Καύσωνας: Μέτρα για την προστασία εργαζόμενων και ωφελούμενων στα ΚΥΤ και τις δομές

Ελλάδα
Καύσωνας: Μέτρα για την προστασία εργαζόμενων και ωφελούμενων στα ΚΥΤ και τις δομές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτικά τα μέτρα

Μέτρα για την προστασία εργαζομένων και ωφελούμενων στα ΚΥΤ και τις δομές φιλοξενίας όλης της χώρας από τις υψηλές θερμοκρασίας λόγω καύσωνα, αποφασίστηκαν στην έκτακτη σύσκεψη στη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και εκ μέρους του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων 'Ασυλο, Μάνος Λογοθέτης, και ο διοικητής της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Αναστάσιος Μαντάγαρης. Η εγκύκλιος που εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων 'Ασυλο, σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν στη σύσκεψη, προειδοποιεί ότι τις επόμενες δέκα ημέρες θα επικρατήσουν εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και προτρέπει εργαζόμενους και ωφελούμενους διαμένοντες σε ΚΥΤ και δομές φιλοξενίας, να παραμείνουν εντός κλιματιζόμενων χώρων και να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες υγρών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, προβλέπεται:

- Ενημέρωση με όλα τα πρόσφορα μέσα για τις συνθήκες καύσωνα το επόμενο δεκαήμερο, με κορύφωση το διήμερο Δευτέρα 2 και Τρίτη, 3 Αυγούστου στις γλώσσες που κατανοούν οι ωφελούμενοι.

- Για τους ωφελούμενους που φιλοξενούνται σε χώρους που δεν λειτουργεί/δεν διαθέτουν κλιματισμό, να ληφθεί μέριμνα ώστε να λειτουργούν όλο το 24ωρο κλιματιζόμενες αίθουσες, όπως κοινόχρηστοι ή/και διοικητικοί χώροι, καθ' όλη τη διάρκεια του καύσωνα (ΚΥΤ Σάμου, ΚΥΤ Μαυροβουνίου).

- Φροντίδα για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών όλο το 24ωρο και τις αργίες.

- Παύση αθλητικών δραστηριοτήτων έως τη δύση του ηλίου.

- Αναστολή υπαίθριων εργασιών.

- Μείωση της άσκοπης κατανάλωσης ρεύματος από άλλες εργασίες για την ομαλή λειτουργία των κλιματιστικών μονάδων και την αποφυγή υπερφόρτωσης του ηλεκτρικού δικτύου.

- Συνεχή επικοινωνία με τη διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας έκαστης Περιφέρειας.

- Μέριμνα για την επιτήρηση των λουόμενων πολιτών τρίτων χωρών στις παραθαλάσσιες δομές.

- Σύσταση για μείωση κατανάλωσης νερού για άλλες χρήσεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί επαρκής ποσότητα νερού για τις ανθρώπινες ανάγκες.

- Τα μέτρα για τον καύσωνα προηγούνται των μέτρων κατά του κορονοϊού και οι ωφελούμενοι μπορούν να εισέλθουν σε κλιματιζόμενους χώρους επί 24ωρου βάσεως, τηρώντας τα μέτρα ατομικής προστασίας (μάσκες και αντισηπτικά).

- Στις δομές που παρέχεται σίτιση, με μέριμνα του διοικητή, μπορεί να τροποποιηθεί το ωράριο και η συχνότητα των διανομών, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός των ορθίων κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12:00 - 16:00).

- Το παρατεταμένο διάστημα υψηλών θερμοκρασιών θα επιφέρει τη ξηρότητα του εδάφους, οπότε εφιστάται η προσοχή όλων για τη πιθανότητα πρόκλησης πυρκαγιών. Ο πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς παραμένει και για μία εβδομάδα μετά τη λήξη του καύσωνα.

- Για το προσωπικό των περιφερειακών υπηρεσιών, ο κάθε διοικητής δύναται να παρέχει τηλεργασία σε ευπαθείς ομάδες, εξασφαλίζοντας πάντα τη παρουσία προσωπικού ασφαλείας για τη τήρηση των έκτακτων μέτρων. Επίσης, μπορεί να προσαρμόσει το ωράριο εργασίας, πχ. προσέλευση στις 07:00 και αναχώρηση στις 14:00.

- Στα διαμερίσματα του προγράμματος ΕΣΤΙΑ και τους ξενώνες ανηλίκων αναφέρεται ότι πρέπει να δοθεί αντίστοιχη μέριμνα για τα δέοντα μέτρα και κυρίως για την ενημέρωση των ωφελούμενων.

- Στο ΚΥΤ Λέσβου, στο ΚΥΤ Σάμου και στη δομή Ελαιώνα, όπου υφίστανται ακόμα σκηνές ή αυτοσχέδιοι μη κλιματιζόμενοι χώροι φιλοξενίας, τονίζεται η ανάγκη να χρησιμοποιηθούν καθ' όλη τη διάρκεια του καύσωνα και όλο το 24ωρο, κλιματιζόμενοι κοινόχρηστοι ή/και διοικητικοί χώροι.

- Στις δομές φιλοξενίας που δεν υπάρχουν επαρκείς χώροι σκίασης, όπως δομή Κουτσόχερου, δομή Σιντικής Σερρών κ.ά., θα γίνουν συστάσεις για τη παραμονή των επωφελούμενων και των εργαζόμενων εντός των οικίσκων με χρήση κλιματιστικών, ειδικότερα τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής, 12:00 - 16:00. Επίσης, στις ίδιες δομές θα ληφθεί μέριμνα για τη παροχή πόσιμου νερού σε κατάλληλες θερμοκρασίες 10 - 15°C.

(Φωτογραφία Αρχείου)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News