Εμβολιασμός: Ανοίγει απόψε η πλατφόρμα για την 3η δόση - Ποιους αφορά

Ελλάδα
Εμβολιασμός: Ανοίγει απόψε η πλατφόρμα για την 3η δόση - Ποιους αφορά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τρίτη δόση γίνεται με mRNA εμβόλιο της Pfizer ή μισή δόση του εμβολίου της Moderna και το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Το βράδυ αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της κυβέρνησης για τον προγραμματισμό των ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά της νόσου Covid-19, την οποία θα μπορούν να λάβουν οι πολίτες ηλικίας 18 ετών και άνω.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την είσοδο στην πλατφόρμα είναι να έχουν παρέλθει τουλάχιστον 5,5 μήνες από τον πλήρη εμβολιασμό τους. Ωστόσο, η λήψη της αναμνηστικής δόσης μπορεί να πραγματοποιηθεί με την συμπλήρωση έξι μηνών από τον πλήρη εμβολιασμό, δηλαδή την δεύτερη δόση με τα mRNa εμβόλια της Pfizer ή της Moderna ή το εμβόλιο της AstraZeneca. Υπενθυμίζεται πως η τρίτη δόση λαμβάνεται με πλήρες mRNA εμβόλιο της Pfizer ή μισή δόση του εμβολίου της Moderna και πλήρες το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Στην ειδική ομάδα των ανοσοκατασταλμένων η αναμνηστική δόση γίνεται ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Διαβάστε επίσης

Kορωνοϊός: Πότε λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών

Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε ο ΕΟΔΥ, η χορήγηση τρίτης δόσης ξεκίνησε στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, με στόχο την ενδυνάμωση της ανοσίας, η οποία  σύμφωνα με τους ειδικούς, αποδράμει στις 180 ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι σε επτά μήνες από την αρχική έκδοση του Πιστοποιητικού εμβολιασμού, παύει να ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους εμβολιασθέντες πολίτες άνω των 60 ετών.

Όπως ανακοίνωσε στο τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός, «το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες -επαναλαμβάνω, επτά μήνες- από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου».

Πολίτης 62 ετών ολοκλήρωσε τον εμβολιασμό του (έκανε δηλαδή και την δεύτερη δόση) στις 12 Μαΐου 2021.

• Εξέδωσε άρα το πιστοποιητικό εμβολιασμού στις 27 Μαΐου, δηλαδή την επόμένη ημέρα από τη συμπλήρωση δύο εβδομάδων αργότερα, βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ και της υφιστάμενης διάταξης, η οποία προβλέπει την παρέλευση του διαστήματος 14 ημερών για την ανάπτυξη επαρκών αντισωμάτων.

• Η ισχύς του εν λόγω πιστοποιητικού παύει να ισχύει στις 27 Δεκεμβρίου 2021. Συνεπώς, ο πολίτης θα πρέπει να προχωρήσει στην αναμνηστική δόση στο διάστημα μεταξύ 27ης Νοεμβρίου 2021 και 27ης Δεκεμβρίου 2021. Υπενθυμίζεται πως η ηλεκτρονική πλατφόρμα, για τον προγραμματισμό των ραντεβού της τρίτης δόσης της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, βρίσκεται σε λειτουργία από τις 30 Σεπτεμβρίου και η είσοδος σε αυτή επιτρέπεται έως και 5,5 μήνες από την συμπλήρωση του εξαμήνου.

Δηλαδή, σύμφωνα με το παράδειγμα, ο εν λόγω πολίτης μπορεί να κλείσει ραντεβού από τις 12 Νοεμβρίου 2021, για το διάστημα 27 Νοεμβρίου 2021 - 27 Δεκεμβρίου 2021.

Πώς προγραμματίζεται το ραντεβού

  • Σύνδεση στην πλατφόρμα με χρήση των κωδικών TAXISNET
  • Επιβεβαιώνουν ότι τα στοιχεία τους είναι ορθά
  • Διδεται η δυνατότητα να προχωρήσουν σε προσθήκες/διορθώσεις
  • Προγραμματίζεται το επαναληπτικό ραντεβού (εμβολιαστικό κέντρο, ημερομηνία και ώρα εμβολιασμού)
  • Τέλος, αποθηκεύεται ή και επιλέγεται να σταλεί μέσω μηνύματος ή/και email τα στοιχεία του ραντεβού
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News