Σύνοδος Ελλάδος - Αιγύπτου - Κύπρου: Στο επίκεντρο η Κρήτη - Μηνύματα προς την Τουρκία

Ελλάδα
Σύνοδος Ελλάδος - Αιγύπτου - Κύπρου: Στο επίκεντρο η Κρήτη - Μηνύματα προς την Τουρκία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπογραφές για μια φιλόδοξη ενεργειακή σύμπραξη, με επίκεντρο την Κρήτη και μηνύματα προς την Τουρκία, σφράγισαν τη χθεσινή 9η Σύνοδο Κορυφής των τριών χωρών

Έναν πολύπλευρο άξονα συνεργασίας επιχειρούν να χτίσουν Ελλάδα- Κύπρος- Αίγυπτος, γεφυρώνοντας ενεργειακά την Αίγυπτο με την Ευρώπη και διαμορφώνοντας ένα κοινό μέτωπο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην εδραίωση του άξονα συνεργασίας ήρθε να βάλει η χθεσινή 9η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής στην Αθήνα, στο πλαίσιο της οποίας οι ηγέτες των τριών κρατών, Κυριάκος Μητσοτάκης, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και Νίκος Αναστασιάδης, υπέγραψαν κοινή διακήρυξη που σηματοδοτεί τις κοινές τους αντιλήψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή και το ευρύ φάσμα συνεργασίας των τριών χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Στο επίκεντρο της 9ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδος- Αιγύπτου- Κύπρου βρέθηκε και η Κρήτη, και μάλιστα σε διπλό «κάδρο». Αφενός με φόντο τα προωθούμενα διακρατικά ενεργειακά έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων και αγωγών φυσικού αερίου, και αφετέρου με φόντο τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, με πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις παρενοχλήσεις τουρκικών πολεμικών σκαφών κατά του γαλλικού ερευνητικού σκάφους που πραγματοποιεί έρευνες για τις ανάγκες του αγωγού East Med, τόσο ανοιχτά της Σητείας όσο στη συνέχεια και ανοιχτά της Κύπρου.

Είναι χαρακτηριστικό πως και στο κείμενο της κοινής διακήρυξης που συνυπέγραψαν αλλά και στις δηλώσεις τους, οι τρεις ηγέτες υπογράμμισαν εμφατικά πως το φιλόδοξο σχέδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των τριών χωρών, στο οποίο θα έχει ξεχωριστό ρόλο και η Κρήτη, μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Η κοινή διακήρυξη

Στην κοινή διακήρυξη της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, επαναβεβαιώνουν την αποφασιστικότητά τους για τη συνέχιση της συνεργασίας σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος ενισχύοντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στην υπογραφή της τριμερούς ηλεκτρικής διασύνδεσης των τριών χωρών, έργο που, όπως υπογραμμίζεται, «ενισχύει την οικονομική συνεργασία μας και την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού όχι μόνο των εμπλεκόμενων χωρών, αλλά και της Ευρώπης», καθώς η ηλεκτρική διασύνδεση θα δημιουργήσει έναν δίαυλο μεταφοράς σημαντικών ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας από και προς την Ανατολική Μεσόγειο. Το έργο, όπως αναφέρεται, είναι σημαντικό συστατικό της στρατηγικής ανάπτυξης του Ενεργειακού Διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου (Eastern Mediterranean Energy Corridor), παρέχοντας μια εναλλακτική πηγή ενεργειακού εφοδιασμού από την περιοχή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και αντίστροφα.

Ηχηρό μήνυμα

Την ίδια ώρα, οι τρεις ηγέτες απευθύνουν μήνυμα προς την Τουρκία να απέχει από προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, όπως η παρενόχληση ερευνητικών πλοίων που έχουν αδειοδοτηθεί από την Ελλάδα ή την Κύπρο. Υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία «του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, όπως αυτό αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Απορρίπτουν τις παράνομες γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες από τουρκικά σκάφη στην κυπριακή ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα, σε θαλάσσιες περιοχές που έχουν ήδη οριοθετηθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Οι τρεις ηγέτες καταδικάζουν και τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και όλες τις άλλες παράνομες δραστηριότητες σε περιοχές που βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.

Για τη Λιβύη

Ως προς τη Λιβύη, υπογραμμίζουν την ανάγκη απόσυρσης όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων και ότι το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και το “Μνημόνιο κατανόησης στρατιωτικής συνεργασίας και συνεργασίας ασφάλειας”, που υπεγράφησαν τον Νοέμβριο 2019 μεταξύ Τουρκίας και κ. Fayez El Saraj, παραβιάζουν τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και το εμπάργκο όπλων των Η.Ε. στη Λιβύη.

Αναβάθμιση των τριών χωρών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του τόνισε πως «η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου απλώνεται σε πολλούς κλάδους, ενώ από σήμερα προστίθενται και δύο μνημόνια συνεργασίας, αυτά που αφορούν στην ενέργεια και στους αποδήμους».

Ο πρωθυπουργός στάθηκε ειδικά στην ενέργεια, λέγοντας πως στην εποχή μας και οι τρεις χώρες αναβαθμίζονται στην περιοχή.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας πως υπάρχει ταύτιση των τριών χωρών όσον αφορά στην καταδίκη της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας.

«Η ηγεσία της Άγκυρας δείχνει να μην αντιλαμβάνεται να μηνύματα των καιρών. Η Τουρκία υπονομεύει την ειρήνη στην περιοχή, ενώ η Ελλάδα ενισχύσει την άμυνά της και υπογράφει συμφωνίες με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο».

«Πρόθεσή μας είναι να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας και επισημαίνω τη σημασία της υπογραφής σήμερα του μνημονίου συνεργασίας της τριμερούς ηλεκτρικής διασύνδεσης. Θεωρούμε αυτό ως προοίμιο της γενικότερης ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Ευρώπη. Μεγάλο σχέδιό μας είναι η ίδρυση του φόρουμ φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων όλων των χωρών, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο», υπογράμμισε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, σημείωσε πως, μέσα στο πλαίσιο των συζητήσεων της Τριμερούς, είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στο κυπριακό πρόβλημα, την αδιαλλαξία της Τουρκίας και τους Τουρκοκυπρίους, στην παραβίαση εδάφους στην Αμμόχωστο κ.ά. Ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο για αναθεωρητισμό από την Τουρκία, σημειώνοντας: «Είναι απαράδεκτο από την τουρκοκυπριακή πλευρά η θέση για δύο ανεξάρτητα κράτη. Δεν μπορεί να συνεργάζονται οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και η μόνη που διαταράσσει την ειρήνη για δικούς της λόγους να είναι η Τουρκία».

φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News