Οικοδομές: «Παγίδες» για παλιούς ιδιοκτήτες κρύβουν οι έλεγχοι για τα ένσημα

Ελλάδα
Οικοδομές: «Παγίδες» για παλιούς ιδιοκτήτες κρύβουν οι έλεγχοι για τα ένσημα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΦΚΑ: "Παγίδες" για παλιούς ιδιοκτήτες οικοδομών στους ελέγχους για τα ένσημα

Επειδή οι υπάλληλοι του ΙΚΑ (νυν ΕΦΚΑ) δεν επαρκούσαν, πλέον, για να ελέγξουν τους φακέλους των οικοδομών, προκειμένου οι όποιες ελλείψεις ενσήμων ή και παρατυπίες να μην παραγραφούν στα 10 χρόνια, ο ΕΦΚΑ έδωσε εντολή να κινηθούν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την έναρξη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών

Το... "τρικ" του 2017 από τον ΕΦΚΑ, δηλαδή του διπλασιασμού της δεκαετίας που ίσχυε ως τότε για να παραγραφούν οι όποιες οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία, δεν άφησε "εκτός" ούτε τις οικοδομικές εργασίες και συνεπώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να "έρθει" ο έλεγχος σε μια παλιά οικοδομή, μέχρι και τη συμπλήρωση μίας εικοσαετίας από την ολοκλήρωσή της. Σημαντικά μυστικά "αλίευσε " χθες η εφημερίδα "Νέα Κρήτη" από τον χώρο του ΙΚΑ, για να ενημερώσουμε πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων, που μπορεί να νομίζουν ότι, αφού δεν τους έγινε στα δέκα χρόνια έλεγχος, δεν αντιμετωπίζουν πλέον το ενδεχόμενο αυτό.

Συγκεκριμένα, επειδή οι υπάλληλοι του ΙΚΑ (νυν ΕΦΚΑ) δεν επαρκούσαν, πλέον, για να ελέγξουν τους φακέλους των οικοδομών, προκειμένου οι όποιες ελλείψεις ενσήμων ή και παρατυπίες να μην παραγραφούν στα 10 χρόνια, ο ΕΦΚΑ έδωσε εντολή να κινηθούν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την έναρξη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Και τότε η αναφορά γινόταν για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν έως το τέλος του 1997, καθώς κινδύνευαν να παραγραφούν.

Με εγκύκλιό του, τότε, ο ΕΦΚΑ είχε ξεκαθαρίσει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα ίσχυε για όλα ανεξαιρέτως τα Ταμεία που εντάχθηκαν στον ενιαίο φορέα η 20ετής παραγραφή.

Αναλυτικά, η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ, σε εφαρμογή του άρθρου 95 του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16), επισημαίνει στις αρμόδιες υπηρεσίες εσόδων «να μεριμνήσουν εγκαίρως για την αναζήτηση και τον καταλογισμό των χρηματικών απαιτήσεών του, που πρόκειται να υποπέσουν σε παραγραφή στις 31/12/2017».

Στην εγκύκλιο εκείνη ξεκαθαριζόταν ότι σε εικοσαετή παραγραφή, που αρχίζει από την πρώτη ημέρα του επόμενου έτους εντός του οποίου παρασχέθηκε η ασφαλιστέα εργασία ή υπηρεσία, υπόκεινται πλέον όλες οι ασφαλιστικές οφειλές. Εξαιρούνται, όπως είναι φυσικό, οι ήδη παραγεγραμμένες απαιτήσεις, ενώ στην περίπτωση των οφειλών του Δημοσίου προς τον ΕΦΚΑ - τόσο για τη βεβαίωση όσο και για την είσπραξη - ο χρόνος είσπραξης των απαιτήσεων παραμένει στα 5 έτη.

Τα "μυστικά" για την οικοδομή

Χθες λοιπόν, πηγές της εφημερίδας από τον χώρο του ΕΦΚΑ ξεκαθάριζαν τα εξής:

Με βάση όσα ξέραμε μέχρι τώρα, όποιος ξεκινούσε να χτίζει, ήξερε ότι σε διάστημα δέκα χρόνων θα έπρεπε να περιμένει έλεγχο από το ΙΚΑ. Ο έλεγχος αφορούσε στον πίνακα των ενσήμων ανά κλάδο εργασίας. Έτσι, ο ελεγκτής εξέταζε το κατά πόσο ο ιδιοκτήτης της οικοδομής είχε περάσει έστω και τον ελάχιστο αριθμό ενσήμων που προέβλεπε η νομοθεσία και αν οι εργασίες που είχε κάνει μες στην οικοδομή αντιστοιχούσαν σε αυτά τα ένσημα.

Πλέον αυτή η δεκαετία έχει διπλασιαστεί. Και έτσι, προβλέπεται τώρα ότι η οικοδομή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε είκοσι χρόνια από την έναρξη των εργασιών. Να έχουν μπει τα αντίστοιχα ένσημα. Αλλά και αν η οικοδομή δεν έχει ολοκληρωθεί (αφού πολλές οικοδομές δεν ολοκληρώνονται και ποτέ), θα πρέπει μέχρι το στάδιο που έχουν φτάσει να έχουν μπει τα αντίστοιχα ένσημα. Δηλαδή, αν μια οικοδομή είναι για 20 χρόνια στα μπετά, θα πρέπει τα ένσημα για τα μπετά να έχουν μπει.

Σήμερα, πλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες προς την εφημερίδα , ο ελεγκτής που θα ελέγξει μια οικοδομή δε θα "σταθεί" στα ένσημα ανά εργασία, αλλά θα εξετάσει το σύνολο των ενσήμων. Και αν το σύνολο καλύπτει αριθμητικά τα ένσημα ανά κλάδο, δε θα καταγράψει έλλειψη ή παράβαση. Εκτός και αν έχει γίνει μία έξτρα κάλυψη χώρου, που δεν προβλεπόταν στην άδεια οικοδομής. Γι' αυτόν τον χώρο αντιστοιχούν κάποια έξτρα ένσημα, τα οποία και θα επιβληθούν από τον υπάλληλο που θα προβεί στον έλεγχο. Αν για παράδειγμα θα χρειάζονταν επιπλέον δέκα ένσημα, το πρόστιμο θα είναι 300 ευρώ (αφού η σημερινή αξία του ενσήμου είναι στα 30 ευρώ), συν μία ποινή της τάξεως του 30%.

Από 'κει και πέρα, αν έχει παρέλθει η περίοδος των 20 χρόνων και το πρόστιμο δεν έχει πληρωθεί ή δεν έχει αποπληρωθεί, η παράβαση θεωρητικά έχει παραγραφεί. Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης της οικοδομής δύσκολα θα μπορεί να αποδείξει ότι έχει παρέλθει η 20ετία προκειμένου να αποφύγει το πρόστιμο.

Μάλιστα, μπορεί ο υπάλληλος του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) να κοινοποιήσει ξανά το ίδιο πρόστιμο ακόμα και με μια απλή θυροκόλληση ή να το αποστείλει στον ίδιο τον ιδιοκτήτη της οικοδομής, είτε σε οποιαδήποτε διεύθυνση προκειμένου να του επιδοθεί προσωπικά, και αυτό που πλέον ισχύει αλλά φαίνεται να περνάει απαρατήρητο από τον πολύ κόσμο είναι ότι στην περίπτωση εκείνη, μπορεί ακόμα και να παραταθεί ο χρόνος παραγραφής του προστίμου για άλλα 20 χρόνια!

Κλείσιμο βιβλίων - Τι συμφέρει τους ιδιοκτήτες

Στο μεταξύ, όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες στα σπίτια τους, δεν έχουν κάποιο λόγο ούτε θα έχουν κάποιο όφελος αν σήμερα "κλείσουν" τα βιβλία του ΙΚΑ, καθώς όταν θα κάνουν τις υπόλοιπες εργασίες θα πρέπει να πληρώσουν τα επιπλέον ένσημα στους κλάδους εργασίας που θα απασχοληθούν.

Αντιθέτως, λόγω και των χαμηλών ημερομισθίων που σήμερα ισχύουν, συμφέρει όσους έχουν ολοκληρώσει όλες τις εργασίες τους να έρθουν σε συνεννόηση με το ΙΚΑ και να κλείσουν τον φάκελο, ολοκληρώνοντας και το τελευταίο στάδιο της οικοδομικής δραστηριότητας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News