Μηχανισμός Αντικυθήρων: 3D ανάλυση φέρνει στο φως νέα δεδομένα

Ελλάδα
Μηχανισμός Αντικυθήρων: 3D ανάλυση φέρνει στο φως νέα δεδομένα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το εντυπωσιακό εύρημα που ανακαλύφθηκε 120 χρόνια πριν, αποτελεί κατά πολλούς τον πρώτο υπολογιστή

Η 3D ανάλυση

Με βάση πρόσφατη τρισδιάστατη ακτινογραφική ανάλυση και των 82 μικροαντικειμένων του μηχανισμού, ανακαλύφθηκαν νέα δεδομένα επ' αυτού: όχι μόνο υπολόγιζε τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων, αλλά υπολόγιζε και τις εκλείψεις και την κίνηση της Σελήνης με ακρίβεια.

Έμπροσθεν της μηχανής, υπήρχαν, μάλιστα, οδηγίες χρήσης και περιγραφή του συμπαντικού κόσμου, όπως ήταν γνωστός στον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Μάλιστα, το λειτουργικό σύστημα του μηχανισμού είχε κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο, που θυμίζει το σύγχρονο κυκλικό σύστημα ‘’δακτυλίων’’.   

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων

Αποτελεί μία υπολογιστική μηχανή, που -μέσω μπρούτζινων οδοντωτών τροχών- χρησιμοποιούνταν για τον υπολογισμό των κύκλων και της θέσης του Ήλιου, του φεγγαριού, των τότε γνωστών ουράνιων σωμάτων, την κίνηση των ανέμων, με δυνατότητα υπολογισμού μέχρι και 10 χρόνια μπροστά. Θα ήταν δυνατό να ειπωθεί, ότι αποτελεί την πρακτική προσέγγιση των αστρονομικών θεωριών Αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων. Χρονολογείται περί το 150-100 π.Χ., με βάση τις αντίστοιχες επιγραφές επάνω του. 

Προφανώς, μία τέτοια κατασκευή αποτελεί επιστημονικό και τεχνολογικό επίτευγμα, αιώνες πιο εξελιγμένου από την εποχή του, όχι μόνο βάσει της κατασκευαστικής πολυπλοκότητας και καινοτομίας του, αλλά και λόγω της όλης ιδέας ότι μία επιστημονική θεωρία μπορεί να υλοποιηθεί, να ‘’μηχανοποιηθεί’’.

Ιστορική Αναδρομή

Το 1901, σφουγγαράδες δύτες από τη Σύμη ανακάλυψαν τα συντρίμμια ενός αρχαίου ναυαγίου, 2.000 ετών στο μικρό νησί των Κυκλάδων, τα Αντικύθηρα, σε βάθος 40-64 μέτρων. Στο ναυάγιο εντοπίστηκαν πολλά αντικείμενα, μεταξύ αυτών και ένα παράξενο μεγάλο μεταλλικό αντικείμενο που είχε διαβρωθεί, εγκιβωτισμένο σε ξύλινο κουτί. Αρχικά, κανείς δεν ήξερε πώς να διαχειριστεί αυτό το νέο εύρημα, που δεν έμοιαζε ως κάτι ιδιαίτερο ή εντυπωσιακό.

Έναν χρόνο αργότερα, και έπειτα από μελέτες γύρω από το παράξενο αντικείμενο, ο Βαλέριος Στάης, αρχαιολόγος καθώς και διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, παρατήρησε ότι αποτελείτο από γρανάζια (οδοντωτούς τροχούς), γεγονός που κίνησε την περιέργεια σε όλο τον ακαδημαϊκό κόσμο. Τα αποτελέσματα ήταν σοκαριστικά και αυτό γιατί δεν είχε ανακαλυφθεί τίποτα παρόμοιο από την Αρχαία Ελλάδα, όπως ούτε και κάτι που να στηρίζει την ύπαρξη γραναζιών στον αρχαιοελληνικό πολιτισμό.

Στο αντικείμενο ενυπήρχαν γρανάζια ακριβείας, με ‘’δόντια’’ μήκους ενός χιλιοστού, γεγονός το λιγότερο συγκλονιστικό, που θα μπορούσε να αλλάξει μέχρι και την ανθρώπινη ιστορία, όπως την γνωρίζουμε, καθώς και την ιστορία και την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τον Arthur, C., Clarke, διάσημο Άγγλο συγγραφέα, αν οι αρχαίοι Έλληνες είχαν κατανοήσει τις δυνατότητες της τεχνολογίας που είχαν δημιουργήσει, τότε θα είχαμε φτάσει στο φεγγάρι μέσα στους επόμενους 3 αιώνες και τώρα θα εξερευνούσαμε τα κοντινά άστρα.

(Πληροφορίες και φωτογραφία: BBC)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News