Ελλάδα

Πελώνη για Πάσχα: Πόσα άτομα επιτρέπονται σε σπίτια και πόσα σε εξωτερικούς χώρους

Αλλάζει η ώρα απαγόρευσης κυκλοφορίας από Δευτέρα - Με διπλή μάσκα οι πιστοί στις εκκλησίες

Τα μέτρα της Κυβέρνησης για τις επόμενες ημέρες, μεταξύ αυτών και τις ημέρες του Πάσχα, ανακοίνωσε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, κατά τη διάρκεια του briefing των πολιτικών συντακτών.

Η ίδια αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στον οδικό Χάρτη της κυβέρνησης για το άνοιγμα τριών βασικών δραστηριοτήτων της οικονομίας και κοινωνίας: Τα Σχολεία, τον τουρισμό και την εστίαση.

Παράλληλα, έκανε λόγο για τα μέτρα που θα ισχύσουν το Πάσχα και για τη λειτουργία των εκκλησιών.

Αναλυτικότερα

Οδικός Χάρτης με 3 βασικούς σταθμούς:

 1. Τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαννεκινεί η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους με selft test σε εργαζομένους και αποστάσεις.
 2. Τη Δευτέρα 10 Μαίου επαναλειτουργούν Νηπιαγωγεία, Δημτοικά και Γυμνάσια με τους ίδιοςυ κανόνες με Λύκεια.
 3. Το Σάββατο 15 Μαίου ανοίγει ο τουρισμός για εμβολιασμένους επισκέπτες ή με αρνητικό PCR test – την ίδια ημέρα επιτρέπονται και οι υπερτοπικές μετακινήσεις

Πως θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες τη Μ. Εβδομάδα:

 • 1 άτομο ανά 25 τετραγωνικά
 • 1 άτομο ανά 10 τετραγωνικά στους εξωτερικούς χώρους
 • Υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας για πιστούς
 • Υποχρεωτική διενέργεια self test για ιερείς
 • Περιφορά επιτάφιου στον προάυλιο χώρο
 • Προσκύνημα εκτός του ναού

Απαγόρευση κυκλοφορίας:

Από τις 10 το βράδυ τη Μεγάλη Εβδομάδα και από τις 11 το βράδυ από τη Δευτέρα του Πάσχα.

Πάσχα:

 • Δύο οικογένειες έως 9 άτομα σε σπίτι
 • Δύο οικογένειες έως 12 άτομα σε εξωτερικό χώρο

Η ενημέρωση από την κυβερνητική εκπρόσωπο: 

Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων:

Η κυβερνητική εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ρωτήθηκε πως θα διασφαλιστεί η τήρηση των μέτρων στους εξωτερικούς χώρους των Ναών τις ημέρες του Πάσχα και ποιους θα αφορούν οι κυρώσεις εκείνων που θα τα παραβιάσουν. «Όλα τα μέτρα θα εξειδικευθούν τις επόμενες ημέρες και με υπουργικές αποφάσεις και με σχετικές ανακοινώσεις. Προφανώς θα γίνονται έλεγχοι και κατά τη διάρκεια των ημερών του Πάσχα», απάντησε.

Για τους πιθανούς συνωστισμούς την Ανάσταση γύρω από τους Ναούς και πως θα το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, η κα Πελώνη απάντησε πως «δίνουμε ορατότητα και προοπτική» και πως η κοινωνία έχει εύλογη κόπωση.

«Ζητάμε τη συμμετοχή όλων των πολιτών. Δεν είναι δυνατόν να είναι ένας αστυνομικός πάνω από το κεφάλι κάθε πολίτη», συμπλήρωσε ενώ δήλωσε πως τα ωράρια των λειτουργιών θα είναι κοντά σε αυτά που ανακοίνωσε η Ιερά Σύνοδος και πριν από την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Σχετικά με τις αντιδράσεις επιχειρηματιών της εστίασης ότι πρώτα θα ανοίξουν τα μαγαζιά τους και μετά θα ακολουθήσει η χρηματοδότησή τους, η κα Πελώνη απάντησε πως η κυβέρνηση έχει κάνει πάρα πολλά για τους στηρίξει από την αρχή της πανδημίας και «προσβλέπουμε ότι εντός Μαΐου θα γίνουν και οι πληρωμές για τη σχετική επιχορήγηση».

Για την ακύρωση του διαγωνισμού για τα αυτοδιαγνωστικά τεστ η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως όλη η προσπάθεια γίνεται ώστε να υπάρχουν self test και πως το κατεπείγον επιβάλλει να ακολουθήσουμε άλλους δρόμους. Τόνισε ότι τηρήθηκε η διαφάνεια και η νομιμότητα σε όλες τις περιπτώσεις και πως θα γίνουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες οι οποίες θα έχουν να κάνουν και με σημαντικό δημοσιονομικό όφελος.

Σε ερώτηση αν θα έχουμε επάρκεια εμβολίων για το εμβολιαστικό πρόγραμμα που ανακοινώθηκε η Αριστοτελία Πελώνη απάντησε πως οι αριθμοί των παραδόσεων ανακοινώθηκαν χθες επίσημα. «Η δυναμικότητα είναι για 2,5 εκ εμβολιασμούς τον Μάιο και 4 εκ εμβολιασμούς τον Ιούνιο. Ανοίγουν και οι επόμενες ηλικιακές ομάδες. Προσβλέπουμε και ελπίζουμε ότι όλοι θα προσέλθουν να εμβολιαστούν», ανέφερε.

Ρωτήθηκε επίσης γιατί άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες 30-39 νωρίτερα από τις ηλικίες 40-49. «Θέλουμε να φέρουμε τους νεότερους πιο κοντά στο εμβόλιο γιατί είναι αυτοί που θα εμβολιάζονταν αρκετά αργότερα. Θα γίνουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες για τις επόμενες κατηγορίες», εξήγησε ενώ για εκείνους τους 30άρηδες που για ιατρικούς λόγους ίσως δεν θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο της Astra Zeneca είπε πως προφανώς θα περιμένουν να κάνουν κάποιο άλλο εμβόλιο.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανακοίνωσε επίσης ότι τις ημέρες του Πάσχα θα υπάρξει αναλυτικό επιχειρησιακό σχέδιο που έχει εκπονηθεί από την Αστυνομία για τους ελέγχους που θα γίνονται στους δρόμους. «Η πλειοψηφία τηρεί τα μέτρα. Καλώ τους συμπολίτες μας να τηρήσουν τα μέτρα προς όφελος όλων και για να πάμε στον οδικό χάρτη που ανακοινώθηκε», πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο κατάργησης των μηνυμάτων στο 13033 με το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου, είπε πως «είναι πρόωρο αυτό που ρωτάτε» και συμπλήρωσε πως θα εξειδικευθούν πρώτα τα μέτρα για το Πάσχα και την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν ανακοινώσεις και για αυτή τη δραστηριότητα.

Η κα Πελώνη ρωτήθηκε αν εξετάζεται το άνοιγμα των Εμπορικών Κέντρων, των Κέντρων Αισθητικής και των Παιδικών Σταθμών και απάντησε ότι δεν έχει να πει κάτι αυτή τη στιγμή.

«Είμαστε ενόψει Πάσχα. Θα τα δούμε στην πορεία ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων», απάντησε σε ερώτηση πότε θα επιτραπούν συναυλίες, φεστιβάλ και θεατρικές παραστάσεις ενώ για τα ατομικά και ομαδικά αθλήματα είπε πως δεν γνωρίζει.

Για το ενδεχόμενο αυστηροποίησης και πάλι των περιορισμών η κα Πελώνη είπε ότι οι ανακοινώσεις έγιναν υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων. Σημείωσε παράλληλα ότι όσες φορές λειτουργήσαμε σε εξωτερικούς χώρους, οργανωμένα και υπεύθυνα, τα επιδημιολογικά δεδομένα ήταν καλύτερα ενώ φέτος έχουμε επιπλέον τους εμβολιασμούς, τα self test και τη βελτίωση του καιρού.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο προσλήψεων υγειονομικών η κα Πελώνη δήλωσε ότι έχουν γίνει πολλές από την αρχή της πανδημίας και πως «τις ημέρες του Πάσχα προφανώς οι υγειονομικοί θα ανταμειφθούν για την προσπάθειά τους».

Τέλος μετά από σχετική ερώτηση δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάτι προγραμματισμένο και δεν είμαστε ούτε πιο κοντά ούτε πιο μακριά σε μία συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν από όσο ήμαστε τις προηγούμενες ημέρες.

Ολόκληρη η ομιλία της:

«Οδικός χάρτης επανεκκίνησης οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων

Η χώρα μας διανύει την τελευταία και πιο ευαίσθητη φάση του πολέμου με τον κορονοϊό. Η  πανδημία δείχνει να σταθεροποιείται και  ο δείκτης θετικότητας υποχωρεί, αλλά το ιικό φορτίο παραμένει ακόμη σε πολλές περιοχές -όπως  στην Αττική και στις μεγάλες πόλεις- ιδιαίτερα υψηλό.  Γι’ αυτό ακριβώς η Κυβέρνηση αποφάσισε  να μην επιτραπούν κατά το Πάσχα οι υπερτοπικές μετακινήσεις.  Διότι η μαζική μετακίνηση ενέχει τον κίνδυνο διασποράς του ιού  παντού και οι νοσηλείες στην περιφέρεια είναι πιο δύσκολες από ό,τι στα αστικά κέντρα. Στόχος μας -όπως τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- είναι ένα ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο Καλοκαίρι.

Με αυτό το γνώμονα μπροστά στην ανάγκη για ορατότητα και προοπτική η Κυβέρνηση έχει χαράξει -με την προϋπόθεση, βέβαια ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε νέα έξαρση- έναν «οδικό χάρτη» για το επόμενο διάστημα. με τρεις βασικούς σταθμούς.

Πρώτος σταθμός: Την Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η εστίαση -εστιατόρια και καφετέριες- σε εξωτερικούς χώρους με υποχρεωτικά self-test στους εργαζομένους, αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής, αλλά και διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας έως τις 11 το βράδυ.

Δεύτερος σταθμός: Τη Δευτέρα 10 Μαΐου επαναλειτουργούν Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και Γυμνάσια με τους ίδιους κανόνες που ισχύουν για τα Λύκεια. Δηλαδή, με αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό, αλλά  και αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.

Τρίτος σταθμός: Το Σάββατο 15 Μαΐου ανοίγει  ο Τουρισμός. Με προδιαγραφές τόσο  για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα ταξιδεύουν με αρνητικό PCR test. Την ίδια ημέρα  απελευθερώνονται και οι υπερτοπικές μετακινήσεις.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των Εκκλησιών μας

Την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά μέτρα εντός των ναών, ενώ στους εξωτερικούς χώρους η αναλογία είναι ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα. Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, ενώ  για τους ιερείς, τους νεωκόρους, τους  ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, θα είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test.  Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ  το προσκύνημα θα γίνει εκτός του ναού. 

Η απαγόρευση κυκλοφορίας τη  Μεγάλη Εβδομάδα και την Κυριακή του Πάσχα αρχίζει από τις 10 το βράδυ, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα από τις 11 το βράδυ.  Την Κυριακή του Πάσχα, θα υπάρχει δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως  9 άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα.

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς

Συνεχίζουμε την πορεία για την έξοδο από το τούνελ της πανδημίας, έχοντας ως συμμάχους, τη βελτίωση του καιρού, την αξιοποίηση των αυτοδιαγνωστικών τεστ και την αυξανόμενη εμβολιαστική κάλυψη.  Είναι σημαντικό -όπως τόνισε για άλλη μια φορά  χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και χτίζουν τείχος ανοσίας. Οι περισσότεροι διασωληνωμένοι είναι συμπολίτες μας που δεν εμβολιάστηκαν. Γι’ αυτό όσοι βρίσκονται στις ομάδες προτεραιοποίησης -και ειδικότερα οι ευπαθείς και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία- ας σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα. Είναι τραγικό άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους, ενώ με το εμβόλιο θα είχαν σωθεί.

Όπως ήδη διαπιστώνεται  από τους συμπολίτες μας που έχουν εμβολιαστεί, η επιχείρηση «Ελευθερία» εξελίσσεται με τρόπο υποδειγματικό. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πάνω από 2.650.000 εμβολιασμοί και περισσότεροι από 1.875.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση.

-Χθες άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την  ηλικιακή ομάδα 55-59 ετών και τους εκπαιδευτικούς.

-Από το Σάββατο 24 Απριλίου θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι συμπολίτες μας ηλικίας 50-54 ετών.

-Από την Μεγάλη Τρίτη θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τις ηλικίες 30-39 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Τις επόμενες μέρες θα ανοίξουν τα ραντεβού και για άλλες ηλικιακές ομάδες και θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες. Κατόπιν συνεννόησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, εμβολιασμοί θα γίνουν και τη Μεγάλη Παρασκευή, το Μεγάλο Σάββατο και τη Δευτέρα του Πάσχα. Την Κυριακή του Πάσχα δεν θα γίνουν εμβολιασμοί για να κάνουν Πάσχα και οι υγειονομικοί μας. Καταλαβαίνουμε την κούραση και την τιτάνια προσπάθεια των υγειονομικών μας, όμως καμία μέρα δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Για την ακόμα μεγαλύτερη επίσπευση των εμβολιασμών  το επόμενο διάστημα θα επεκταθεί το ωράριο εμβολιασμού μέχρι τις 10 το βράδυ, ενώ ανάλογα με τις παραλαβές εμβολίων θα ξεκινήσει και η επταήμερη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων.

Επιπλέον, με νομοθετική διάταξη που θα έρθει στη Βουλή  τις επόμενες μέρες θα δοθεί η δυνατότητα να πραγματοποιούνται εμβολιασμοί και από ιδιωτικά πολυιατρεία,  διαγνωστικά εργαστήρια,  κλινικές και θεραπευτήρια. Εκτιμάται ότι η δυναμικότητα του συστήματος θα ξεπεράσει τον Μάιο τους 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς και τον Ιούνιο τους 4 εκατομμύρια.

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός για την επιπλέον προμήθεια self test ματαιώθηκε χθες λόγω ζητημάτων που προέκυψαν αναφορικά με την έγκαιρη και προσήκουσα παράδοση, σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες που προέκυψαν από τη χθεσινή εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Η Κυβέρνηση προχωρά σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση επαρκούς ποσότητας το αμέσως επόμενο διάστημα με σημαντικό δημοσιονομικό όφελος.

Φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Καθώς η χώρα προχωρά στη μετά-κορονοϊό εποχή, η Κυβέρνηση -όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- θεσπίζει 5 νέα μέτρα με τα οποία παρέχεται πρόσθετη, σημαντική στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Πρόκειται για μέτρα που ανταποκρίνονται στη σταθερή βούληση της Κυβέρνησης για μείωση της φορολογίας,  θα παράσχουν ρευστότητα στην οικονομία και θα αυξήσουν σημαντικά τις προοπτικές μιας δυναμικής ανάκαμψης, αλλά και προσέλκυσης επενδύσεων.

 Συγκεκριμένα:

1ο. Μειώνεται από φέτος, σε μόνιμη βάση, για όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 55%. Έτσι, ανατρέπονται οι αυξήσεις της προκαταβολής φόρου που επιβλήθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

2ο. Μειώνεται, σε μόνιμη βάση, για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80% από το 2022. Ειδικά για φέτος, η μείωση θα είναι στο 70%.

3ο.Μειώνεται, σε μόνιμη βάση, από το 2022 (φορολογικό έτος 2021) ο συντελεστής φόρου όλων των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, από το 24% στο 22%, έναντι  28% που παρέλαβε η Κυβέρνηση από την προηγούμενη.

4ο. Επεκτείνεται η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και το 2022.

5ο. Επεκτείνεται η αναστολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και το 2022.

Σημειώνεται ακόμη ότι χθες ψηφίστηκε από τη Βουλή -και είναι πλέον νόμος του Κράτους- ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο κρατικής αρωγής, στις περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές. Στον ίδιο νόμο εντάχθηκαν ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις που ανάμεσα στ’ άλλα αφορούν:

-Τη δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2020, σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

-Την παροχή έκπτωσης 3% για τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι τις 28 Ιουλίου και ο οφειλόμενος φόρος καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τις 30 Ιουλίου.

-Τη  δυνατότητα εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης φυσικών και νομικών προσώπων μέχρι τις 27 Αυγούστου, με την καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων.

-Την άρση της φορολόγησης βάσει αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία, εφόσον σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη δεν υπήρξε εφαρμογή του εναλλακτικού τρόπου υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας.

 -Την μη επιβολή, στους πληττόμενους υπόχρεους και στους φορολογούμενους άνω των 60 ετών, της προσαύξησης φόρου που προκύπτει εάν το δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι μικρότερο του 30% του πραγματικού εισοδήματος.»

(Φωτογραφία Unsplash)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια