Συνάντηση Μητσοτάκη – Δένδια: Εύσημα για τους χειρισμούς, μετά τον «εκρηκτικό» διάλογο με τον Τσαβούσογλου

Ελλάδα
Συνάντηση Μητσοτάκη – Δένδια: Εύσημα για τους χειρισμούς, μετά τον «εκρηκτικό» διάλογο με τον Τσαβούσογλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον απόηχο των αντιφατικών δηλώσεων Έλληνα και Τούρκου ΥΠΕΞ

Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε αναλυτικά τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο των συνομιλιών του στην Άγκυρα.

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του στον Ν. Δένδια για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε μια δύσκολη συζήτηση.

Στον απόηχο των δηλώσεων

Υπενθυμίζεται ότι την αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσαν οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια που μίλησε χωρίς περιστροφές για την τουρκική προκλητικότητα ενώ υπήρξε σύγκρουση δηλώσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Και θα μου έκανε μεγάλη εντύπωση αν περιμένατε, αγαπητέ μου Μεβλούτ, να μην τα πω εδώ στην Άγκυρα. Δηλαδή να έρθω εδώ στην Άγκυρα και να παρουσιάσω τα πράγματα σαν να μην έχει συμβεί τίποτε στο Αιγαίο και σαν να μην έχει συμβεί τίποτε στην Ανατολική Μεσόγειο. Η θέση της Ελλάδας είναι σαφής: η Τουρκία έχει παραβιάσει στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Και όχι μόνον αυτό, έχει παραβιάσει τα ίδια τα δικαιώματα κυριαρχίας της Ελλάδας. Έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος Μεβλούτ. Πάνω από ελληνικό έδαφος. Δεν υπάρχει καμία διάταξη δικαίου που να επιτρέπει πτήση πάνω από το ελληνικό έδαφος. Δεν μιλάω για τη θάλασσα», τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

«Στην Ανατολική Μεσόγειο, οι διορύξεις και οι έρευνες που έκανε η Τουρκία ήταν πλήρως νόμιμες. Επίσης σε ό,τι αφορά στην προστασία των λαών και το γενικότερο θέμα των λαών της Ανατολικής Μεσογείου, εμείς εμμένουμε στην αρχή του δίκαιου διαμοιρασμού. Ξέρετε εάν πρέπει να αναφερθούμε στη συνθήκη της Λωζάννης θα πρέπει να μιλήσουμε και για την αποστρατικοποίηση ορισμένων νήσων. Τα οποία νησιά τα έχετε στρατικοποιήσει. Ως προς το Αιγαίο υπάρχει και το θέμα του εναέριου χώρου. Δηλαδή αναφέρεστε σε αυτά που σας συμφέρουν», αντέταξε ο σκυθρωπός Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στις νουθεσίες του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για την ανάγκη στήριξης της δήθεν τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, ο Νίκος Δένδιας επιφύλαξε ακόμη μια πληρωμένη απάντηση:

«Όσον αφορά το θέμα της μειονότητας, της μουσουλμανικής μειονότητας: αυτό το λέει η Λωζάννη, δεν το λέμε εμείς. Και τη Λωζάννη, αν θυμάμαι καλά, την έχει υπογράψει και η Τουρκία. Αυτή είναι η Συνθήκη. Μπορεί να αρέσει στην Τουρκία, αλλά η Λωζάννη ισχύει και θα ισχύει», είπε ο Νίκος Δένδιας, έχοντας δίπλα του τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας.

Στην προσπάθεια του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να εξισορροπήσει με τις γνωστές αιτιάσεις περί των επαναπροωθήσεων, ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος δέχτηκε ακόμη μια σκληρή απάντηση από τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας:

 «Νομίζω ότι μετά από τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου δεν θα έπρεπε η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε έτοιμοι πράγματι, όπως είπες κι εσύ, να προχωρήσουμε σε μία νέα σελίδα. Αλλά η νέα σελίδα προϋποθέτει μία αντίληψη, καμιά φορά, του τι κάνει κανείς λάθος και τι κάνει σωστό. Νομίζω, λοιπόν, ότι ήταν μάλλον όχι σωστό το συγκεκριμένο ζήτημα» είπε ο κ. Δένδιας.

Ο Νίκος Δένδιας μάλιστα απηύθυνε μια αυστηρή υπενθύμιση προς την Τουρκία, με την οποία ουσιαστικά απάντησε στην προχθεσινή τοποθέτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας:

«Όσον αφορά την UNCLOS: η UNCLOS είναι τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Την έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Όχι μόνο τα κράτη, αλλά και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν η Τουρκία θελήσει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εγώ ελπίζω ότι θα θελήσει, θα αποδεχθεί και την UNCLOS, τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News