Κορωνοϊός: Υψηλό το ιικό φορτίο σε πολλές περιοχές της χώρας

Ελλάδα
Κορωνοϊός: Υψηλό το ιικό φορτίο σε πολλές περιοχές της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξημένο είναι το ιικό φορτίο σε πολλές περιοχές της χώρας μας, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, όπως αναφέρθηκε στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας

Αυξημένες είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας, παρά την σταθεροποίηση των κρουσμάτων τόνισε η αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα στην έναρξη της σημερινής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

Ειδικότερα, η κ. Γκάγκα τόνισε: «Η πίεση στο ΕΣΥ είναι μεγάλη, οι εισαγωγές είναι πολλές. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, όλοι όσοι έχουν σχέση με τα νοσοκομεία, υπερβαίνουν τον εαυτό τους. Έχουμε και το πρώτο κρούσμα της Όμικρον, πιθανότατα θα δούμε κι άλλα τέτοια κρούσματα. Ο ασθενής αυτός είναι πολύ καλά, υπό παρακολούθησή στο σπίτι του. Μάλλον το εμβόλιο καλύπτει την Όμικρον».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε ότι η πανδημία εμφανίζει μια «μικρή και αργή ύφεση» και ανέφερε ότι τα ενεργά κρούσματα ξεπερνούν τις 50.000. «Ο κίνδυνος για τον καθένα μας να κολλήσει είναι υπαρκτός», είπε, σημειώνοντας ότι την περασμένη εβδομάδα το ποσοστό θετικότητας ανήλθε σε 1,74%.

Παράλληλα πρόσθεσε δε ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν 4.850 νοσηλευόμενοι ασθενείς στην επικράτεια. «Οι περιοχές με υψηλότερα ποσοστά θετικότητας είναι Γρεβενά, Έβρος, Κοζάνη, Φθιώτιδα, Θεσσαλονίκη και Κιλκίς», ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου.

Αυτό που τόνισε επίσης είναι ότι «πρέπει να θωρακιστούμε με την 3η δόση», είπε, για να υπογραμμίσει εμφατικά: «Δεν μετράμε τα αντισώματα για να αποφασίσουμε, απλώς κλείνουμε το ραντεβού μας».

«Τα δεδομένα από το πρόγραμμα Ελευθερία δείχνουν ότι μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας άνω των 60 ετών έκλεισαν ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου. Το τελευταίο 48ωρο κλείστηκαν 34.000 ραντεβού», πρόσθεσε.

Ανεμβολίαστοι παραμένουν πάνω από 450.000 συμπολίτες μας άνω των 60 ετών σε όλη την Ελλάδα. Όπως σημείωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης από το Υπουργείο Υγείας, παρότι αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που κλείνουν ραντεβού για την 1η δόση μετά τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, χιλιάδες παραμένουν χωρίς το εμβόλιο.

Ενδεικτικό ότι ενώ ο μέσος όρος των ραντεβού που κλείνονταν τον Νοέμβριο ήταν 3.000, πλέον 150.000 άτομα έκλεισαν ραντεβού τις τελευταίες 10 μέρες για την 1η δόση.

Η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι υπάρχει απόλυτη συσχέτιση ανάμεσα στην εμβολιαστική κάλυψη και την θνητότητα. «Οι 10 περιφέρειες με την μεγαλύτερη θνητότητα είναι αυτές με την χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη», είπε.

Η ίδια συνέστησε προς όλους τους πολίτες τον συστηματικό έλεγχο, κατά την διάρκεια των εορτών κι όχι μόνο, με self test.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News