Τσικνοπέμπτη: Πως προέκυψε το έθιμο και πως γιορτάζεται φέτος...

Ελλάδα
Τσικνοπέμπτη: Πως προέκυψε το έθιμο και πως γιορτάζεται φέτος...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τσικνίζουν σε μπαλκόνια και ταράτσες...

Μία διαφορετική Τσικνοπέμπτη γιορτάζουν φέτος οι Έλληνες, αφού λόγω της πανδημίας δεν θα φάνε έξω στην γεμάτη ταβέρνα, ούτε θα συνωστιστούν. Ωστόσο παρά τα αυστηρά μέτρα και τους περιορισμούς, ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε τα μπαλκόνια και τις ταράτσες μας για να ψήσουμε και να τιμήσουμε την "ημέρα του κρέατος". Γιατί όμως η μέρα αυτή γιορτάζεται σήμερα και πώς προέκυψε το έθιμο του ψησίματος κρέατος;

Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης

Η Τσικνοπέμπτη γιορτάζεται 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα, την Πέμπτη της 2ης εβδομάδας της Αποκριάς, γνωστή και ως Κρεατινή. Εικάζεται σύμφωνα με το news247.gr ότι το έθιμο προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».

Το όνομά της προέρχεται από τις λέξεις «τσίκνα», η μυρωδιά δηλαδή του καμένου ψημένου κρέατος και την ημέρα Πέμπτη. Λέγεται, ότι επιλέχτηκε η Πέμπτη ως ημέρα κρεατοφαγίας, καθώς παραδοσιακά οι ημέρες νηστείας των Ελληνορθόδοξων είναι η Τετάρτη και η Παρασκευή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News