Ελλάδα

Κυρ. Μητσοτάκης: «Οι ευθύνες θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή - Πολλές πυρκαγιές, ήταν αποτέλεσμα εμπρησμών»

Για τα μέτρα του κορωνοϊού - Τέλη Αυγούστου θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε τα μέτρα για τους κλειστούς χώρους

Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία - Τι ανέφερε για την κριτική στην πρόληψη, το 112 και τα εναέρια Μέσα

«Βρισκόμαστε στην 10η ημέρα πρωτοφανούς επίθεσης της φύσης όμως σήμερα το πεδίο το πυρκαγιών είναι σε πολύ καλύτερη κατάστασης», ανέφερε εισαγωγικά ο πρωθυπουργός.

Πετύχαμε να προστατεύσουμε χιλιάδες ανθρώπους όμως χάσαμε δάση και περιουσίες και βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να μιλήσουμε για όλα.

Θα έχουμε δύσκολες μέρες μπροστά μας, τόνισε.

Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας δείχνει ότι όλα πρέπει να αλλάξουν.

Από τον προσανατολισμό της οικονομίας, της εθνικής ενέργειας και πολιτικής λειτουργίας του κράτους, μέχρι την συμπεριφορά του πολίτη σε σχέση με το περιβάλλον.

«Λάθη κάνει μόνο ο άνθρωπος, όχι η φύση», τόνισε.

«Η κλιματική κρίση απαιτεί τολμηρές λύσεις για τις οποίες είμαι έτοιμος, ανέφερε ο πρωθυπουργός και στην συνέχεια επικεντρώθηκε σε 3 επισημάνσεις.

Για μια ακόμη φορά, ανέφερε πως κυρίαρχος στόχος ήταν και θα είναι η προστασία της ζωής. Ακολουθεί η προστασία περιουσιών, κρίσιμων υποδομών και του περιβάλλοντος.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι δεν θρηνήσαμε θύματα, με εξαίρεση τον εθελοντή πυροσβέστη.

Σχεδόν 100 πυρκαγιές μαίνονταν ταυτόχρονα, άδειασαν οικισμοί όμως σώθηκαν. Σε πολλούς οικισμούς καταστράφηκαν σπίτια, όμως σε κανέναν δεν καταστράφηκαν όλα».

Η δεύτερη επισήμανση του πρωθυπουργού, αφορούσε την κλιματική κρίση που επιβάλλει διαφορετική αντιμετώπισης, ώστε το περιβάλλον να προταχθεί ως προτεραιότητα.

Το σχέδιο απολιγνητοποίησης και πράσινης μετάβασης της χώρας, οι πόροι που έχουν εξασφαλιστεί από το ταμείο ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ μας δίνουν πρωτοφανείς σε έκταση χρηματοδοτικά εργαλεία για την πατρίδα, στην μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών και τελικά μηδενικών εκπομπών.

Τρίτη επισήμανση: Θα ξανά κερδίσουμε ότι χάσαμε.

Τα δάση θα ξαναγεννηθούν, οι περιουσίες θα ξανά χτιστούν. Η καλύτερη εγγύησης στον δικαιολογημένο πόνο των κατοίκων, είναι το γεγονός ότι και σε άλλες φυσικές καταστροφές, δεσμευτήκαμε για γρήγορες αποζημιώσεις και αυτό κάναμε, όπως στην τραγωδία στο Μάτια, την καταστροφή του Ιανού και τον μεγάλο σεισμό στην Σάμο.

«Αυτή η κυβέρνηση και θέλει και ξέρει και μπορεί και θα ξαναχτίσει πλάι στους πολίτες ό,τι καταστράφηκε. Προσωπική μου δέσμευση να ξαναφτιάξουμε ό,τι καταστράφηκε. Οι αποζημιώσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται μέσα στις επόμενες ημέρες. Η αρνητική εμπειρία από την καταστροφή να γίνει θετική δύναμη αλλαγής. Αλλά και αλλαγή συμπεριφοράς κάθε πολίτη ξεχωριστά ώστε η κοινωνία των πολιτών να καταστεί συμμέτοχος των αλλαγών. Πρόκειται για εθνικό στόχο και επαναλαμβάνω πως είναι απαραίτητη η συμβολή της αξιωματικής αντιπολίτευση. Πρέπει να διαλέξει τι θέλει να κάνει, καθώς συχνά κάθε νηφάλια τοποθέτησή της διαδέχεται από μία διχαστική θέση στελέχους της».

Οι ευθύνες θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή - Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει να αναγνωρίσει τα λάθη της

Σε ερώτηση σχετικά με τις τυχόν αστοχίες που θα εντοπιστούν και τις ευθύνες που θα αποδοθούν και το κατά πόσο αυτή η απόδοση θα γίνει σε πολιτικό ή υπηρεσιακό επίπεδο, ο πρωθυπουργός απάντησε:

Μίλησα απηχώντας και το προσωπικό μου συναίσθημα αλλά αξιολογώντας και τον ρόλο μου ως πρωθυπουργός και ζήτησα συγνώμη από τους πολίτες. Το έκανα γιατί το αισθάνθηκα ως μία προσωπική ανάγκη. Όταν αυτά που βλέπεις γύρω σου σε συγκλονίζουν και αντιδράς.

Αυθόρμητη συμπεριφορά αλλά και πολιτική πράξη ήταν η συγνώμη μου που σηματοδοτεί την απόφαση για δράση. Είναι μία προωθητική ενέργεια, η αφετηρία για να γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν ώστε να μην επαναληφθεί αυτή η εμπειρία στο μέλλον.

Κάποια μαθήματα τα έχουμε ήδη πάρει. Οι ευθύνες στο βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή και σίγουρα όχι την ώρα της μάχης.

Οι ευθύνες δεν αφορούν μόνο σε πρόσωπα και δεν πρέπει να αποδίδονται εν βρασμώ ψυχής. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει να αναγνωρίσει τα λάθη της.

Για τον μηχανισμό του 112

«Εγώ θα φύγω κάποια στιγμή από αυτή την καρέκλα όπως θα φύγει και αυτή η κυβέρνηση, όμως το 112 θα μείνει.

Η κουλτούρα των εκκενώσεων, είναι μια κουλτούρα που κατέκτησε η χώρα από αυτή την εμπειρία.

Ένας μηχανισμός που δεν σου αναφέρει μόνο ότι πρέπει να εκκενώσεις την περιοχή αλλά και το πώς να κινηθείς.

Άλλες χώρες πιο προηγμένες, δεν έχουν αντίστοιχη υπηρεσία».

Παράλληλα, χαρακτήρισε «χυδαία την σπέκουλα για τις εκκενώσεις, καθώς σώθηκαν οι ανθρώπινες ζωές», ενώ ανέφερε πως τα εναέρια μέσα ήταν πολύ αποτελεσματικά.

«Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ ποιος μπορεί να ασκεί κριτική για μια πολιτική η οποία έχει ως υπέρτατο στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Θεωρώ χυδαία τη σπέκουλα που χτίστηκε κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πάνω στην επιλογή των εκκενώσεων. Έχουμε πολύ τραυματικές εμπειρίες στο συλλογικό υποσυνείδητο από άλλες πυρκαγιές του παρελθόντος. Στις προτεραιότητές μας όταν μιλούσαμε για τις αλλαγές της Πολιτικής Προστασίας τους είπα ότι πρέπει να έχουμε έναν οργανωμένο μηχανισμό εκκενώσεων για να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές».

Και επεσήμανε: «Μας ασκείται κριτική γιατί προστατεύσαμε αποτελεσματικά την ανθρώπινη ζωή; Θα ήθελα να συμφωνήσουμε ότι στην προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις νέες συνθήκες συνιστά κατάκτηση η λειτουργία του 112. Βέβαια δεν περιοριστήκαμε μόνο στις προληπτικές εκκενώσεις. Αυτά που βλέπουμε σήμερα είναι αυτά τα οποία κάηκαν αλλά δεν βλέπουμε αυτά τα οποία σώθηκαν. Χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες και των πυροσβεστών και των εθελοντών και των ίδιων των πολιτών, σώθηκαν αμέτρητα σπίτια».Υπογράμμισε ακόμη ότι ο αριθμός των καμένων σπιτιών δεν είναι τόσο μεγάλος σε σχέση με την έκταση της πυρκαγιάς.

Για την πρόληψη

Καθαρίστηκαν 19 οικισμοί και κοινότητες οι οποίες μέσα από μελέτη φάνηκε πως προσομοίαζαν πολύ με το Μάτι, βρίσκονται πολύ κοντά σε δασικές εκτάσεις και εκεί κρίναμε ότι πρέπει να παρέμβουμε ώστε να τις προστατεύσουμε.

Μια εξ αυτών ήταν και η Ιπποκράτειος Πολιτεία.

Προστατεύτηκε γιατί ακριβώς είχαν γίνει αυτοί οι καθαρισμοί, αρά κάποιος σκέφτηκε από πριν και έδρασε. Δώσαμε 51 εκατ. ευρώ για πρόληψη, θα δώσουμε περισσότερα στο μέλλον.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως είχαμε θέσει ως προτεραιότητα να καθαριστούν οι οικισμοί και δεν το καταφέραμε στα Βασιλικά Κτήματα και αυτό με στεναχώρησε πολύ.

"Τα βασιλικά κτήματα είναι, πρέπει να σας πω, μέσα στην καρδιά μου όπως και για πολλούς Αθηναίους. Είχαμε θέσει προτεραιότητα να παρέμβουμε και να μην έχουμε κάποια ζημιά και λυπάμαι που δεν τα καταφέραμε. Όμως δεν είναι ότι δεν προσπαθήσαμε".

Οι υλοτόμοι καθάριζαν 2 μήνες πριν την πυρκαγιά στα Βασιλικά κτήματα.

Η φωτιά πέρασε πάνω από 2 αντιπυρικές ζώνες και την Εθνική χωρίς καν να σταματήσει.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ προβληματικές τις περιπτώσεις οικισμών που ουσιαστικά είναι κοντά ή και μέσα σε δάση.

Είναι σαφές ότι πια πρέπει να δημιουργηθεί μια ζώνη στην οποία, δεν μπορούμε να φυτέψουμε πεύκα, αλλά βραδύκαυστα δέντρα.

Αν πρέπει να κόβονται κάποια δέντρα, αυτό θα πρέπει να γίνεται με πιο απλούς τρόπους.

Το να πάρεις άδεια για να κόψεις ένα πεύκο είναι αυτή την στιγμή μια περίπλοκη διαδικασία.

Για το αν οι φωτιές ήταν αποτελέσματα οργανωμένου σχεδίου εμπρησμών

Αν υπήρξε οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού, θα το διερευνήσει η δικαιοσύνη στην οποίο έχω απόλυτη εμπιστοσύνη.

Πολλές πυρκαγιές είναι βέβαιο πως ήταν αποτέλεσμα εμπρησμών, όμως δεν ξέρουμε αν ήταν οργανωμένο σχέδιο. Δεν θα αναφέρω κάτι τέτοιο χωρίς αποδείξεις, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Είναι προφανές πως όλες οι πυρκαγιές δεν εκτυλίχθηκαν τυχαία.

Αντιμετωπίσαμε σχεδόν 600 φωτιές  σε διάστημα 7 ημέρων, κάποιες από αυτές θα ξεφύγουν, ευτυχώς οι περισσότερες δεν ξέφυγαν.

«Αλλά το γεγονός ότι είχαμε αυτές τις θερμοκρασίες έκανε το έργο των εμπρηστών πολύ πιο εύκολο».

Ανυπόστατη η συζήτηση για πυρκαγιές με σκοπό την  αλλαγή χρήση γης

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ανυπόστατη την συζήτηση για πυρκαγιές με σκοπό την  αλλαγή χρήση γης.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα ανέφερε, οι καμένες εκτάσεις κρίνονται αμέσως αναδασωτέες.

Παράλληλα επικαλέστηκε το Άρθρο 24 για το οποίο ανέφερε πως ο Νόμος δίνει ήδη την δυνατότητα να γίνουν παρεμβάσεις εντός των δασών. «Ανεμογεννήτριες μπορούν ήδη να χτιστούν μέσα στα δάση, δεν χρειάζεται να καούν για να συμβεί αυτό».

Αυτή η δαιμονοποίηση των ανεμογεννητριών βρίσκεται απέναντι στην πολιτική επιλογή όλου του πλανήτη να μεταφερθεί προς μονάδες παραγωγής ενέργειας που δεν εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα. Θα κάνουμε τη μετάβαση χρησιμοποιώντας τον ήλιο και τον άνεμο. Οι ανεμογεννήτριες δεν είναι εχθροί είναι σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια».

Θα παρακαλούσα για το ζήτημα αυτό να έχουμε πολύ πιο καθαρό μυαλό και να επιστρατεύσουμε τη λογική και όχι το συναίσθημα, είπε κλείνοντας.

Η αναζωπύρωση στην Βαρυμπόμπη δημιούργησε προβλήματα στον κρατικό μηχανισμό

Ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως η αναζωπύρωση στην Βαρυμπόμπη δημιούργησε προβλήματα στον κρατικό μηχανισμό. «Απορρόφησε» εναέρια Μέσα από την Εύβοια και δημιούργησε ένα φαύλο κύκλο και τα δυο μέτωπα ήταν μεγάλα.

Προτεραιότητα είναι η γρήγορη προσβολή της φωτιάς από τον αέρα. Να μπορούν τα μέσα να πετάνε ήδη γεμάτα ώστε να παρεμβαίνουν στην αρχή της πυρκαγιάς και πρέπει να επιταχυνθούν αυτές οι επενδύσεις.

Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία

Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση σκέφτεται το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών μετά το πλήγμα που δέχτηκε με τις φωτιές αλλά και τις επιπτώσεις της πανδημίας ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία».

Οι πρόωρες εκλογές δεν είναι ούτε στρατηγική επιλογή ούτε τακτική επιλογή. Είναι μη επιλογή, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα, θα δημιουργήσει πολλές καλές θέσεις εργασίας, θα προσελκύσει πολλές επενδύσεις.

Διαχειριστήκαμε πολλές κρίσεις όμως δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι στην εξέλιξη του κυβερνητικού έργου. Προωθήσαμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις ενώ παράλληλα διαχειριστήκαμε, πιστεύω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τις κρίσεις.

Θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας, δεν βλέπω γιατί η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει νωπή εντολή, αυτό θα ήταν ένδειξη αδυναμίας και όχι ένδειξη ισχύος.

Τα στοιχεία από τον τουρισμό είναι ενθαρρυντικά και εάν συνεχίσουμε έτσι θα ξεπεράσουμε τους στόχους που θέσαμε.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει με τον κορωνοϊό στο μέλλον, ενώ προέτρεψε τον κόσμο για άλλη μια φορά, να εμβολιαστεί.

Στήριξη στον Χρυσοχοΐδη

«Ήταν λάθος ότι το 2008, ως πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής είχατε εισηγηθεί ενιαίο φορέα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης και ήταν λάθος που είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης ότι είναι και πυροσβέστης και επιτελικός επειδή είπατε ότι το Επιτελικό Κράτος δεν σβήνει με τη μάνικα;», κλήθηκε επίσης να απαντήσει ο πρωθυπουργός.

Είπε: «Είναι ανακριβές ότι η έκθεση εισηγείται την επιστροφή της δασοπυρόσβεσης στις δασικές υπηρεσίες. Έλεγε ότι αυτό είναι ανέφικτο να γίνει.

Επειδή την έγραψα εγώ ο ίδιος, έλεγε ότι απαιτείται καλύτερη συνεργασία μεταξύ των δασικών υπηρεσιών και της Πυροσβεστικής.

Η έκθεση αυτή πιστοποιεί το γεγονός ότι την κλιματική αλλαγή δεν την ανακαλύψαμε το 2018, μετά το Μάτι.

Θεωρώ ότι η έκθεση αυτή σε πολλά της σημεία εξακολουθεί να είναι επίκαιρη και τώρα έχω τη δυνατότητα να υλοποιήσω πολλά από τα συμπεράσματα στα οποία τότε είχαμε καταλήξει.

Εγώ μπορώ να είμαι υπόλογος βέβαια για ό,τι έχει γίνει στη χώρα τα δύο τελευταία χρόνια κι όχι από το 2008 που γράφτηκε η έκθεση.

Για τη δήλωση του κ. Χρυσοχοΐδη θα έλεγα ότι ο ρόλος ενός υπουργού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή δεν είναι μόνο να συντονίζει αλλά να βρίσκεται και κοντά στις δυνάμεις, να τις ενθαρρύνει, όχι κατ' ανάγκη να τις κατευθύνει γιατί αυτή είναι δουλειά των προϊσταμένων της Πυροσβεστικής. Νομίζω ότι αυτά έκανε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο κ. Χαρδαλιάς αλλά και όλοι με τον τρόπο μας, άρα το τι μπορούμε και το τι πρέπει να κάνουμε, ποια είναι τα όρια του ρόλου μας είναι απολύτως σαφές και κατανοητό. Προτιμώ έναν υπουργό ο οποίος είναι παρών στο πεδίο παρά κάποιον ο οποίος είναι εξαφανισμένος».

Δεν είναι πανάκεια τα εναέρια μέσα αλλά είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Τα εναέρια μέσα ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τονίζοντας ότι υπήρχαν επιπλέον 20 εναέρια μέσα, από τα ρωσικά αεροσκάφη Ιλιούσιν, έως τα μικρά ελικοφόρα που απεστάλησαν από πολλές χώρες. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε ότι όλα δεν πετάνε ταυτόχρονα, τα μισά πετάνε και τα άλλα εφοδιάζονται και πρόσθεσε ότι τα ενάερια μέσα ήταν αποτελεσματικά. Πρόσθεσε επίσης ότι στο σχέδιο της Πολιτικής προστασίας που εκπονήθηκε πριν από τις πυρκαγιές, προβλέπεται σημαντικότατη ενίσχυση του στόλου με απόκτηση νέων Καναντέρ και μικρών ελικοφόρων, καθώς και ιδιωτικών ελικοπτέρων. «Δεν είναι πανάκεια τα εναέρια μέσα αλλά είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Στο ερώτημα που ήταν τα εναέρια μέσα η απάντηση δόθηκε από τον κ. Χαρδαλιά. Δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να έχουμε ένα εναέριο μέσο για κάθε εστία πυρκαγιάς» συμπλήρωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Οι πολίτες δεν θα είναι αβοήθητοι, το κράτος θα είναι δίπλα τους

Οι πολίτες δεν θα είναι αβοήθητοι το κράτος θα είναι δίπλα τους, είπε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα κάνει η Επιτροπή Μπένου.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ξεπερνά η καταστροφή την οικονομική επίπτωση από την πυρκαγιά, και ζήτησε βοήθεια «από έναν έμπειρο άνθρωπο που γνωρίζει να χτίζει ο ίδιος μέσα από συντρίμμια, προκειμένου να χτίσουμε το μέλλον της Εύβοιας». Είπε ακόμη ότι οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε δυο επίπεδα. Πρώτον βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις ανακούφισης πληγέντων αλλά και δεύτερον άμεσες παρεμβάσεις για το φυσικό περιβάλλον ώστε οι περιοχές που επλήγησαν να προστατευθούν από καιρικά φαινόμενα.

Το πακέτο της στήριξης στην Βόρεια Εύβοια είναι το ενδεδειγμένο και όχι γενναιόδωρο είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει γρήγορα η εκταμίευση των χρημάτων και να ενοποιηθούν σε μια πλατφόρμα όλα τα Ταμεία αρωγής για να γίνει μια αίτηση απο τους πολίτες να αποζημιωθούν.

«Γνωρίζω τον κ. Μπένο καλά, έχω προσωπική άποψη, και την επόμενη Τετάρτη θα συναντηθώ μαζί του για να βάλουμε μπρος τη μακροπρόθεσμη δουλειά ανάταξης της οικονομίας της περιοχής με έργα υποδομής» είπε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι «θα έχουμε αντικειμενική εκτίμηση ζημιάς στον αγροτικό τομέα και θα στηρίξουμε τον τουρισμό της Βόρειας Εύβοιας. Έχουμε χρηματοδοτικά εργαλεία και τη γνώση να πετύχουμε την ανάταξη. Καταλαβαίνω απόλυτα την οργή και την απογοήτευση των κατοίκων της βόρειας Εύβοιας».

Για τα μέτρα του κορωνοϊού

Η πτώση του ρυθμού εμβολιασμών τον Αύγουστο έχει επιπτώσεις

Ερωτώμενος σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνικοοικονομικής καθημερινότητας από τον Σεπτέμβριο, όσον αφορά στο μέτωπο του κορωνοϊού και τις διευκολύνσεις των εμβολιασμένων, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε με μία γενική τοποθέτηση επισημαίνοντας πως τον Αύγουστο έχουν πέσει σημαντικά οι ρυθμοί του εμβολιασμού κι αυτό δυστυχώς, αν και αναμενόταν, έχει επιπτώσεις.

Υπογράμμισε πως πρέπει να ξεκινήσει μία νέα προσπάθεια ενίσχυσης του εμβολιασμού από τον Σεπτέμβρη.

Τόνισε ότι «η μετάλλαξη Δ δεν παίζει» και είπε ότι θα αξιοποιήσουμε μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να ενθαρρύνουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν και θα είμαστε έτοιμοι πριν τα τέλη Αυγούστου να ανακοινώσουμε την πολιτική μας για τους κλειστούς χώρους το φθινόπωρο και το χειμώνα. Κάποια δείγματα γραφής τα έχουμε ήδη δώσει. Μην περιμένετε ότι θα υπάρξει ουσιαστική διαφοροποίηση ως προς την προσέγγισή μας για το ποιος μπορεί ή δεν μπορεί να μπαίνει σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας όταν με το καλό επιστρέψουμε στις πόλεις και αρχίσει ο καιρός να κρυώνει».

Αυτή τη στιγμή δεν είναι στις προθέσεις μας να επεκτείνουμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

 «Σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα για τις πυρκαγιές σε Αττική και Εύβοια, η αποτίμηση και αξιολόγηση των σχεδίων θα γίνει πρώτα και μετά η συζήτηση στη Βουλή ή το σχέδιο που θέλετε να παρουσιάσετε στην Ελληνική Βουλή, θα είναι ανεξάρτητο και σε δεύτερο χρόνο», ερωτήθηκε ο πρωθυπουργός. Επίσης ρωτήθηκε για το κατά πόσο θα υπάρξουν και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών που θα μπουν στο μοντέλο του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Απάντησε: «Αυτή τη στιγμή δεν είναι στις προθέσεις μας να επεκτείνουμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Θα πρέπει να γνωρίζουν οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας ότι για να μπορούν να προσέρχονται στην εργασία τους θα πρέπει να υποβάλλονται σε συχνά τεστ κι αυτό είναι κόστος σε χρόνο και χρήμα. Καθένας κάνει τις επιλογές του και πρέπει να προσαρμοστεί στις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένες εξαγγελίες θα γίνουν πριν το τέλος του μήνα», πρόσθεσε.

Να σεβαστούμε τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή

Για το εάν θα γίνει ένα ταμείο ενίσχυσης, ο πρωθυπουργός είπε ότι προτιμά από το να συλλέγει χρήματα να αναθέτει έργα. «Έχουμε έναν κατάλογο έργων και έχουμε ήδη συνομιλήσει με εταιρείες και ιδιώτες. Στόχος μας είναι να παραδίδει ο δωρητής αποτέλεσμα και να μην δίνει λεφτά. Θα κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα έτσι. Αυτή είναι η κατεύθυνση που θα κινηθούμε» είπε.

Αναφερόμενος σε παραδείγματα τολμηρών παρεμβάσεων στο κράτος ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τη δημιουργία ειδικής μονάδας δασικών επιχειρήσεων και τον τρόπο αναδάσωσης ώστε να επιτραπεί η φυσική αναγέννηση των πεύκων, και να γίνουν στοχευμένες αναδασώσεις με φυτά που δεν είναι τόσο εύφλεκτα όσο το πεύκο. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για καινοτόμες ιδέες και προτάσεις, και τόνισε ότι πρέπει να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη για την κλιματική αλλαγή, και να καταρρίψουμε μια σειρά από μύθους και fake news που έκαναν την εμφάνισή τους κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών και δυστυχώς υιοθετήθηκαν από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δεν μπορούμε για παράδειγμα να ζητάμε από τους Ρουμάνους να βοηθήσουν και να ασχολούμαστε να πείσουμε τον κόσμο ότι οι Ρουμάνοι δεν είπαν αυτό που αναφέρθηκε ως ψέμα, ότι δήθεν σε μια μέρα θα μπορούσε να σβήσει η φωτιά. Λίγη σοβαρότητα επιτέλους από όλους αυτούς που κάθονται σε ένα πληκτρολόγιο και γράφουν ότι μπορεί να φανταστεί κανείς. Τουλάχιστον όχι την ώρα της μάχης. Θα υπάρξει χρόνος για πολιτική κριτική. Εδώ πέρα είμαστε να τα συζητήσουμε όλα. Να σεβαστούμε όμως τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή» τόνισε ο πρωθυπουργός.

'Του χρόνου θα είμαστε καλύτεροι - Θα παρέμβουμε προληπτικά

Σε ερώτηση εάν υπήρξε καθυστέρηση στην κατάθεση του αιτήματος συνεισφοράς από τα ξένα κράτη, ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση το αίτημα κατατέθηκε εντός ωρών από τη στιγμή που η πραγματικότητα ξεπερνούσε τις δυνάμεις μας. Ήταν συγκινητικό που 24 χώρες συνέδραμαν με όλα εναέρια μέσα με πεζοπόρα τμήματα και οχήματα είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός και ήταν πολύ σημαντική η βοήθεια που εστάλη.

«Ξεπεράσαμε τις προσδοκίες, σηκώθηκαν πολλά τηλέφωνα και από εμένα προσωπικά για να έχουμε αυτή τη βοήθεια. Δεν ήρθε μόνη της. Η διπλωματία αλληλεγγύης μπορεί να ασκηθεί από τη χώρα μας» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ερώτηση για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου πρόληψης πυρκαγιών που ανακοινώθηκε πριν από τις πυρκαγιές ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «εκ του αποτελέσματος κρινόμαστε. Πέρσι είχαμε ελάχιστε πυρκαγιές αλλά φέτος βιώσαμε αυτό που βιώσαμε» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «ήταν πρωτοφανής ο καύσωνας που μετέτρεψε τη χώρα σε πυριτιδαποθήκη. Του χρόνου θα είμαστε καλύτεροι. Θα παρέμβουμε προληπτικά. Δεν μπορώ να ακυρώσω την προετοιμασία που έγινε αλλά το φαινόμενο ξεπέρασε τις δυνατότητές μας και το επίπεδο προετοιμασίας μας».

Αν διαπιστωθεί ότι απαιτούνται και άλλα μέτρα στήριξης, δεν θα διστάσουμε

Σχετικά με τις διαδικασίες εξπρές για την προώθηση και καταβολή των αποζημιώσεων και το αν υπάρχουν εναλλακτικά κανάλια για όσους δεν έχουν εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες αλλά και το κατά πόσο υπάρχει δεύτερο σχέδιο στήριξης για την Εύβοια που δεν θα επανέλθει σε οικονομική δραστηριότητα τον επόμενο χρόνο, ο πρωθυπουργός επεσήμανε «νομίζω ότι η πανδημία απέδειξε ότι όλοι έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την τεχνολογία», τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο λεγόταν ότι θα προκύψει και με τα ραντεβού.

Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα αυτό θα αντιμετωπιστεί καθώς έχει απλοποιηθεί η διαδικασία της κρατικής αρωγής καθώς και ότι είναι πεπερασμένος ο αριθμός εκείνων που δικαιούνται άμεση αποζημίωση για ολική καταστροφή.

Διαβεβαίωσε ότι θα αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία που έχουμε από τη διαχείριση προηγούμενων καταστροφών και «θα κινηθούμε ακόμα πιο γρήγορα», εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στον κ. Τριαντόπουλο που διαχειρίστηκε και στο παρελθόν με επιτυχία κι άλλες φυσικές καταστροφές όπως η αντιμετώπιση των συνεπειών του Ιανού.

«Αν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα θα ήθελα να τα συζητήσω με τον κ. Μπένο», πρόσθεσε, διαχωρίζοντας βέβαια την ανάγκη για άμεση βοήθεια σε συγκεκριμένες περιοχές.

Υπογράμμισε επίσης τη μεγάλη σημασία πέραν των επιδομάτων, του να μείνουν οι άνθρωποι στον τόπο τους. Το ζητούμενο όπως είπε είναι να μείνουν οι άνθρωποι στον τόπο τους, να μην καταστραφεί ο παραγωγικός ιστός και να κατευθυνθούν πόροι δημόσιοι και ιδιωτικοί, εκεί. Αν όμως διαπιστωθεί πως θα απαιτηθούν κι άλλα μέτρα στήριξης, δεν θα διστάσουμε, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση αν οι ευθύνες που θα αποδοθούν σε πρόσωπα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών συνδέονται με πιθανό ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως «Γνωρίζετε ότι μου κάνετε ερώτηση που δεν θα απαντήσω».

Απαραίτητη η αποκέντρωση των δυνάμεων

Κληθείς να απαντήσει γιατί το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ δεν μπορούσε να ξεκινήσει νωρίτερα αφού είχαν εντοπιστεί οι ελλείψεις στην Πολιτική Προστασία, ο πρωθυπουργός σημείωσε «Όπως σας είπα έχουν γίνει πολλά στην Πολιτική Προστασία τους τελευταίους 24 μήνες» και τόνισε ότι υπήρξε πρόνοια για αυτή την αντιπυρική περίοδο και ότι όταν έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις για τις μισθώσεις αεροσκαφών για την αντιπυρική προστασία από τον κ. Χαρδαλιά, εφημερίδες της αντιπολίτευσης τον κατηγορούσαν ότι μοιράζει εκατομμύρια.

Είπε ακόμη ότι ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα δεν μπορεί αν υλοποιηθεί μέσα σε λίγους μήνες, ούτε καν σε κάποια χρόνια.

«Αυτό που είναι πάρα πολύ σημαντικό να τονίσουμε είναι ότι έχουμε εξασφαλίσει τους χρηματοδοτικούς πόρους για το σχέδιο ΑΙΓΙΣ», είπε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας την ευκολία να παρουσιάζονται σχέδια πάνω στο χάρτη χωρίς να υπάρχουν χρήματα για την υλοποίησή τους. Εξήγησε στο σημείο αυτό αναλυτικά το πώς έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι και από ποιες πηγές.

Υπογράμμισε επίσης πως η Πολιτική Προστασία δεν έχει να κάνει μόνο με τις πυρκαγιές αλλά και ότι πρέπει να έχει ένα αποκεντρωμένο αποτύπωμα όπως αποκεντρωμένη πρέπει να είναι και η διάταξη των δυνάμεων.

«Αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει είναι η ταχύτητα υλοποίησης αυτού του προγράμματος και βέβαια τι θα κάνουμε στη μεταβατική περίοδο», τόνισε.

Πρέπει να δούμε πως θα μετατρέψουμε την κλιματική κρίση σε μια ευκαιρία

Απαντώντας στο εάν πρέπει να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο της χώρας στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, και το εάν ανησυχεί για την οικονομική πορεία της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πολύ αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας και το 2021 και το 2022 και το 2023.

Αναφορικά με το οικονομικό μοντέλο είπε: «Πρέπει να αλλάξουν όλα ναι. Πρέπει να δούμε πως θα μετατρέψουμε την κλιματική κρίση σε μια ευκαιρία. Όλο το αναπτυξιακό μας σχέδιο κινείται στην προσαρμογή της οικονομίας στις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής, και πως θα τη μετατρέψουμε σε ευκαιρία για την οικονομία. Πως παράγουμε ενέργεια πως μετακινούμαστε πως χτίζουμε τα σπίτια μας, με τη βιώσιμη καλλιέργεια κλπ. Είναι μια προσπάθεια μονόδρομος, γι΄αυτό αποδίδω μεγάλη σημασία στον Κλιματικό νόμο»

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αν δεν αλλάξει όλος ο κόσμος τις συνήθειές του, τότε οδεύει προς μια καταστροφή.

«Κι εμείς θα παίξουμε το ρόλο μας σε αυτή την προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το 2022 με το πρώτο πράσινο ομόλογό της, όπου οι πόροι θα κατευθυνθούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Είμαστε στην πρώτη γραμμή, όπως π.χ. η πρωτοβουλία της Αστυπάλαιας όπου θα κινούνται τα οχήματα με ηλεκτρικό ρεύμα" είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Η κλιματική κρίση μας αφορά όλους

Για το εάν περιμένει μεγαλύτερη βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα στην κλιματική κρίση, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να μοιραζόμαστε πόρους για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

«Χρειαζόμαστε περισσότερα κοινά μέσα και θα το συζητήσω με τους ομολόγους μου στη διάσκεψη Med 9 στην Αθήνα» είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η συνδρομή από πολλές χώρες υπήρξε ταχύτατη αποτελεσματική και συγκινητική. «Είναι σαφές από εκεί και πέρα ότι μας αφορά όλους η κλιματική κρίση. Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα ως προς την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για το τι σημαίνει κλιματική αλλαγή. Θα οδηγηθούμε στην απόλυτη καταστροφή αν δεν αλλάξουμε δραστικά στον τρόπο με τον οποίο ζούμε, μετακινούμαστε, παράγουμε ενέργεια καλλιεργούμε τη γη μας. Όλα αυτά πρέπει να αλλάξουνε» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Η απόφασή μας να κλείσουμε τις μονάδες παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη νωρίτερα από ότι είχαμε σχεδιάσει ήταν η σημαντικότερη συνεισφορά της Ελλάδος στην παγκόσμια προσπάθεια για μείωση αερίων του θερμοκηπίου. Οι μονάδες αυτές πρέπει να αντικατασταθούν. Μεσοπρόθεσμα θα είναι το φυσικό αέριο μακροπρόθεσμα θα είναι ο ήλιος και ο άνεμος. Γι’ αυτό δεν μπορούμε να τα θέλουμε μονά-ζυγά δικά μας. Δεν μπορούμε να φωνάζουμε για την κλιματική αλλαγή και να βρισκόμαστε απέναντι σε κάθε πολιτική που βοηθάει να συνεισφέρουμε σε αυτή την προσπάθεια για την αντιμετώπισή της».

Σημαντική πρωτοβουλία ο θεσμός του αναδόχου αναδάσωσης - Δημιουργούμε τάχιστα μια μονάδα ειδικών δασικών επιχειρήσεων

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν ανταποκρίνονται οι δηλώσεις υπουργών σχετικά με την αντιπυρική προετοιμασία σε σχέση με αυτό που έγινε στη χώρα, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «η ίδια ζωή απάντησε στο ερώτημα σας. Δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω. Εγώ ο ίδιος έκανα την αυτοκριτική μου». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα άμεσης παρέμβασης τα οποία «απαιτούνται χθες» όπως τα έργα συγκράτησης των εδαφών για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχουν πλημμύρες στις περιοχές που επλήγησαν.

Δρομολογείται -είπε- το αντιπλημμυρικό της Ιστιαίας και έδωσε ο ίδιος εντολή να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

«Προέχουν οι άμεσες παρεμβάσεις στα δάση. Δίνονται κίνητρα για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην προσπάθεια. Πολύ σημαντική πρωτοβουλία ο θεσμός του ανάδοχου αναδάσωσης, όπου οι ιδιωτικές εταιρείες που έχουν τεχνογνωσία να αναλάβουν έργα αναδάσωσης και να παραδίδουν τελικό αποτέλεσμα στο κράτος» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Τόνισε επίσης ότι ετοιμάζεται με την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική μια Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων με 500 άτομα, που θα έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να μπαίνουν μέσα στο δάσος και να αντιμετωπίζουν την πυρκαγιά πριν αυτή φτάσει στο οδικό δίκτυο. «Μπορεί να γίνει αυτό με ορίζοντα το 2022» είπε.

Έχουμε ξεκινήσει να αναθεωρήσουμε το εθνικό χωροταξικό σχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Σε ερώτηση για πιο συγκεκριμένο προσδιορισμό των «τολμηρών λύσεων» και «τολμηρών αποφάσεων», στις οποίες αναφέρθηκε σε άλλες απαντήσεις του ο πρωθυπουργός, τόνισε:

Κάνετε μία σωστή επισήμανση για το ζήτημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στους στόχους που έχουμε θέσει στο Εθνικό Σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα προβλέπουμε μία πολύ επιθετική διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα για την επόμενη δεκαετία. Για να το πω απλά χρειαζόμαστε περισσότερα αιολικά, περισσότερα φωτοβολταϊκά.

Από κει και πέρα γεννάται ένα ερώτημα για το πού θα τοποθετηθούν αυτά. Για να μη βάζουμε το κάρο πριν από το άλογο έχουμε ξεκινήσει να αναθεωρήσουμε το εθνικό χωροταξικό σχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για να δούμε πού πραγματικά μπορούμε να βάλουμε ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά αλλά και πού θέλουμε.

Όταν θα έχουμε την πλήρη χαρτογράφηση και αναφέρομαι κυρίως σε μεγάλες εγκαταστάσεις, θα μπορούμε να διευκολύνουμε και τους επενδυτές για να ξέρουν αν και πού μπορούν να προχωρήσουν.

Ένα τελείως καινούργιο πεδίο είναι η τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη θάλασσα αλλά κι αυτό χρειάζεται προσοχή.

Η αντιπολίτευση δεν έχει διαβάσει την έκθεση Γκολντάμερ

Αναφορικά με το γιατί δεν προχώρησε το πιλοτικό πρόγραμμα με 5.066 εργαζόμενους στη δασοπροστασία ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση δεν κατήργησε κανένα πρόγραμμα, πως επρόκειτο για ένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που έληξε και ότι οι εμπλεκόμενοι δεν είχαν άμεση ανάμιξη στη δασοπυρόσβεση. Τόνισε επίσης ότι είναι σημαντικά αυξημένο το προσωπικό σήμερα σε σχέση με πριν από δυο χρόνια.

Σε ότι αφορά το σχέδιο της Επιτροπής «Γκολντάμερ», ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι διαφωνεί με την κριτική τη αντιπολίτευσης ότι δεν υλοποιεί η κυβέρνηση το πόρισμα της επιτροπής. «Ενοποιούμε όλες τις δασικές πολιτικές στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Πολλές από τις προτάσεις τις αξιοποιούμε. Το ερώτημα που θέτω είναι εάν η αντιπολίτευση έχει διαβάσει το πόρισμα, όταν λένε ότι η πυρκαγιά διαδόθηκε με ανέμους χαμηλής ή μεσαίας έντασης, γιατί το πόρισμα λέει ότι τα δυο τρίτα των πυρκαγιών διαδίδονται με ανέμους 1 έως 4 μποφόρ. Και επίσης λέει ότι τα εναέρια μέσα είναι απαραίτητα αλλά δεν πρέπει να τα θεοποιούμε. Καλό είναι αυτοί που χρησιμοποιούν την έκθεση Γκολντάμερ να την έχουν διαβάσει και να μην τη χρησιμοποιούν ως φύλλο συκής για να κρύψουν τις δικές τους αδυναμίες και ευθύνες» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ είχε γίνει υπαρχηγός επί ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια ακολουθώντας τη φυσική επετηρίδα έγινε αρχηγός

Σε ερώτηση αναφορικά με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για το ότι αναβάθμισε πρόσωπα που αποπέμφθηκαν από τον κ. Τσίπρα μετά την πυρκαγιά στο Μάτι ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν ξέρω σε ποιον αναφέρεστε. Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ είχε γίνει υπαρχηγός επί ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια ακολουθώντας τη φυσική επετηρίδα έγινε αρχηγός. Φαντάζομαι ότι εάν ο κ. Τσίπρας ήξερε κάτι δεν θα είχε προχωρήσει σε αυτή την επιλογή».

Να κοιτάξουμε πώς θα βελτιώσουμε την πιθανότητα το ίδιο λάθος να μην ξαναγίνει στο μέλλον         

 «Μιλήσατε για αστοχίες στο θέμα των πυρκαγιών τις οποίες προφανώς έχετε εντοπίσει. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο λάθος που έγινε στη διαχείριση αυτής της κρίσης κατά την εκτίμησή σας, γιατί υπάρχουν πολίτες που θεωρούν ότι αφέθηκαν στην τύχη τους σε κάποια μέτωπα», ήταν η τελευταία ερώτηση που δέχθηκε ο πρωθυπουργός κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου.

«Νομίζω ότι αυτό το έχουμε απαντήσει εξαντλητικά», απάντησε ο πρωθυπουργός. «Μακάρι να μπορούσαμε αλλά ήταν παντελώς ανέφικτο να είχαμε ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος για κάθε χωριό, για κάθε οικισμό. Όπως σας είπα πολλές φορές οι πολίτες ζητούν ένα εναέριο μέσο χωρίς να γνωρίζουν αν είναι σε θέση το εναέριο μέσο να πετά.

Δεν έχω δυσκολία να σας πω ότι το πρόβλημα -αν έπρεπε να επιστρέψουμε στην αλληλουχία των εξελίξεων - δυστυχώς δημιουργήθηκε από την αναζωπύρωση της φωτιά στη Βαρυμπόμπη. Αυτή, όπως είπε κι ο κ. Χαρδαλιάς αποδιοργάνωσε την όλη προσπάθεια την οποία κάναμε, διότι στέρησε μέσα από την Εύβοια και από την Ηλεία.

Όταν η φωτιά αναζωπυρώθηκε στη συνέχεια και παρά το γεγονός ότι υπήρξε γρήγορη επέμβαση κι αυτό αποδεικνύεται από όλα τα στοιχεία, και γρήγορη προσβολή από τον αέρα ήταν πια αργά. Και ήταν αργά γιατί δυστυχώς οι συνθήκες ήταν τέτοιες που μετά από 45 βαθμούς καύσωνα επί δέκα μέρες η φωτιά μεταδιδόταν πολύ πιο γρήγορα και τα θερμικά φορτία ήταν πολύ πιο ισχυρά.

Επανέλαβε: «κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε σχεδόν 600 πυρκαγιές και η συντριπτική πλειοψηφία από αυτές ελέγχθηκε πολύ νωρίς. Οι λίγες που ξέφυγαν δυστυχώς βλέπουμε το αποτέλεσμα.

Να πω όμως πάλι κλείνοντας ότι πάντα θα προσεγγίσουμε αυτή την άσκηση αυτογνωσίας και αναζήτησης τρόπου να γίνουμε καλύτεροι, με διάθεση να υπηρετήσουμε τον τελικό στόχο. Που δεν είναι να αποδώσουμε μόνο προσωπική ευθύνη σε κάποιον ο οποίος μπορεί να έκανε κάτι λάθος αλλά να κοιτάξουμε πώς θα βελτιώσουμε την πιθανότητα το ίδιο λάθος να μην ξαναγίνει στο μέλλον.

Και το ένα λάθος το οποίο μάθαμε ότι δεν πρέπει ποτέ να ξαναγίνει είναι αυτό το οποίο αφορά την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Και αυτό τουλάχιστον, χωρίς να μπορεί να εγγυάται κανείς ότι ποτέ δε θα χάσει κανείς τη ζωή του σε φυσική καταστροφή, αυτό, κρατώ ως μία μεγάλη επιχειρησιακή, πολιτική, κοινωνική, παρακαταθήκη αυτής της μεγάλης καταστροφής που χτύπησε τη χώρα.

Όπως είπα, τα σπίτια θα ξαναχτιστούν, καταλαβαίνω βέβαια ότι είναι τραγικό για έναν άνθρωπο ο οποίος έχει χάσει το σπίτι του, αλλά θα το ξαναχτίσει και θα το ξαναχτίσει καλύτερο με άλλες προδιαγραφές και τα δάση θα ξαναγίνουν με το ρυθμό τους. Το ένα πράγμα το οποίο δεν επιστρέφει ποτέ, είναι η ανθρώπινη ζωή» κατέλήξε ο πρωθυπουργός.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια