Τουρκία: Σκηνικό έντασης στην Κυπριακή ΑΟΖ

Ελλάδα
Τουρκία: Σκηνικό έντασης στην Κυπριακή ΑΟΖ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα παρατείνει τη Navtex που είχε εκδώσει στην ευρύτερη περιοχή με στόχο να εμποδίσει τις έρευνες του Nautical Geo

Με νέες προκλητικές ενέργειες επανέρχεται η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ με στόχο να τορπιλίσει τις προσπάθειες για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med, αλλά και να επιβάλει τους δικούς της χάρτες για τη «Γαλάζια Πατρίδα». 

Σύμφωνα τα όσα μεταδίδουν Μέσα της Κύπρου, στην περιοχή έπλεαν τρία πολεμικά πλοία της Άγκυρας, δύο φρεγάτες και μια κορβέτα, στην περιοχή που μέχρι πρότινος εκτελούσε εργασίες το Nautical Geo. Μάλιστα, η Τουρκία επικαλείται την παράτυπη Navtex που εξέδωσε για δήθεν ναυτικές ασκήσεις στην περιοχή. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα φαίνεται πως παρατείνει τη Navtex που είχε εκδώσει στην ευρύτερη περιοχή με στόχο να εμποδίσει τις έρευνες του Nautical Geo, καθώς αν το επιτρέψει είναι σαν να δέχεται ότι εκεί είναι η κυπριακή ΑΟΖ σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται, ότι δηλαδή είναι δική της υφαλοκρηπίδα.

Υπενθυμίζεται ότι το Nautical Geo βρίσκεται εδώ και μέρες αγκυροβολημένο ανοικτά του λιμανιού Λάρνακας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το sigmalive «πρόκειται για κανονική πειρατεία, με την Τουρκία να επικαλείται παράτυπη Navtex που εξέδωσε για δήθεν ναυτικές ασκήσεις, στην περιοχή που θα εκτελούσε τις εργασίες του για τον αγωγό EastMed το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo, εκ μέρους της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ».

Σημειώνεται ότι κοντά στην ίδια περιοχή, εντός της ελληνικής ΑΟΖ, διεξάγεται η άσκηση «Ευνομία» με τη συμμετοχή ναυτικών και εναέριων μέσων από Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία και Ιταλία.

Ελληνικά και γαλλικά μαχητικά πέταξαν πάνω από την περιοχή της παράνομης τουρκικής navtex.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News