Γιάννης Βαληνάκης για Ελληνοτουρκικά: «Αναγκαία η αλλαγή στρατηγικής της χώρας μας»

Ελλάδα
Γιάννης Βαληνάκης για Ελληνοτουρκικά: «Αναγκαία η αλλαγή στρατηγικής της χώρας μας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυστηρό μήνυμα του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη για τα ελληνοτουρκικά

Αναγκαία είναι η αλλαγή στρατηγικής της Ελλάδας, τόνισε μεταξύ άλλων στην εκπομπή της ΚΡΗΤΗ TV «Αντιθέσεις» και στον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης

«Δεν ζητάμε τίποτα από την Τουρκία. Ίσα - ίσα της λέμε έλα τώρα να κάνεις συνομιλίες με την Ελλάδα, όταν ξέρουμε ως Ευρωπαίοι, ότι η Ελλάδα κατά βάθος δεν θέλει να πάει σε μία συζήτηση με την Τουρκία - Ας μην κρυβόμαστε - που είναι της ατζέντας της Τουρκικής. Γιατί περί αυτού πρόκειται, δεν είναι ότι δεν θέλουμε να συζητήσουμε. Είναι ότι η ατζέντα έτσι όπως έχει διαμορφωθεί είναι τεσσερισήμισι πέμπτα τουρκική».

Με αυτό τον τρόπο ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει του νέου κύκλου διερευνητικών επαφών με την Τουρκία.

«Προφανώς ως θέμα γκρίζων ζωνών, ως μέρος της γενικότερης στρατηγικής της Γαλάζιας Πατρίδας δεν μπορούμε εμείς να υποκρινόμαστε ότι δεν υπάρχει και ότι εμείς θα συζητήσουμε το θέμα της ΑΟΖ ή της υφαλοκρηπίδας χωρίς η Τουρκία να το θέσει στο τραπέζι», ανέφερε ο κ. Βαληνάκης.

«Θα πρέπει η Ελλάδα να καταλάβει ότι πλέον έχουμε φτάσει σε ένα σημείο "και μη παρέκει" διότι τα πράγματα θα εξελιχθούν φοβάμαι σε καινούργιο κύμα κρίσεων με την Τουρκία, μόλις περάσουν οι μήνες, που παρά την έντασή τους θεωρούνται μήνες νηνεμίας. Το πρόβλημα δεν έχει λυθεί, έχει κουκουλωθεί», ανέφερε.

Μιλώντας στον Γιώργο Σαχίνη τόνισε επίσης την ανάγκη αλλαγής από ελληνικής πλευράς, όπως και έξυπνων διαπραγματευτικών κινήσεων.

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, περιέγραψε τα σημεία «κλειδιά» στον νέο γύρο των διερευνητικών επαφών, εκφράζοντας την ίδια ώρα τον έντονο προβληματισμό του και σε σχέση με τα θέματα που θα θέσει στο τραπέζι η Άγκυρα, η οποία συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τις προκλήσεις και τις απειλές.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις Παναγιώτη Ήφαιστου και Γιάννη Μάζη οι οποίοι έκαναν λόγο για έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News