Πως θα γιορτάσουμε φέτος τα Χριστούγεννα – Τι ισχύει για ανεμβολίαστους, εμβολιασμένους

Ελλάδα
Πως θα γιορτάσουμε φέτος τα Χριστούγεννα – Τι ισχύει για ανεμβολίαστους, εμβολιασμένους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεχείς συστάσεις για self test από την κυβέρνηση

Περισσότερες θα είναι οι ελευθερίες- ειδικότερα για τους εμβολιασμένους πολίτες- τα φετινά Χριστούγεννα. Άλλωστε, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα προχωρήσει σε καθολικό “lockdown τύπου Αυστρίας”. Ωστόσο, η μετάλλαξη Όμικρον, καθώς και ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων δεν αφήνουν περιθώριο για εφησυχασμό, σύμφωνα και με τις κυβερνητικές πηγές.

Ήδη τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες είναι ιδιαιτέρως αυστηρά,  και ουσιαστικά θυμίζουν το περυσινό lockdown, καθώς από τον προηγούμενο μήνα η πρόσβαση σε κέντρα διασκέδασης, κλειστούς (εσωτερικούς) χώρους εστίασης, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, εκθέσεις και γυμναστήρια έχουν μόνο για εμβολιασμένους και πρόσφατα νοσήσαντες.  

Συνεχείς συστάσεις για self test

Την ίδια στιγμή το Μαξίμου δε σταματά να προτρέπει τους πολίτες να προβούν σε self test προκειμένου να πορεύονται με ασφάλεια. Υπενθυμίζεται, ότι  δωρεάν self test  έχουν ήδη αρχίσει να διανέμονται για το διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου, ενώ το ίδιο ακριβώς θα γίνει και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου.  Μάλιστα, πρόκειται για ένα μέτρο που αφορά το σύνολο των πολιτών. Παράλληλα,  υπάρχει και ισχυρή σύσταση των ειδικών για διενέργεια αυτοδιαγνωστικών ελέγχων για τον κορωνοϊό πριν από συναθροίσεις σε σπίτια, όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ατόμων τις γιορτές.

Στην συνεδρίαση της ΔΙΣ ο Μητσοτάκης 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε την Παρασκευή, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει της παρουσίας του πρωθυπουργού στην έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου, ύστερα από επίσημη πρόκληση της ΔΙΣ.

Αυτό που αναμένεται να συζητηθεί είναι το θέμα της πανδημίας ενόψει Χριστουγέννων, το πώς θα λειτουργήσουν οι ναοί στις γιορτές, αλλά και η πορεία των εμβολιασμών.

Όχι σημαντικοί περιορισμοί για εμβολιασμένους

 Η  κυβερνητική κατεύθυνση «όχι σημαντικοί περιορισμοί» για εμβολιασμένους φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και τα φετινά Χριστούγεννα. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν πως μέχρι τα Χριστούγεννα η κατάσταση δεν θα έχει επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα και πως η πίεση στο σύστημα Υγείας θα συνεχίζεται ακόμη και την ώρα που θα στολίζουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Πώς θα λειτουργούσουν τα χιονοδρομικά

Σύμφωνα με την ομόφωνη εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, αναφορικά με το πρωτόκολλο λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων, εγκρίθηκε η λειτουργία των κάτωθι υπό τους ακόλουθους όρους:

Οι χώροι εστίασης / chalet των χιονοδρομικών κέντρων να λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για την εστίαση σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους αντίστοιχα.

Τα καταστήματα των χιονοδρομικών κέντρων να λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για το λιανεμπόριο.

Οι ξενώνες/ξενοδοχεία των χιονοδρομικών κέντρων να λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για τα ξενοδοχεία.

Στους εξωτερικούς χώρους των χιονοδρομικών κέντρων (πίστες κλπ) να είναι υποχρεωτική η χρήση χειρουργικής μάσκας σε χώρους όπου υφίσταται συγχρωτισμός .

Για τους αναβατήρες των χιονοδρομικών κέντρων ισχύουν τα εξής:

 Για αναβατήρες ανοικτού τύπου, δεν υφίσταται κανένας περιορισμός.

Για αναβατήρες κλειστού τύπου οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα συνεχούς φυσικού αερισμού, δεν υφίσταται κανένας περιορισμός, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιβαίνοντες φορούν υποχρεωτικά μάσκα και υφίσταται ο φυσικός αερισμός.

Για αναβατήρες κλειστού τύπου οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα συνεχούς φυσικού αερισμού, δύνανται να χρησιμοποιούνται στο 50% της πληρότητάς τους, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιβαίνοντες φορούν υποχρεωτικά χειρουργική μάσκα.

Εάν αφορά σε άτομα της ίδιας οικογένειας αποκλειστικά, δύναται να χρησιμοποιηθεί το 100% της πληρότητάς τους.

φωτογραφεία αρχείου unsplash

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News