Ελλάδα

Aθηνά Λινού: Μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό

Σχολίασε τα εμβόλια και το άνοιγμα καταστημάτων και σχολείων

Για το αν με το εμβόλιο θα τελειώσει ο κορωνοϊός απάντησε η καθηγήτρια Αθηνά Λινού. Όπως είπε: «Θα τελειώσουμε με τον κορωνοϊό όταν εμβολιαστούν όλοι. Για τον δυτικό κόσμο αυτό φαίνεται να συμβαίνει μέσα το καλοκαίρι το αργότερο. Για τον υπόλοιπο κόσμο δεν ξέρουμε».

Για τον λόγο που δεν μειώνονται τα κρούσματα ενώ έχουν περάσει ήδη τρεις εβδομάδες απαγόρευσης: «Υπήρξε και συνεχίζει να υπάρχει τεράστια διασπορά και επειδή είναι πολύ μεγάλη δεν μπορούμε να την ελέγξουμε τη μετάδοση ακόμα. Τα πράγματα βελτιώνονται, η διασπορά μειώνεται με τα μέτρα, αλλά δεν ελαχιστοποιείται. Χρειάζεται υπομονή μέχρι να μπορέσουμε να τα καταφέρουμε».

Σχολίασε ακόμη την έγκριση του εμβολίου της Pfizer από τη Βρετανία και εξήγησε ότι η έγκριση γίνεται από υψηλού επιπέδου επιστήμονες.

Παράλληλα αναφέρθηκε σύμφωνα με το thecaller.gr στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και πότε αναμένεται να χαλαρώσουν τα μέτρα απαγόρευσης.«Για εμάς το εμβόλιο θα εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τον αντίστοιχο ελληνικό ΕΟΦ, στην Αμερική από το FDA και στην Αγγλία εγκρίθηκε από τον ειδικό Αγγλικό Οργανισμό Φαρμάκων. Σε όλους τους οργανισμούς υπηρετούν επιστήμονες που είναι ανεξάρτητοι από τις κυβερνήσεις και είναι πολύ υψηλού επιπέδου και ελέγχουν όλα τα ευρήματα των ερευνών και των κλινικών δοκιμών. Αισθάνομαι πολύ ασφαλής, γιατί τόσο το εμβόλιο της Pfizer όσο και τα άλλα, ελέγχονται σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους ως εθελοντές και συγκρίνονται με άλλου που τους έχει χορηγηθεί placebo και βλέπουμε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Δεν ανησυχώ. Εφόσον εγκρίνεται από μεγάλους διεθνείς οργανισμούς είναι ασφαλές και αυτά είναι εξαιρετικά θετικά νέα», τόνισε η καθηγήτρια στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς Μάσκα», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή και αναφέρθηκε στα φάρμακα κατά του κορωνοϊού:

«Η Regenerol  και η Lilly που έχουν παράγει τα φάρμακα, αυτά που περιέχουν μονοκλωνικά αντισώματα, είναι στη φάση δύο. Αναμένεται να δοκιμαστούν σε εκατοντάδες εθελοντών ασθενών, να συγκριθούν με ασθενείς που δεν θα τα λάβουν για να δούμε την αποτελεσματικότητά τους. Τότε θα μπορεί να δοθεί σε ανθρώπους που δεν πρόλαβαν να κάνουν το εμβόλιο ή δεν τους έπιασε, που είναι το 5% που δεν θα αποδίδει το εμβόλιο, οπότε θα έχουν μια δεύτερη γραμμή άμυνας».

Για τον αν μπορούμε να ανοίξουμε για τις γιορτές: «Δεν μπορούμε να ανοίξουμε. Χρειάζονται και παραπάνω στοιχεία, να αυξηθούν τα τεστ, να επιλεγούν οι άνθρωποι που θα κάνουν τεστ, ώστε να είναι όσο το δυνατόν αντιπροσωπευτικοί του συνόλου του πληθυσμού, για να ξέρουμε πόσο είναι το ποσοστό των θετικών στο σύνολο του πληθυσμού. Αν καταφέρουμε και το κατεβάσουμε κάτω από το 5% τότε θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να ανοίγουμε».

Για το άνοιγμα των σχολείων: «Δεν μιλάμε για άνοιγμα των σχολείων στις 21 Δεκεμβρίου, γιατί τότε μπαίνουμε στις διακοπές. Τα εστιατόρια, επειδή έχουν κριθεί σαν χώροι μεγάλης μετάδοσης είναι δύσκολο να ανοίξουν, ίσως ανοίξει το λιανεμπόριο και πιθανόν τα μεγάλα εμπορικά, αν διασφαλιστεί ότι δεν θα έχουμε συγχρωτισμό και σιγά σιγά τα υπόλοιπα. Ελπίζω και φαντάζομαι ότι θα πάνε προς τις 21 Δεκεμβρίου».

Για τα στοιχεία του ΕΟΔΥ: «Δεν είναι πρόβλημα τα στοιχεία, το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει διαφάνεια, δεν τα ξέρουμε. Υπάρχει το γενικό πρόβλημα ότι δεν γίνονται πολλά τεστ και δεν γίνονται σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του γενικού πληθυσμού, όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε στοιχεία ούτε για το πόσοι ούτε και ποιοι έκαναν τα τεστ, ηλικία, επάγγελμα ή που μένουν. Ίσως δεν έκριναν απαραίτητο να δώσουν αυτά τα στοιχεία».

(Φωτογραφία Αρχείου RawPixel)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια