Self tests - Κρήτη: Ξεκίνησε η δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία - Πότε θα δοθεί το 2ο test

Κρήτη
Self tests - Κρήτη: Ξεκίνησε η δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία - Πότε θα δοθεί το 2ο test

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι να γνωρίζουν μαθητές Λυκείου 16-18 ετών, γονείς και εκπαιδευτικοί

Ξεκίνησε, σήμερα, η δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία των self tests ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19, αποκλειστικά σε μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς.

Χωρίς προβλήματα ξεκίνησε η διάθεση και στα φαρμακεία του Ηρακλείου σύμφωνα και με τα όσα ανέφερε στο neakriti.gr,ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Ηρακλειου κ. Αριστοτέλης Σκουντάκης. 

«Από χθες άνοιξε η πλατφόρμα και σήμερα έχει αρχίσει κανονικά η διανομή των self tests από τα φαρμακεία του Ηρακλείου.

Χορηγούνται σε μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς και καλό θα είναι να μην έρχονται στα φαρμακεία πολίτες που δεν έχουν σχέση με μαθητές λυκείου ή δεν είναι εκπαιδευτικοί για να αποφευχθεί με τον τρόπο αυτό και ο συνωστισμός»

Περίπου 100.000 self test παρελήφθησαν σε επίπεδο Κρήτης με τον ΣΥΦΑΚ να παραλαμβάνει πάνω από 20.000 self test, όπως είχε δηλώσει προ ημερών στην ΚΡΗΤΗ TV,  ο Πρόεδρος του Απόστολος Γενετζάκης.

Η  χορήγηση γίνεται με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και μαζί με το κιτ του self test ο δικαιούχος παραλαμβάνει από τον φαρμακοποιό και τις γραπτές οδηγίες για τη σωστή λήψη του δείγματος.

Η καταχώρηση των self tests ανά ΑΜΚΑ γίνεται σε πραγματικό χρόνο για να αποφευχθούν φαινόμενα πολλαπλής ζήτησης των tests σε διαφορετικά φαρμακεία από το ίδιο άτομο. Τα self tests είναι ρινικά ταχείας ανίχνευσης (ρινικό δείγμα αντί για ρινοφαρυγγικό/στοματοφαρυγγικό) , γίνεται  στο σπίτι και δεν απαιτεί την επίβλεψη επαγγελματία υγείας.

Διευκρινίζεται ότι το ατομικό τεστ αφορά σε υγιή και ασυμπτωματικά άτομα, ενώ όταν ένας πολίτης έχει συμπτώματα λοίμωξης, δηλαδή, πυρετό, βήχα ή και άλλα, το αρνητικό τεστ θα πρέπει πάντα να επιβεβαιώνεται και με ένα μοριακό έλεγχο. Συνεπώς κάνουμε συχνά self test, ακόμα κι αν δεν έχουμε κάποιο σύμπτωμα ότι νοσούμε από COVID-19, καθώς ένας στους τρεις φορείς του ιού είναι ασυμπτωματικός.

Σύμφωνα και με το ΑΠΕ,  επισημαίνεται ότι το self test πραγματοποιείται από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του (θετικό ή αρνητικό) θα δηλώνεται στην  πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η λειτουργία της οποίας ξεκίνησε χθες.

Ωστόσο, η φόρμα δήλωσης του αποτελέσματος θα είναι λειτουργική από την Κυριακή, 24 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος χρειάζεται να γίνει επαναληπτικό τεστ αντιγόνου από επαγγελματία υγείας.

Αναφορικά με την παραλαβή δύο self tests  εντός της εβδομάδας που ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Σκουντάκης δεν υπάρχει ακόμη ενημέρωση για την παραλαβή του δευτερου self test εντός της επόμενης εβδομάδας. Εμφανίστηκε καθησυχαστικός παροτρύνοντας τους ενδιαφερόμενους για αρχή να πάρουν το πρώτο self test και στην διάρκεια της επόμενης εβδομάδας πιθανότατα θα ανοίξει η πλατφόρμα για την διανομή και τους 2ου self test.

Για τα self – test και την πορεία του εμβολιασμού μίλησε Από την πλευρά του  ο γενικός γραμματέας συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης υπογράμμισε μεταξύ άλλων, καλεσμένος στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», ότι από Δευτέρα και μετά, θα παραλάβουν το επόμενο τεστ, το οποίο θα είναι απαραίτητο για την προσέλευση την Πέμπτη

Ο κ. Κοντογεώργης υπογράμμισε ότι εάν κάποιο self – test βγάζει μη έγκυρο αποτέλεσμα, θα χορηγείται νέο στον μαθητή, με την σχετική διαδικασία να ανακοινώνεται μέχρι την Κυριακή.

«Μέχρι αύριο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διανομής των self – test. Από αύριο, οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν ένα τεστ που θα χρησιμοποιήσουν πριν ξεκινήσει η εκπαιδευτική διαδικασία την Δευτέρα. Και από Δευτέρα και μετά, θα παραλάβουν το επόμενο τεστ, το οποίο θα είναι απαραίτητο για την προσέλευση την Πέμπτη» σημείωσε, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σε επόμενο χρόνο να δικαιούται self -test και το βοηθητικό προσωπικό των σχολείων.

Σύμφωνα με τον γραμματέα, η σύσταση είναι να διενεργούνται τα self – test σε όλο πιο κοντινό χρόνο στην εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ σε ότι αφορά στα εσπερινά λύκεια, θα γίνουν παραδόσεις self – test στα σχολεία και με μέριμνα της διεύθυνσης θα γίνεται διανομή τους.

Παράλληλα, σύμφωνα και με το megatv. com απάντησε στο τι θα γίνεται εάν δεν θέλει κάποιος να κάνει self – test.

«Είναι όπλο για όλους, να υπάρχει αυτοπεριορισμός και απομόνωση αν υπάρξει ασυμπτωματικός και ολιγοσυμπτωματικός ασθενής. Είναι πράξη ευθύνης. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάποιος γονιός θα ρισκάρει την υγεία του παιδιού του και των υπόλοιπων παιδιών στα σχολεία. Σε περίπτωση που δεν επιδεικνύεται η δήλωση με το αρνητικό αποτέλεσμα, δεν θα μπορεί ο μαθητής να προσέρχεται στην τάξη και να παρακολουθεί την εκπαιδευτική διαδικασία» υπογράμμισε.

Η υπεύθυνη δήλωσε θα περιλαμβάνει, όπως είπε, τα στοιχεία του γονέα ή του κηδεμόνα, του μαθητή και πότε έγινε το τεστ. «Αυτό θα επιδεικνύεται κάθε μέρα την 1η ώρα πριν ξεκινήσει το πρώτο μάθημα στον κάθε καθηγητή που θα βρίσκεται στην αίθουσα. Δεν μπορούμε να έχουμε έναν επιστάτη σε κάθε σπίτι. Επαφιέμεθα στην ατομική υπευθυνότητα των γονέων και των τέκνων».

Ανακοίνωση από τον φαρμακευτικό σύλλογο Ρεθύμνου

«Σας ενημερώνουμε ότι τα φαρμακεία της π.ε. Ρεθύμνου παρέλαβαν στα test αντιγόνου Sars-Cov-2. Την Τετάρτη το αργά το βράδυ παραλάβαμε και τις οδηγίες της πλατφόρμας self-tetsing.gov.gr και από το πρωί της Πέμπτης η πλατφόρμα τέθηκε σε λειτουργία.

Ως εκ τούτου, οι μαθητές Λυκείου και οι καθηγητές μπορούν από σήμερα Πέμπτη να παραλάβουν από τα φαρμακεία όλου του νομού τα test.

*  Είναι απαραίτητο το ΑΜΚΑ και ένα στοιχείο ταυτότητας.

*  Η πλατφόρμα παραμένει κλειδωμένη για ΑΜΚΑ που σε αυτή τη φάση δεν δικαιούνται test. Επομένως παρακαλούμε τους πολίτες που δεν ανήκουν στην κατηγορία που έχει προβλεφθεί να παραλάβει test αυτή τη στιγμή, να μην προσέρχονται στα φαρμακεία προς αποφυγή συνωστισμού.

*  Συνιστούμε στους μαθητές, καθηγητές ή τους οικείους τους να παραλάβουν τα test την Πέμπτη και Παρασκευή προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στα εφημερεύοντα φαρμακεία του Σαββάτου και τις Κυριακής (το Σάββατο και την Κυριακή δε θα υπάρχει δυνατότητα ανατροφοδότησης).

* Κάθε δικαιούχος μπορεί να παραλάβει ένα test.

 *  Μαζί με το test παραλαμβάνετε και έγγραφο με οδηγίες ενώ μπορείτε να παρακολουθήσετε και το σχετικό video στην πλατφόρμα.

* Τα συγκεκριμένα test είναι κρατικό είδος και δίδονται στους δικαιούχους δωρεάν.

* Βάσει της Ισχύουσας Νομοθεσίας ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η διενέργεια Self & Rapid tests

* Στα φαρμακεία εξακολουθούν να ισχύουν οι περιορισμοί αριθμού εισερχομένων ατόμων εντός του χώρου και η τήρηση αποστάσεων.

Τέλος, παρακαλούμε για την κατανόηση σας στο έργο μας, καθώς συνεχίζουμε να είμαστε επιφορτισμένοι με τη συνήθη ροή των ασθενών για φάρμακα και τις διαδικασίες που αφορούν τον προγραμματισμό εμβολιασμού COVID-19».

Οι φαρμακοποιοί συνεχίζουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή, στο πλευρό των πολιτών για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

Φωτογραφία αρχείου: unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News