Πώς τα βουλγαρικά κρασιά «βαφτίζονται» ελληνικά

Ελλάδα
Πώς τα βουλγαρικά κρασιά «βαφτίζονται» ελληνικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλες εισαγωγές κρασιού άγνωστης και αμφιβόλου ποιότητας ελληνοποιούνται, την ώρα που τα κρητικά οινοστάφυλα καταλήγουν στις χωματερές - Τι καταγγέλει ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ, Χρήστος Μάρκου

Την ώρα που οι συνεταιριστικές οργανώσεις στο Ηράκλειο και τη Νάουσα έχουν αποθέματα κρασιών και αγοράζουν οινοστάφυλα, κάνοντας κοινωνική πολιτική, τα οποία και τα διοχετεύουν εξ ανάγκης στη συνέχεια στις... χωματερές, το επίσημο κράτος κάνει τα "στραβά μάτια" σε μεγάλες εισαγωγές κρασιών άγνωστης και αμφιβόλου ποιότητας, από τη Βουλγαρία, τα Σκόπια και την Ιταλία (προέλευσης Μαγκρέμπ), αφήνοντάς τα στη συνέχεια να μπουν δίχως καθόλου ελέγχους στην ελληνική αγορά και να... ελληνοποιηθούν.

Την καταγγελία διατυπώνει στην εφημερίδα  «Νέα Κρήτη» ο παλαιότερος, ενδεχομένως, πρόεδρος συνεταιριστικής οργάνωσης της χώρας και συγκεκριμένα της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), Χρήστος Μάρκου, τονίζοντας πως έχει στη διάθεσή του ακόμα και ονόματα επιτηδείων που κάνουν αυτές τις "μπουγάδες" και, αν του ζητηθούν αρμοδίως, θα τα αποκαλύψει.

«Μας λένε πως κάνουν ελέγχους και, ελέγχους δεν βλέπουμε. Αυτή τη στιγμή που σας μιλάω βρίσκομαι μέσα στο αμπέλι και πραγματικά, μετά από τόσα χρόνια σε αυτή τη θέση, τρελαίνομαι με όλα αυτά που συμβαίνουν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ.

«Είμαι μέσα στο αμπέλι. Το καλλιεργώ με δανεικά και τελικά δε μου προσφέρει το εισόδημα που πρέπει. Κι αυτό γιατί δεν μπορώ να τα βάλω με τον καιρό. Και το κράτος τι κάνει; Δε θέλω να με επιχορηγήσει οικονομικά. Θέλω απλά να ξεκαθαρίσει την αγορά. Το «ελληνικό κρασί» να είναι ελληνικό και όχι ξένο που το φέρνουν από τη Βουλγαρία ή από τα Σκόπια ή από την Ιταλία σε τιμές εξευτελιστικές και το ελληνοποιούν. Αυτό συμβαίνει ακόμα και σήμερα που μιλάμε. Θέλουν ονόματα; Θα τους τα δώσω τα ονόματα. Να μου τα ζητήσουν κι εγώ θα τους τα δώσω. Τα ξέρουν πάρα πολύ καλά. Αλλά κάνουν τα στραβά μάτια. Και αντί να στείλουν τους ελέγχους εκεί που πρέπει, τους στέλνουν αλλού και δεν τους λένε τίποτα, υποτίθεται», καταγγέλλει κατηγορηματικά στην εφημερίδα μας ο Χρήστος Μάρκου.

Αναφορικά με τα άτομα που μπορεί να εμπλέκονται στα «κυκλώματα», ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ τονίζει, «Μια γνωστή εταιρεία κρασιού δεν διακινδυνεύει. Βάζει τα «τσιράκια» από κάτω και παίζουν αυτό τον ρόλο. Και φέρνουν με αυτό τον τρόπο κρασιά από τη Βουλγαρία, από τα Σκόπια και από την Ιταλία, της οποίας το κρασί δεν είναι ιταλικό. Προέρχεται από τις χώρες του Μαγκρέμπ, από τη Βόρεια Αφρική δηλαδή...».

Στην ερώτηση, αν το κρασί μπορεί να είναι ποιοτικό, ο συνεταιριστής ήταν κατηγορηματικός: «Όχι βέβαια. Αλλά ενώ αυτά είναι θέματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εκείνο περί άλλα τυρβάζει. Κι ενώ πέρυσι υπήρξε μια κάμψη στις εισαγωγές, αφού όλες οι χώρες λόγω κορωνοϊού έκλεισαν τα σύνορά τους, φέτος οι εισαγωγές των κρασιών είναι σε επίπεδα πάνω από αυτά της περυσινής χρονιάς. Αντί να στηρίξουν, δηλαδή, το κρασί, που είναι από τα πιο φτηνά προϊόντα, ίσως και το φτηνότερο, στηρίζουν άλλου είδους συμφέροντα...».

Αναφορικά με πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην ΔΕΘ, ότι θα πατάξει τις ελληνοποιήσεις, ο κ. Μάρκου τονίζει: «Ξέρετε πόσες φορές το ακούω αυτό; Και όχι μόνο από τον σημερινό πρωθυπουργό, αλλά απ' όλους. Θα πρέπει κάποια στιγμή να βάλουμε τα πράγματα επί τον τύπον των ήλων και να τα πούμε με το όνομά τους. Δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από την πλάτη του παραγωγού. Βρισκόμαστε στο "και πέντε" για τον αφανισμό της ελληνικής αμπελουργίας. Με πέντε κτήματα δεν είναι αμπελουργία. Την παραγωγή του κρασιού στη χώρα μας θα πρέπει να τη διαφυλάξουμε, με κάθε τρόπο...».

Η κλιματική αλλαγή

Μεγάλο βάρος στις δηλώσεις του έδωσε ο κ. Μάρκου, όμως, και στις φετινές πρωτόγνωρες για τον αμπελουργικό τομέα κλιματολογικές συνθήκες. «Για πρώτη φορά», όπως ξεκαθαρίζει, «η Νότια Ελλάδα δεν μπορεί να τρυγήσει την παραγωγή της. Και λόγω του καύσωνα και λόγω της ανομβρίας. Αντιθέτως, φέτος για πρώτη φορά έβγαλε εξαιρετικές ποιότητες οινοσταφύλων και κρασιών η Βόρεια Ελλάδα»!

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ λέει πως φέτος οι μειώσεις της παραγωγής, σε σχέση με πέρυσι, είναι τεράστιες. Κυρίως στην Αττική, τον Τύρναβο και στην Κρήτη. Η μείωση στη χώρα μας φτάνει το 20%, ενώ την κατάσταση έχει σώσει κάπως η Βόρεια Ελλάδα.

Καρτέλ από τους ιδιώτες

«Οι οινοποιοί σε όλη τη χώρα έχουν συνεννοηθεί μεταξύ τους να παίρνουν τα οινοστάφυλα στις ίδιες χαμηλές τιμές. Και στη συνέχεια οι συνεταιριστικές οργανώσεις παρεμβαίνουν και παίρνουν την παραγωγή για να στηρίξουν το εισόδημα του αμπελουργού. Και αυτό γίνεται εδώ και χρόνια, με συνέπεια να συρρικνώνεται διαρκώς ο ελληνικός αμπελώνας», καταγγέλλει ο συνεταιριστής, προσθέτοντας ότι οι τιμές στα οινοστάφυλα είναι χαμηλότερες ακόμα και από τις τιμές... του 1980!

Μάλιστα, εκθειάζει την ΕΑΣΗ και την οργάνωση της Νάουσας, λέγοντας πως φέτος τα προβλήματα με τα οινοστάφυλα βρίσκονται σε αυτές τις δύο περιοχές, ακριβώς επειδή οι οργανώσεις αυτές διαδραμάτισαν τον σπουδαιότερο - πανελλαδικά - ρόλο, απορροφώντας μεγαλύτερες των δυνατοτήτων τους ποσότητες, για να στηρίξουν τον αμπελουργό.

Κατέληξε δε λέγοντας πως, με ένα ποσό 2 εκατ. ευρώ, η κυβέρνηση θα μπορέσει να λύσει το πρόβλημα, μέσα από την απόσταξη κρίσης, κάτι για το οποίο πιέζει δυναμικά τον υπουργό και η δική του οργάνωση.

Φωτογραφίες: pexels

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News