεμβολίαστοι», ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως 163.000 ακόμα δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση.

Από αυτούς, έχουν κλείσει ραντεβού οι 90.000, εκ των οποίων τα 45.000 είναι τις αμέσως επόμενες μέρες.

Παράλληλα αναφερόμενος στην πλατφόρμα για το ραντεβού των παιδιών, έχουν κλείσει πάνω από 29.000 ραντεβού. Ο πρώτος εμβολιασμός θα γίνει την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News