Έρχεται καυτό ξηρό καλοκαίρι

Ελλάδα
Έρχεται καυτό ξηρό καλοκαίρι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι λένε οι πανευρωπαϊκές προβλέψεις για τον καιρό τους επόμενους μήνες

Αρκετές περιοχές της Γηραιάς ηπείρου, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, ήδη από τον Μάρτιο πήραν μια δυνατή γεύση ζέστης και ήλιου που θύμιζε κατακαλόκαιρο και, παρά τα σκαμπανεβάσματα της θερμοκρασίας και το... πεντάγνωμο των μηνών της άνοιξης, δείχνουν τον δρόμο για το τι έπεται.

Ευχάριστα νέα για όσους σχεδιάζουν επιτέλους τις διακοπές τους μετά από τον εγκλεισμό τόσων μηνών, ειδικά στον Βορρά της ηπείρου, λόγω των lockdowns της πανδημίας, αλλά δυσάρεστα για όσους βλέπουν μόνο με τα... κιάλια και στις φωτογραφίες το όνειρο μιας απόδρασης.

Αν και ημερολογιακά τουλάχιστον το καλοκαίρι μπαίνει στις 20 Ιουνίου, μάλλον κανείς δεν τρέφει ψευδαισθήσεις ότι αυτό έχει ήδη έρθει. Και η εικόνα προβλέπεται από... θερμή για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης έως καυτή για τη Νότια Γαλλία, σχεδόν όλη την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Στον αντίποδα οι Σκανδιναβοί θα ξεχάσουν φέτος τι θα πει καλοκαίρι αν μείνουν στη χώρα τους, μια που η πρόγνωση των Αμερικανών δείχνει κρύο και υγρασία όλους τους μήνες.

Οι δε Βρετανοί, με εξαίρεση το νότιο τμήμα της Αγγλίας που θα ακολουθήσει (παρά το Brexit) τους ευρωπαϊκούς ρυθμούς, θα δουν υγρό το ξεκίνημα της σεζόν και οι κάτοικοι στις χώρες της Βαλτικής και τη Ρωσία θα δουν... μουσκεμένο το πέσιμο της αυλαίας του καλοκαιριού.

Η εποχική πρόγνωση του AccuWeather, που δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας, “βλέπει” για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης θερμοκρασίες υψηλές μεν, αλλά κοντά ή έστω λίγο πάνω από τις φυσιολογικές για την εποχή, που είναι κατά μέσο (ευρωπαϊκό) όρο, όπως αναφέρουν οι Αμερικανοί μετεωρολόγοι, 21-26 βαθμοί Κελσίου για τον Ιούνιο και 26-34 βαθμοί τον Ιούλιο.

Σε κλοιό υψηλών θερμοκρασιών εκτιμάται ότι θα βρεθούν αυτό το καλοκαίρι το Νότιο Ηνωμένο Βασίλειο, η Βόρεια Γαλλία και το Βέλγιο, η Γερμανία, η Νότια Πολωνία, η Ουκρανία και οι βαλκανικές χώρες, με σκαμπανεβάσματα, όχι όμως την ίδια χρονική περίοδο.

Όπως εκτιμούν χαρακτηριστικά οι Αμερικανοί μετεωρολόγοι, το πιο πιθανό είναι να υπάρχουν κύματα καύσωνα που θα πλήττουν κατά καιρούς μέσα στο καλοκαίρι αυτές τις χώρες.

Παράλληλα η εξάπλωση των θερμών κυμάτων ανά την Ευρώπη θα είναι επίσης σταδιακή και, όσο πιο μακριά βρίσκεται μια περιοχή από τον “πυρήνα” του καύσωνα, τόσο περισσότερο θα χρειαστεί να εκτιναχτεί ο υδράργυρος σε θερμοκρασίες που θα ξεπερνούν τον μέσο όρο για την εποχή. Ενδεικτικά όσον αφορά σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, η εκτίμηση για Παρίσι και Βερολίνο είναι ότι επίμονη ζέστη δεν αναμένεται τουλάχιστον ως τα τέλη Ιουλίου και τον Αύγουστο.

Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος των θερμοκρασιών για την Κεντρική Ευρώπη είναι από 19-21 έως 21-25 βαθμούς Κελσίου για Ιούνιο και Ιούλιο, ενώ τον Αύγουστο, που για εμάς είναι το αποκορύφωμα της θερμής περιόδου, για τις χώρες στο κέντρο της Γηραιάς ο υδράργυρος κυμαίνεται πάντα κατά μέσο όρο μεταξύ 19 και 21 βαθμών Κελσίου.

Φέτος αναμένεται ότι αυτός ο μέσος όρος θα ξεπεραστεί για τον Αύγουστο, τουλάχιστον για ένα μεγάλο μέρος του.

Οι Αμερικανοί μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι το φετινό ίσως να είναι το τρίτο συνεχόμενα λιγότερο υγρό καλοκαίρι για το μεγαλύτερο μέρος της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, με ύψη βροχής κάτω από τον μέσο όρο, εκτίμηση που αν επιβεβαιωθεί θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην αγροτική παραγωγή, που έχει ήδη πληγεί σοβαρά.

Ενδεικτικά στη Γαλλία, ένα μεγάλο μέρος των αμπελώνων που προορίζονται για παραγωγή κρασιού, που υπολογίζεται στο 1/3 της οινοπαραγωγής στη χώρα, έπεσε “θύμα” του παγετού τον Απρίλιο, και ένα ακόμη πρόβλημα θα κάνει ακόμα δυσκολότερη την κατάσταση για τους Γάλλους αγρότες.

Ήταν χαρακτηριστικές οι εικόνες με τις μικρές φωτιές στους αμπελώνες ή τα ειδικά κεριά δίπλα στα κλήματα που επιστρατεύτηκαν σε ακόμα μεγαλύτερη κλίμακα αυτή την άνοιξη για να αντιμετωπιστεί ο επίμονος παγετός. Αν ό,τι απέμεινε βιώσει ένα ακόμα σοκ από τη ζέστη και την ξηρασία, τότε τα πράγματα για τους παραγωγούς της Γαλλίας θα είναι πολύ δύσκολα φέτος. Πόσω μάλλον όταν δεν αποκλείονται για την Κεντρική Ευρώπη τοπικά άγρια ξεσπάσματα του καιρού με θερινές καταιγίδες.

ΟΙ ΕΠΟΧΙΚΕΣ ΠΡΟΓΝΩΣΕΙΣ  - Πειραματικά μαθηματικά μοντέλα

Φυσικά πρόκειται για πρόγνωση και δη εποχική, άρα μακροπρόθεσμη, γεγονός που επιτρέπει πολλούς αστερίσκους. Παρά το ότι η επιστήμη και σε αυτό τον τομέα συνεχίζει να κάνει άλματα, δεν παύει να ισχύει η διαπίστωση ότι οι εποχικές προγνώσεις είναι πειραματικά μαθηματικά μοντέλα που έχουν δεχτεί έντονες επικρίσεις, αλλά και γνωρίσει αρκετές αποτυχίες στο παρελθόν. Όσοι ασχολούνται με αυτές θα θυμούνται ότι το βρετανικό metoffice, η μετεωρολογική υπηρεσία της Γηραιάς Αλβιόνας, διέκοψε την έκδοσή τους μετά από αλλεπάλληλες αποτυχημένες προγνώσεις. Επίσης, εκτός από το αυτονόητο ότι έχει ο καιρός... γυρίσματα και τα δεδομένα μπορούν να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή, το σκηνικό της μετεωρολογικής πρόγνωσης πέραν των τριών ημερών γίνεται ακόμα δυσκολότερο σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από μικροκλίματα, όπως εν προκειμένω το νησί μας. Οπότε υπομονή μέχρι να δώσει η ίδια η φύση τις σίγουρες απαντήσεις για το τι μας περιμένει αυτό το καλοκαίρι, έχοντας πάρει μια πρώτη γεύση από τις προβλέψεις των μετεωρολόγων.

Δείτε εδώ την εξέλιξη του καιρού

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News