Πράσινο φως για τον εμβολιασμό των παιδιών και από τους παιδιάτρους

Ελλάδα
Πράσινο φως για τον εμβολιασμό των παιδιών και από τους παιδιάτρους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξετάζεται η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε ιερείς και εκπαιδευτικούς

Ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης, η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τον υπουργό Υγείας και παιδίατρους για τον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 ετών απο τους παιδιάτρους.

Όπως αποφασίστηκε, οι παιδιάτροι αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στον εμβολιασμό των παιδιών και όλα αυτά λίγες μέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου.

 Χθες κατά την τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου, μεταξύ άλλων παρέθεσε τους βασικότερους λόγους: για να εμβολιαστούν τα παιδιά

*Πρώτον για την ατομική τους προστασία και τη σωματική, ιδιαίτερα αυτό αφορά τα παιδιά που έχουν και υποκείμενα νοσήματα, αλλά και την ψυχική.

*Δεύτερον, σημαντική είναι η θωράκιση των παιδιών για την επιστροφή τους στο σχολείο και τις εξωσχολικές δραστηριότητες

*Τρίτον, μείωση της διασποράς ώστε να προστατευθούν τα ευάλωτα άτομα της κοινότητας

*Τέλος, η πιθανότητα της μείωσης πιθανοτήτων να αναπτυχθούν νέες μεταλλάξεις.

«Καθοριστικό ρόλο για την ταχεία και ευρεία εμβολιαστική κάλυψη έχουν οι ίδιοι οι γονείς, ο παιδίατρος ή ο οικογενειακός γιατρός και ιδιαίτερα είναι και οι ίδιοι οι έφηβοι που εκφράζουν την επιθυμία για τον εμβολιασμό τους», σημείωσε επίσης η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

Τα στοιχεία των εμβολιασμών για παιδιά και εφήβους

Στην ίδια συνέντευξη σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους:

Για την ηλικιακή ομάδα 18-24 το 45,4% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 47%.

Για την ηλικιακή ομάδα 15-17, το 20% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού θα ανέλθει στο 23,1%. Και έχουν μέχρι στιγμή εμβολιαστεί 74.000 παιδιά, έφηβοι.

Για την ηλικιακή ομάδα 12-14, το 9,6% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού αυτό θα ανέλθει στο 11,5%. Έχουν ήδη εμβολιαστεί 36.500 παιδιά.

Γιάννης Οικονόμου: Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε ιερείς και εκπαιδευτικούς αν χρειαστεί – Και παιδίατροι στο εμβολιαστικό πρόγραμμα

Γιάννης Οικονόμου:  Ορατό ενδεχόμενο και η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε ιερείς και εκπαιδευτικούς αν χρειαστεί

Μεγάλο ενδεχόμενο άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός να επεκταθεί και σε άλλους τομείς, εκτός από τους υγειονομικούς, σε ιερείς και εκαιδευτικούς.

«Οι επιλογές για την επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι υπαρκτές παντού, όχι μόνο στα σχολεία. Ανάλογα με τα μεγέθη της πανδημίας και τον ρυθμό αύξησης του εμβολιασμού είναι μια επιλογή, την οποία έχουμε πάντα υπόψη μας να την επιστρατεύσουμε στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Υπάρχει επιλογή υποχρεωτικότητας για όλους, υπάρχει και για τους εκπαιδευτικούς αν παραστεί ανάγκη, αν και τα ποσοστά εμβολιασμών εκεί είναι αρκετά υψηλά. Ακόμα και για την εκκλησία εξετάζεται η υποχρεωτικότητα παρότι κι εκεί είναι υψηλά τα ποσοστά εμβολιασμού».», είπε ο Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, επισημαίνοντας την ανάγκη περαιτέρω επέκτασης των υποχρεωτικών εμβολιασμών.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Τζανάκης διερωτήθηκε χαρακτηριστικά για το αν «είναι δυνατόν το στράτευμα να το αφήσουμε να νοσήσει σε ποσοστό 20 με 30% με τους κινδύνους που έχουμε σήμερα; Και οι εκπαιδευτικοί είναι στενός κρατικός παράγοντας. Συμπεριλαμβάνω στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και στο πράσινο διαβατήριο τους παπάδες. Είναι δυνατόν ένας ιερωμένος, ο οποίος ψάλλει, ο οποίος συγχρωτίζεται με έναν ευάλωτο πληθυσμό στις εκκλησίες να μην του ζητούμε πράσινο διαβατήριο;».

«Κατά τη γνώμη μου οι κατά τόπους μητροπόλεις πρέπει να εγείρουν θέμα εμβολιασμού των παπάδων και πράσινου διαβατηρίου» υπογράμμισε ο κ. Τζανάκης και πρόσθεσε πως «η υποχρεωτικότητα είναι εργαλείο δημόσιας υγείας. Ούτε πολιτική αντιπαράθεση σηκώνει, ούτε συνδικαλιστική αντιπαράθεση σηκώνει. Η υλοποίηση ανήκει στην κυβέρνηση».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News