Τι ισχύει με το εμβόλιο της AstraZeneca και τις εγκύους - «Αρχίζουν οι εμβολιασμοί με το Johnson & Johnson»

Ελλάδα
Τι ισχύει με το εμβόλιο της AstraZeneca και τις εγκύους - «Αρχίζουν οι εμβολιασμοί με το Johnson & Johnson»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μπορεί να γίνει και νωρίτερα από τις 12 εβδομάδες η δεύτερη δόση με το AstraZeneca», ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου

Για τη σημασία των εμβολιασμών μίλησε κατά την έναρξης της σημερινής ενημέρωσης για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης, η καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Ειδικότερα,έκανε ειδική αναφορά στο εμβόλιο της Johnson & Johnson, καθώς και την προσωρινή παύση της χορήγησής του, λόγω των θρομβωτικών επεισοδίων που καταγράφηκαν, καθώς και την μετέπειτα άρση της συγκεκριμένης απαγόρευσης στις ΗΠΑ μετά από τους απαραίτητους ελέγχους.

Όπως τόνισε για άλλη μία φορά η κ. Θεοδωρίδου, το συμπέρασμα των Αρχών ήταν πως τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων αναφορικά με τα σπάνια θρομβωτικά επεισόδια.

«Το γεγονός ότι γίνεται τόσο γρήγορα ο έλεγχος, σημαίνει ότι η παρακολούθηση των εμβολιασμών γίνεται με σχολαστικότητα και διαφάνεια. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, λαμβάνοντας υπόψιν αυτά τα δεδομένα, γνωμοδότησε θετικά για την άρση της απαγόρευσης της χορήγησης του εμβολίου (σ.σ. της Johnson & Johnson) και στη χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψιν και τα επιδημιολογικά δεδομένα», συμπλήρωσε η κυρία Θεοδωρίδου.

Οι εξελίξεις με το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην ανάλυση των δεδομένων για τα θρομβωτικά επεισόδια που πιθανόν να σχετίζονταν με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson από τον FDA και ΕΜΑ, όπου εξετάστηκαν 15 περιπτώσεις σε σύνολο 7,9 εκατ. δόσεων εμβολίου και αφορούσαν σε γυναίκες 18 έως 44 ετών και δύο περιστατικά άνω των 50 ετών. Τόνισε ότι τα οφέλη υπερτερούν από τις σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, σημειώνοντας παράλληλα ότι οφείλουμε να είμαστε ενημερωμένοι για τις σπάνισες αυτές περιπτώσεις.

Εμβόλιο Astrazeneca και εγκυμοσύνη

Όσον αφορά στο εμβολιασμό των εγκύων, είπε ότι έχουμε ασφαλή δεδομένα για τα εμβόλια της Pfizer και αναμένουμε περισσότερα δεδομένα για αυτά της Astra Zeneca.

Όπως εξήγησε, ο εμβολιασμός με τα εμβόλια MRNA ( Phizer - Moderna) είναι ασφαλής για τις εγκύους, όπως προέκυψε από μεγάλη μελέτη σε 90.000 γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ίδια τόνισε ότι τα εμβόλια ιικού φορέα, όπως αυτό της Astra Zeneca, είναι κατά 99,9% ασφαλή για την κύηση, αλλά όπως άφησε να εννοηθεί, θέλουμε το 100% της ασφαλείας, και αυτά τα δεδομένα δεν αναμένεται να αργήσουν. «Αν εμβολιαστεί μία γυναίκα η οποία είναι έγκυος και δεν το γνώριζε, με ένα εμβόλιο ιικού φορέα, δεν σημαίνει ότι σταματάει την κύηση - και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για την αναπαραγωγική διαδικασία νέων γυναικών αυτή η επιστημονική αναμονή», είπε η κα Θεοδωρίδου.

Συμπλήρωσε δε, λέγοντας, πως προς το παρόν «είναι προτιμότερο μία γυναίκα που εγκυμονεί τώρα να εμβολιαστεί με ένα εμβόλιο MRNA όπου έχουμε 100% ασφάλεια».

Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε πως η πιθανή 3η δόση ενός εμβολίου όπως αυτό της Pfizer «θα καθοριστεί όταν θα έχουμε επαρκή στοιχεία από τις δύο δόσεις που γίνονται ήδη. Δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει τρίτη δόση. Πιθανότατα. Και να είναι προσαρμοσμένη στις μεταλλάξεις που εμφανίζονται».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τις περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας που συσχετίστηκαν με το εμβόλιο της Pfizer στο Ισραήλ, η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι «το Ισραήλ έχει ένα άριστο σύστημα καταγραφής και εξετάζει την χρονολογική συσχέτιση του εμβολίου με 60 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας που εμφανίστηκαν στα 5 εκατομμύρια δόσεων». Όλα θα διερευνηθούν λεπτομερώς και θα έχουμε απαντήσεις και γι' αυτό το θέμα, όπως εξήγησε.

Μιλώντας για τις μεταλλάξεις και πως αυτές μπορούν να επηρεάσουν την πορεία του εμβολιασμού, η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι «οι γενετιστές μας έχουν προειδοποιήσει ότι θα έχουμε μεταλλάξεις» και όπως εξήγησε, η ινδική μετάλλαξη περιέχει γονίδια των μεταλλάξεων της Ν.Αφρικής και της Βραζιλίας. «Όμως φαίνεται να έχει μία ιδιαιτερότητα, καθώς δείχνει να αποδυναμώνεται η μεταδοτικότητά της, όπου επικρατεί η βρετανική μετάλλαξη» είπε, αφήνοντας να εννοηθεί πως το βρετανικό στέλεχος που επικρατεί και στην Ελλάδα, φαίνεται να λειτουργεί αποτρεπτικά για την μεταδοτικότητα άλλων μεταλλάξεων. 

Μ. Θεμιστοκλέους: Ανοίγει η πλατφόρα για τους 30-39 με AstraZeneca

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία πως μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί 2.870.000 δόσεις εμβολίων στην χώρ

2.025.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με 1 δόση, ποσοστό 19.3% και 845.000 και με τις δυο δόσεις, ποσοστό 8%.

Παράλληλα, τόνισε πως για την ηλικιακή ομάδα 55-59 έχουν κλειστεί ως σήμερα 293.000 ραντεβού ως τώρα και 270.000 για την ηλικιακή ομάδα 50-54.

Ο κ. Θεμιστοκλέους υπενθύμισε πως την Μεγάλη Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για τους πολίτες από 30 έως 39 ετών που επιθυμούν να εμβολιαστούν με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Οι εμβολιασμοί, λόγω της διαθεσιμότητες σε εμβόλια και ραντεβού, μπορούν να ξεκινήσουν ακόμη και την επόμενη ημέρα, δηλαδή την Μεγάλη Τετάρτη.

Παράλληλα, την Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 40-44 με το σκεύασμα της AstraZeneca, ενώ το Μεγάλο Σάββατο 1 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 45-49, εδώ όμως και με τα 4 διαθέσιμα εμβόλια.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ακόμη πως θα δοθεί η δυνατότητα για τους εμβολιασμούς της AstraZeneca, από το σημερινό διάστημα των 11-12 εβδομάδων μεταξύ των δυο δόσεων εμβολιασμών να φτάσουν στις 8 εβδομάδες, 2 μήνες δηλαδή, για την επιτάχυνση της διαδικασίας. 

Επίσης ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα ενταχθεί στους εμβολιασμούς από 5 Μαΐου, καθώς δόθηκε το «πράσινο φως» από ΕΜΑ και ΠΟΥ. 

Οι εμβολιασμοί τον Μάιο θα επιταχυνθούν είπε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αναφέρθηκε στην δυναμικότητα του συστήματος, το οποίο επεκτείνεται και θα φτάσει στα 1.500 εμβολιαστικά κέντρα στις αρχές του μήνα. 

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News