Ελλάδα

Μ. Θεοδωρίδου: «Τα εμβόλια καλύπτουν όλες τις μεταλλάξεις»

Σύντομα θα υπάρξουν στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca

Συμπληρώθηκε χθες ένας χρόνος από την ημέρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακήρυξε την παγκόσμια απαλή για τη δημόσια υγεία, όπως είπε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας και των εμβολιασμών στη χώρα μας.  

Όπως τόνισε «τα γεγονότα δείχνουν ότι εντός ολίγων μηνών και υπό τη σκιά εκατομμυρίων θανάτων και κρουσμάτων η επιστήμη έκανε άλματα», επισημαίνοντας ότι ο «εχθρικός ιός παράλληλα φρόντισε να κάνει αυτό που ξέρει πολύ καλά, να προσαρμοστεί για να μπορέσει να επιβιώσει».

Αναφερόμενη στις μεταλλάξεις και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, τόνισε πως το εμβόλιο καλύπτει τις μεταλλάξεις, ενώ αναφέρθηκε επίσης στις επιφυλάξεις για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η κ. Θεοδωρίδου στην ενημέρωση για τον εμβολιασμό τόνισε πως το «αγκάθι», για τις επιφυλάξεις σχετικά με το συγκεκριμένο εμβόλιο για τους άνω των 65 ετών, είναι ο μικρός αριθμός των δοκιμών.

«Αυτό το γεγονός κάνει αναξιόπιστα τα αποτελέσματα που δίνονται», είπε χαρακτηριστικά η Μαρία Θεοδωρίδου.

Στη συνέχεια η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σημείωσε πως υπάρχει η προοπτική το δείγμα των δοκιμών σε αυτές τις ηλικίες να φτάσει τις 7.5000, έπειτα από τις μελέτες που θα γίνουν στις ΗΠΑ.

Για τις μεταλλάξεις

Ειδικότερα, αναφερόμενοι στις μεταλλάξεις τόνισε «πως υπάρχουν ισχυρά δεδομένα ότι τα εμβόλια που ήδη χρησιμοποιούνται προσφέρουν και ισχυρή και ευρεία προστασία, επομένως δεν πρέπει να δημιουργείται αυτός ο πανικός σε σχέση με τις μεταλλάξεις».

Ειδική αναφορά έκανε σε κρούσματα, τα οποία εντοπίστηκαν σε νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας και πιο συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας, και όπως τόνισε, πρόκειται για υγειονομικούς, οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι.  

Όπως διευκρίνισε «στην προτεραιοποίηση των εμβολιασμών γνωρίζετε ότι η πρώτη ομάδα που περιλαμβάνεται για εμβολιασμό είναι το υγειονομικό προσωπικό, αυτό για προστασία εκείνων, αλλά και των ασθενών, αποτελεί δυσάρεστη έκπληξη το γεγονός ότι σε μεγάλο νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας μας, όπως «Αγίου Ανδρέα» της Πάτρας, παρουσιάστηκαν κρούσματα (ανεμβολίαστοι), από αμέλεια, δυσπιστία ή κόπωση…».

Μ.Θεμιστοκλέους: Στο 2,75% το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα με 290.000 εμβολιασμούς

«Σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 20 χιλιάδες εμβολιασμοί, συνεχίζουμε και αναμένουμε στο τέλος της ημέρας να ξεπεράσουμε τους 22 χιλιάδες εμβολιασμούς» ενώ έχουν διενεργηθεί συνολικά 290 χιλιάδες εμβολιασμοί που αντιστοιχεί σε 2,75% ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ως προς τα ραντεβού, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι έχουν προγραμματιστεί 680 χιλιάδες ραντεβού, εκ των οποίων οι 236 χιλιάδες αφορούν την πρώτη δόση του εμβολίου και 444 χιλιάδες τη δεύτερη. Για τον μήνα Φεβρουάριο, τα προγραμματισμένα ραντεβού «ξεπερνούν τις 450 χιλιάδες» τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους, ενώ προσέθεσε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση στην κατάταξη που αφορά τον κυλιόμενο μέσο όρο δόσεων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους».

Επιπλέον 1.000 προσλήψεις

«Τον Ιανουάριο διενεργήθηκαν 271 χιλιάδες εμβολιασμοί, αρκετοί περισσότεροι από τον αρχικό στόχο 200 χιλιάδων που είχαμε θέσει» υπογράμμισε ο κ. Θεμιστοκλέους. «Τη στιγμή αυτή έχουμε 400 εμβολιαστικά κέντρα και 100 μονάδες του ΕΟΔΥ να διενεργούν εμβολιασμούς σε καθημερινή βάση» σημείωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, προσθέτοντας ότι «έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε και άλλα εμβολιαστικά κέντρα» ανάλογα με τον αριθμό των διαθέσιμων εμβολίων.

«Σήμερα περισσότερα από 1.500 άτομα εργάζονται καθημερινά στην επιχείρηση “Ελευθερία”» είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, διευκρινίζοντας ότι χίλια άτομα προέρχονται από το ΕΣΥ, διακόσια πενήντα άτομα από τις Ένοπλες Δυνάμεις, διακόσια πενήντα άτομα από την Ελληνική Αστυνομία και την Πολιτική Προστασία, «καθώς και περισσότερα από 70 επιτελικά στελέχη από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης».

«Για την ενίσχυση του προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο βάρος» θα προχωρήσει η «επιπλέον στελέχωση με επικουρικό προσωπικό» ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους. «Έτσι, πέρα από τις 7 χιλιάδες προσλήψεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής στο ΕΣΥ, θα προσλάβουμε περισσότερα από 1.000 άτομα για να βοηθήσουν το έργο των εμβολιασμών» τόνισε ο γενικός γραμματέας, προσθέτοντας ότι οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια