Διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας: Αντιλήφθηκαν την «παγίδα» στο Μαξίμου

Ελλάδα
Διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας: Αντιλήφθηκαν την «παγίδα» στο Μαξίμου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλαγή πλεύσης του Μεγάρου Μαξίμου - διά στόματος Γεραπετρίτη - ως προς το αφήγημα για το τι συζητάμε με την Τουρκία, μετά την παρέμβαση Παυλόπουλου στην “ΚΡΗΤΗ ΤV”

«Θέσαμε δύο βασικές προϋποθέσεις για να καθίσουμε στο τραπέζι. Το να μην υπάρχουν εκ μέρους της Τουρκίας προκλητικές ενέργειες και το να είναι πολύ συγκεκριμένο το πεδίο των συζητήσεων που θα αφορά μονάχα την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ...».

Τα λόγια αυτά του υπουργού Επικρατείας και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γιώργου Γεραπετρίτη, σε δημόσια, ραδιοφωνική παρέμβασή του, έρχονται να αποτυπώσουν την αλλαγή πλεύσης, επιτέλους, του Μεγάρου Μαξίμου, ως προς το τι μας χωρίζει με τη Τουρκία και το τι δέχεται (ή πρέπει να δέχεται) να συζητήσει η χώρα μας με την Άγκυρα στο πλαίσιο των πολυσυζητημένων διερευνητικών επαφών.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ θα πει κανείς για το Μέγαρο Μαξίμου, που έστω και με καθυστέρηση, έστω κι αν χρειάστηκε η ηχηρή παρέμβαση-μήνυμα του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου εδώ στην "ΚΡΗΤΗ TV" και στην εκπομπή "Αντιθέσεις" με τον Γιώργο Σαχίνη αντιλήφθηκε το σφάλμα, αλλά και το επικίνδυνο αφήγημα περί διαφορών με την Τουρκία γενικώς για τις θαλάσσιες ζώνες.

Και προχώρησε σε στροφή 180 μοιρών, αποφασίζοντας, όπως προκύπτει από τα λεγόμενα Γεραπετρίτη, αυτό που τόσο καθαρά διευκρίνισε ο κ. Παυλόπουλος και αυτό που υπογραμμίζει σταθερά και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας: πως πολύ απλά η μία και μοναδική διαφορά με την Τουρκία, που δέχεται να συζητήσει η Ελλάδα στις διερευνητικές, είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Μια ρητορική που πρέπει να ξεκαθαριστεί χωρίς σκιές και αστερίσκους από την ελληνική πλευρά, ιδιαίτερα σε αυτή τη δεδομένη συγκυρία, κατά την οποία, ενώ εκκρεμεί η τουρκική απάντηση για τη συνέχιση των διερευνητικών επί ελληνικού εδάφους, ο Τούρκος πρόεδρος εξακολουθεί να προκαλεί. Να προκαλεί πότε με τις κινήσεις του "Τσεσμέ" και πότε με μεγάλες ασκήσεις, όπως η γιγαντιαία τουρκική ναυτική επιχείρηση υπό τον τίτλο "Γαλάζια πατρίδα", που είναι σε εξέλιξη στο Αιγαίο.

Η στροφή 180 μοιρών

Γιατί μιλάμε όμως για στροφή, επιτέλους, 180 μοιρών από το πρωθυπουργικό περιβάλλον;

Μέχρι πρότινος, παρά το ότι ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ., Νίκος Δένδιας, υπογράμμιζε ότι η μόνη διαφορά έγκειται σε υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχιζε, παραδόξως, να μιλά γενικώς για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

Πριν από λίγο καιρό ήρθε η καταλυτική παρέμβαση του Προκόπη Παυλόπουλου μέσω της "KΡHTH TV". Φιλοξενούμενος στην εκπομπή "Αντιθέσεις" με τον Γιώργο Σαχίνη, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκρίνισε με σαφήνεια, και σε κάθε τόνο, ότι δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μιλάμε γενικώς για θαλάσσιες ζώνες. Διότι τότε, όπως εξήγησε, συμπεριλαμβάνουμε στη συζήτηση την αιγιαλίτιδα ζώνη, η οποία αποτελεί μονομερές, αναφαίρετο δικαίωμά μας, με επέκτασή της στα 12 ναυτικά μίλια, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Είναι μία και μοναδική η διαφορά της χώρας με την Τουρκία. Η μόνη διαφορά που υφίσταται προς επίλυση με την Τουρκία είναι η εξής: η οριοθέτηση της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Οτιδήποτε άλλο μπορεί να φαντασιώνεται ο Ταγίπ Ερντογάν είναι δικό του ζήτημα. Το τονίζω για πολλοστή φορά, κύριε Σαχίνη. Αυτό πρέπει να τεθεί τώρα... Ήδη στην επόμενη κιόλας συνάντηση, στο πλαίσιο των διερευνητικών, που εκκρεμεί να γίνει στην Αθήνα. Και θα θυμηθείτε ποια θα είναι η αντίδρασή του. Αυτός νομίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να παίζει. Η Ελλάδα δεν παίζει. Υπάρχει συγκεκριμένη εθνική γραμμή των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου μας, εθνική γραμμή που έχει τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων και του ελληνικού λαού», είχε υπογραμμίσει εμφατικά στις "Αντιθέσεις" ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Χθες λοιπόν, σε δημόσια παρέμβασή του, ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Γιώργος Γεραπετρίτης, διευκρίνισε εμφατικά ότι η μοναδική διαφορά της χώρας μας με την Τουρκία έγκειται αποκλειστικά στην οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, αλλάζοντας έτσι το πρωθυπουργικό αφήγημα και εξαλείφοντας το αόριστο περί θαλάσσιων ζωνών.

«Υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να κάτσουμε στο τραπέζι. Θέσαμε δύο βασικές προϋποθέσεις: να μην υπάρχουν εκ μέρους της Τουρκίας προκλητικές ενέργειες και να είναι πολύ συγκεκριμένο το πεδίο των συζητήσεων που θα αφορά μονάχα στην οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του κ. Γεραπετρίτη.

Κατάλαβαν τον κίνδυνο

Αλλαγή τακτικής από το Μαξίμου

Είναι προφανές, αν μη τι άλλο, πως μετά την παρέμβαση Παυλόπουλου, αλλά και με δεδομένη τη σταθερή γραμμή Δένδια περί διαφοράς μονάχα για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, το πρωθυπουργικό περιβάλλον αντιλήφθηκε την "παγίδα" και τους κινδύνους για την αιγιαλίτιδα ζώνη που έκρυβε η γενική αναφορά περί θαλάσσιων ζωνών.

Είναι σαφής επιτέλους η αναπροσαρμογή τακτικής και από το Μέγαρο Μαξίμου, αν και βεβαίως θα ήταν ακόμα πιο ορθό να υιοθετούσε την ακριβή νομική διάσταση που έδωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος, ότι η διαφορά έγκειται στην οριοθέτηση νησιωτικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News