Β. Κικίλιας: «Όλοι να σπεύσουν να εμβολιαστούν»

Ελλάδα
Β. Κικίλιας: «Όλοι να σπεύσουν να εμβολιαστούν»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρεμιέρα για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson στην Ελλάδα

«Είναι εμφανές ότι παρόλο που υπάρχει βελτίωση στα στοιχεία και τους επιδημιολογικούς δείκτες, ωστόσο η νόσος και η πανδημία είναι ακόμα εδώ», τόνισε κατά την έναρξη της σημερινής ενημέρωσης για την πανδημία και την κατάσταση αλλά και τις αναβαθμίσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας.

Ειδικότερα, όπως τόνισε, υπάρχει βελτίωση στα επιδημιολογικά δεδομένα, ωστόσο η νόσος είναι ακόμα εδώ και συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή και τήρηση των μέτρων προστασίας. Ανέφερε δε ότι ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων είναι 1.776 επιβεβαιωμένα κρούσματα, με 43 έτη τη  μέση ηλικία, ενώ τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 20.000.

Την περίοδο αυτή που προσπαθούμε να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς δεν πρέπει να ξεχνάμε τα ατομικά μέτρα προστασίας, τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι προχωράμε βήμα- βήμα στην άρση των περιορισμών και  χρειάζεται να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ο κ. Κικίλιας προσέθεσε ότι σήμερα υπάρχει αισιοδοξία. Θα φτάσουμε τους 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Τον Μάιο αναμένεται να κάνουμε 2,3 εκατ. εμβολιασμούς και τέλος  του μήνα θα ξεπεραστούν τα 5 εκατ. εμβολιασμούς. Οι παραλαβές εμβολίων γίνονται κανονικά και όποιος πολίτης επιθυμεί θα μπορεί να εμβολιαστεί.

Είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ο υγειονομικός σχεδιασμός για τα νησιά.

Τόνισε, επίσης, ότι φέτος είμαστε σε καλύτερο σημείο απ’ ό,τι πέρυσι το καλοκαίρι.

Απευθυνόμενος στους διστακτικούς πολίτες είπε ότι «καλό θα ήταν να μιλήσετε με τις οικογένειες που έχουν υποστεί την τεράστια δοκιμασία οι άνθρωποί τους. Τις οικογένειες που έχουν χάσει μέλος τους από τον κορωνοϊό», συμπληρώνοντας «η πανδημία έχει αφήσει αποτύπωμα σκληρό σε όλη την ανθρωπότητα».

Πρεμιέρα για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson στην Ελλάδα

Χαρμόσυνο το μήνυμα που έστειλαν οι 30ρηδες και η σελίδα των εμβολιασμών γύρισε με την ενθουσιώδη συμμετοχή τους είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση για την πανδημία covid-19.

Αναφερόμενη στο μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, που από σήμερα γίνεται και στη χώρα μας, είπε πως συστήνεται σε άτομα άνω των 18 ετών. Για τα άλλα εμβόλια τόνισε ότι είναι απαραίτητη η δεύτερη δόση- «μην παρασυρθούμε από την μία δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson», τόνισε. Αναφέρθηκε επίσης στα νεότερα δεδομένα της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, λέγοντας ότι σύμφωνα με μελέτη παρατηρήθηκε μείωση κατά 50% μετάδοσης του ιού στο περιβάλλον από τους εμβολισμούς.

Σχετικά με τη διάρκεια της ανοσίας, είπε ότι τους πρώτους 3 μήνες είναι εξαιρετικά σπάνια η επαναλοίμωξη, ενώ μελέτες μιλούν για 6 και 9 μήνες προστασίας.

Αρκετοί πολίτες διακατέχονται από την αγωνία αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και σπεύδουν να κάνουν εξέταση αντισωμάτων και μπορεί το αποτέλεσμα να είναι αρνητικό το οποίο έχει πολλές ερμηνείες και αυτό εντείνει την δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια, σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι ο προσδιορισμός των αντισωμάτων είναι σημαντικός για την επιδημιολογική επιτήρηση αλλά περιορισμένης σπουδαιότητας σε ατομικό επίπεδο. «Δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό» προσέθεσε η κ. Θεοδωρίδου.

Μάριος Θεμιστοκλέους: Μέχρι τέλη Μαΐου αναμένεται να έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 5.400.000 εμβολιασμοί

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία πως σήμερα έχουν ήδη εμβολιαστεί 90.000 συμπολίτες μας και μέχρι το τέλος της ημέρας αναμένεται να έχουν πραγματοποιηθεί 110.000 εμβολιασμοί.

Από την έναρξη των εμβολιασμών έχουν χορηγηθεί 3.280.000 δόσεις εμβολίων, 2.260.000 έχουν εμβολιαστεί με την 1η δόση, ποσοστό 21.5% και 1.020.000 και με τις δυο δόσεις, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 10% του πληθυσμού.

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως μέχρι τέλη Μαΐου αναμένεται να έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 5.400.000 εμβολιασμοί στην χώρα μας και ειδικότερα μέχρι 31 Μαΐου, αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί με μια δόση 3.520.000 συμπολίτες μας, ποσοστό 33% και 1940.000 και με τις δυο δόσεις, ποσοστό 18%.

Παράλληλα, τόνισε πως από τον Ιούνιο θα ενταχθούν επιπλέον εμβολιαστικές γραμμές στην επιχείρηση «Ελευθερία», ενώ από σήμερα έχει ανέβει η φόρμα δήλωσης ενδιαφέροντος από ιδιωτικές κλινικές που θέλουν να λειτουργήσουν ως εμβολιαστικό κέντρο, με αμοιβή κάθε εμβολιασμό σύμφωνα με την νομοθεσία.

Ραντεβού και εμβολιασμοί σε συμπολίτες μας από 30 έως 49 ετών

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, παρέθεσε στοιχεία που αφορούν στα ραντεβού αλλά και στους εμβολιασμούς που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στις ηλικίες από 30 έως 49 ετών.

Ειδικότερα, στην ηλικιακή ομάδα 30-39 έχουν κλειστεί 354.000 ραντεβού και 65.000 έχουν ήδη εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ενώ το σημαντικό στοιχείο είναι πως σε αυτή αλλά και την επόμενη ηλικιακή ομάδα, δηλαδή στους 40-49, ο εμβολιασμός και με τις δυο δόσεις αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Μαΐου.

Στην ηλικιακή ομάδα 40-44, έχουν κλειστεί 235.000 ραντεβού και 31.000 συμπολίτες μας έχουν ήδη εμβολιαστεί έστω με μια δόση.

Τέλος για την ηλικιακή ομάδα 45-49, έχουν κλειστεί 250.000 ραντεβού και 3.112 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση.

Τα ποσοστά συμμετοχής ανά ηλικιακή ομάδα (από 60 έως άνω των 85)

Άνω των 85: 63% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, 68% μαζί με όσους αναμένουν το ραντεβού τους

80-84: 63% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, 68% μαζί με όσους αναμένουν το ραντεβού τους

75-79: 73% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, 80% μαζί με όσους αναμένουν το ραντεβού τους

70-74: 58% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, 74% μαζί με όσους αναμένουν το ραντεβού τους

65-69: 40% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, 74% μαζί με όσους αναμένουν το ραντεβού τους

60-64: 53% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, 67% μαζί με όσους αναμένουν το ραντεβού τους

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News