Στην Ηλεία ο πρωθυπουργός - Στη μάχη για τις φωτιές και ο στρατός

Ελλάδα
Στην Ηλεία ο πρωθυπουργός - Στη μάχη για τις φωτιές και ο στρατός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακοινώσεις στη διάρκεια της ημέρας

 Ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε αυτοψία στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας, αρμόδιοι φορείς του παρουσίασαν τη λειτουργία του αυτόματου συστήματος πυρόσβεσης και ενημερώθηκε αναλυτικά για τις εξελίξεις στα ενεργά μέτωπα.

«Η πρόληψη λειτούργησε και τουλάχιστον δεν δημιουργήθηκε εδώ η πυρκαγιά», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι ανάγκη να γίνουν παρεμβάσεις προκειμένου να υπάρξει όσο το δυνατόν καλύτερη θωράκιση αλλά και να γίνουν άμεσα αυτοψίες και μελέτη για τυχόν διαβρώσεις και πρόληψη άλλων καταστροφών.

Επίσης τοπικοί φορείς υπογράμμισαν στον πρωθυπουργό την ανάγκη να ξεκινήσουν αμέσως ενέργειες για την καλύτερη θωράκιση των περιοχών και την αποτελεσματικότητα της πυρόσβεσης, όταν παρίσταται ανάγκη, όπως επίσης και για την αποφυγή πλημμυρών εκεί που έχουν προκληθεί διαβρώσεις.

Νωρίτερα για την εξέλιξη της επιχείρησης στα διάφορα πύρινα μέτωπα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαρκή ενημέρωση από τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη, το Νίκο Χαρδαλιά αλλά και τους επικεφαλής στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, το οποίο επισκέφτηκε για δεύτερη φορά χθες το απόγευμα.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Θόδωρου Λιβάνιου, του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη.

Σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου και αιρετών της αυτοδιοίκησης για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων της Αττικής

Κυβερνητικό κλιμάκιο πραγματοποίησε στις 11:30,  σύσκεψη στα γραφεία της περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να δρομολογηθούν τα μέτρα στήριξης και ανακούφισης των πληγέντων από την πυρκαγιά σε περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής.

Η συντονισμένη δρομολόγηση των μέτρων στήριξης και ανακούφισης των πληγέντων από την πυρκαγιά σε περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής, είναι το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιεί αυτή την ώρα,στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής, κυβερνητικό κλιμάκιο με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, συνεργατών του καθώς και δημάρχων.

Συγκεκριμένα στη σύσκεψη η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 11.30, προσήλθαν και συμμετέχουν από πλευράς κυβέρνησης: ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για Θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, ο γγ Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο γγ Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Συμμετέχουν, επίσης οι δήμαρχοι Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός, Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος και Διονύσου, Γιάννης Καλαφατέλης.

Τέλος τον περιφερειάρχη πλαισιώνουν ο εκτελεστικός γραμματέας Γιάννης Σελίμης, οι αντιπεριφερειάρχες Οικονομικών, Νίκος Πέππας, και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης, ο διευθυντής τεχνικών έργων, Αλέξανδρος Καλογερόπουλος, και ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής, Δημήτρης Δρόσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα αυτά αφορούν στην χορήγηση αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους, που ενδέχεται να κυμανθούν από 600 έως 6000 ευρώ. Πρόκειται για κονδύλια που θα δοθούν αρχικά και άμεσα για τις πρώτες ανάγκες και για την αποκατάσταση της οικοσυσκευής.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών αφού προχωρήσουν -ξεκινούν άμεσα- στην καταγραφή των ζημιών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τους Δήμους θα συνεχίσουν με την χορήγηση στεγαστικής συνδρομής. Στις διαδοχικές συσκέψεις που προηγήθηκαν χθες συζητήθηκε η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και μια σειρά άλλων ζητημάτων, όπως η αποκατάσταση των υποδομών στην πληγείσα περιοχή.

Κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι όλα τα υπουργεία και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα συνεχίσουν να είναι σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής μέσα στον Αύγουστο για την αντιμετώπιση των δύσκολων καιρικών συνθηκών, ειδικά μετά τον παρατεταμένου καύσωνα. Βασική προτεραιότητα, όπως επανέλαβε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η συνεχής εγρήγορση. Ο σχεδιασμός παραπέμπει σε γρήγορες δράσεις του κάθε υπουργού στον τομέα ευθύνης του.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης για παράδειγμα, που βρέθηκε προχθές στο μέτωπο της Βαρυμπόμπης, χθες μετέβη στην Ηλεία, όπου συντόνιζε, μέσα από την Ολυμπιακή Ακαδημία, την επιχείρηση απομάκρυνσης της φωτιάς και από το Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας.

protothema

Φωτογραφία αρχείου: intime

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News