Κορωνοϊος - Ανεμβολίαστοι: Ποιοι μπορούν να κάνουν rapid tests σε δημόσιες δομές

Ελλάδα
Κορωνοϊος - Ανεμβολίαστοι: Ποιοι μπορούν να κάνουν rapid tests σε δημόσιες δομές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιοι πολίτες μπορούν να πραγματοποιούν από σήμερα, Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου, τεστ σε δημόσιες δομές - Πώς θα λειτουργούν οι δημόσιοι χώροι συνάθροισης - Τα ανώτατα όρια τιμών

Ξεκινά από σήμερα, Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου, η εφαρμογή νέων έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας με σκοπό την αντιμετώπιση της διασποράς της νόσου Covid-19.

Στις δημόσιες δομές θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ μόνο οι εμβολιασμένοι κατά της νόσου, καθώς και οι συμπτωματικοί πολίτες, ενώ θα πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας. Επίσης, tests σε δημόσιες δομές θα μπορούν να πραγματοποιούν πολίτες, στον τόπο διαμονής των οποίων δεν λειτουργεί ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο.

Υπενθυμίζεται ότι το κόστος των 10 ευρώ για τη διενέργεια του τεστ βαραίνει τον πολίτη.

Ανεμβολίαστοι μαθητές και φοιτητές

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους μαθητές, υποχρεωτικά είναι τα δύο self test την εβδομάδα, τα οποία διατίθενται δωρεάν από το κράτος και δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr.

Διαβάστε ακόμη: Ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες – Τι ισχύει για μετακινήσεις με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και ΚΤΕΛ

Για τους φοιτητές είναι υποχρεωτικά δύο εργαστηριακά rapid test αντιγόνου την εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του φοιτητή 10 ευρώ ανά τεστ. Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται με την εφαρμογή covid free app από τις αρχές των πανεπιστημίων.

Λειτουργία δημόσιων χώρων συνάθροισης

Με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο (PCR) εντός 72 ωρών, ή rapid test εντός 48 ωρών θα μπορεί ο πολίτης από 12 ετών και πάνω να εισέρχεται σε δικαστήρια, υποθηκοφυλακεία, κτηματολογικά γραφεία. Οι ανήλικοι από 5 έως 11 ετών θα προσκομίζουν δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) που έχει διενεργηθεί σε διάστημα 24 ωρών.

Οι κλειστοί χώροι εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, ίντερνετ καφέ, κέντρα διασκέδασης) λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Θα πραγματοποιείται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app. Οι υποχρεώσεις περιλαμβάνουν ανηλίκους από 12 ετών και άνω. Όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ, οι ανήλικοι από 5 έως 11 ετών θα εισέρχονται με self test εντός 24ωρου.

Λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Η συνύπαρξη εμβολιασμένων και μη αφορά κυρίως χώρους τέχνης και πολιτισμού.

Αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία

Για τους κλειστούς χώρους, δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας είτε μόνο για εμβολιασμένους ή όσους έχουν νοσήσει (αμιγείς χώροι), είτε πλην αυτών και για πρόσωπα που προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου (rapid test), (μικτοί χώροι) που θα πρέπει να έχει διενεργηθεί εντός 48 ωρών.

Οι ανήλικοι από 5 έως 11 ετών θα προσκομίζουν δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου ( self test) που έχει διενεργηθεί σε διάστημα 24 ωρών. Αντίστοιχα μέτρα ισχύουν και για τους ανοιχτούς χώρους. Έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Λειτουργία για εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Οι αθλούμενοι που είναι ανεμβολίαστοι υποχρεούνται σε ένα PCR ή rapid test μία φορά την εβδομάδα. Έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Όλοι οι υπόλοιποι κλειστοί χώροι εργασίας

Ο εργοδότης διατηρεί βάσει νόμου το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναι εμβολιασμένοι και υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, αναλόγως της συχνότητας διάγνωσης που έχει οριστεί για την κατηγορία δραστηριότητας.

Χρήση μάσκας για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση.

Ανώτατα όρια τιμών των τεστ

Για το τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου Real Time-PCR:

α) ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, το ποσό των 40 ευρώ και β) ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές, το ποσό των 20 ευρώ.

2) Για το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορωνοϊού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο ταχείας δοκιμασίας (rapid test) ως ανώτατο όριο του αθροίσματος της τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών και της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, στις ιδιωτικές κλινικές και σε κάθε άλλο σημείο λιανικής πώλησης το ποσό των 10 ευρώ.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις ανώτατες τιμές επιβάλλεται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.

Οι επιχειρήσεις που προσφέρουν τις παραπάνω υπηρεσίες και αγαθά οφείλουν να αναρτήσουν, σε εμφανές για το κοινό σημείο και στις ιστοσελίδες τους, τιμοκατάλογο που θα περιλαμβάνει και θα αναφέρει ευκρινώς τις ως άνω προβλεπόμενες ανώτατες τιμές. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης επιβάλλεται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News