Ελλάδα

Mηνύματα των αρχών και φορέων για την 28η Οκτωβρίου

Τι ανέφεραν οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών

Στο έπος του 1940 αναφέρονται -με σεβασμό και δέος για τις θυσίες και το «όχι» των Ελλήνων απέναντι στο φασισμό- οι εκπρόσωποι των  αρχών και φορέων.

Το μήνυμα του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας

Αντιστρατήγου Μιχαήλ Καραμαλάκη, για την εορτή της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου

Γυναίκες και άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας,

Η σημερινή ημέρα συνιστά διπλή εορτή για την Ελλάδα, καθώς σηματοδοτείται από την 80η επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και από την εορτή της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου. Δύο εορτές άρρηκτα συνδεδεμένες, όπου η μεγαλοσύνη της Παναγίας μας είναι αυτή που διαχρονικά σκέπει, σώζει και προστατεύει όλους τους Έλληνες σε κάθε συμβολική περίοδο χαρίζοντας αδιαφιλονίκητες νίκες στο Έθνος.

80 χρόνια έχουν περάσει από το ΟΧΙ της ανεξαρτησίας, από το ΟΧΙ της αξιοπρέπειας, από το ΟΧΙ της ελευθερίας. 80 χρόνια ο ελληνικός λαός με σταθερά και συλλογικά βήματα, μέσα από δύσκολες ιστορικά περιόδους έχει καταφέρει να προχωρήσει μπροστά, να αναπτυχθεί κοινωνικά και οικονομικά, να δώσει ένα δυναμικό παρόν στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή.

Ανάπτυξη και πρόοδος, που επήλθαν μέσω της απόρριψης και της άρνησης του ολοκληρωτισμού, του αυταρχισμού, της τυραννίας και του φασισμού και της προβολής ενός βροντερού ΟΧΙ το 1940, ενδυναμωμένο από το ψυχικό σθένος των Ελλήνων στρατιωτών απέναντι στον θάνατο, τον πόνο και τον σπαραγμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα, επιδεικνύοντας την ίδια υπερηφάνεια, την ίδια γενναιότητα, οι Έλληνες απορρίπτουν ολοκληρωτικές πολιτικές και τις περιθωριοποιούν, αντιστέκονται και στέκονται εμπόδιο σε ρατσιστικές και μισαλλόδοξες συμπεριφορές.

Η ύψωση της γαλανόλευκης κατά το Έπος του 1940 ανά την Ελλάδα αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα και την νοηματοδότηση της ενότητας, της ισχυρής θέλησης και της αποφασιστικότητας του ελληνικού λαού προς ένα κοινό σκοπό, τη διαφύλαξη ενός ελεύθερου και ασφαλούς μέλλοντος, του μέλλοντος των επόμενων γενεών. Σε συνέχεια του συγκεκριμένου αποφασιστικού διαχρονικά βηματισμού, διακρίνεται η ευθύνη μας, σήμερα το 2020, όλοι εμείς, το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, να δώσουμε τον δικό μας αγώνα για την εγκαθίδρυση και τη διαφύλαξη του αγαθού της ασφάλειας και ειδικότερα της εσωτερικής μας ασφάλειας.

Η ιδιαίτερη νοηματοδότηση της 28ης Οκτωβρίου συνιστά πυξίδα κατά την επιτέλεση της αποστολής μας και του χρέους μας, μας καθοδηγεί να είμαστε αρωγοί του πολίτη, στηρίγματά του σε καθημερινές ανάγκες ασφάλειας και θεματοφύλακες αποτελεσματικοί της κοινωνικής ειρήνης και ανάπτυξης. Σε μια περίοδο, όπου ιδιάζουσες και πρωτόγνωρες κοινωνικές συνθήκες κυριαρχούν, η Ελληνική Αστυνομία οφείλει να επιδεικνύει ετοιμότητα και συνέπεια, και φυσικά να ανταποκρίνεται με το βέλτιστο τρόπο και με απόλυτη επιτυχία στη διαχείριση γεγονότων, όπως αυτά που πρόσφατα κλήθηκε να αντιμετωπίσει την αποτροπή της μαζικής εισόδου παράτυπων μεταναστών στα βόρεια και ανατολικά σύνορα της Χώρας μας, την εφαρμογή των μέτρων κατά της πανδημίας του Κορωνοϊού, αλλά και ιδιαίτερες περιπτώσεις εγκληματικότητας. Συνθήκες, που επηρεάζονται αισθητά από τις ιδιόμορφες πολιτικές και κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις στο εξωτερικό διακρατικό πεδίο.

 

 

 

Η γενναιότητα και η θυσία των ηρώων του 1940, ο θάνατός τους για την επικράτηση αξιών δημοκρατίας και δικαιοσύνης, αποτυπώνεται εύστοχα από τον Περικλή στον Επιτάφιό του (Θουκυδίδου, Ιστοριών Β’, 42): «Και μέσα στη μάχη θεώρησαν πάντα προτιμότερο να αντισταθούν και να βρουν τον θάνατο παρά να σωθούν τρεπόμενοι σε φυγή,… στο ύψος της δόξας μάλλον παρά του τρόμου, βρήκαν τον θάνατο». Λόγια, που μένουν ανεξίτηλα χαραγμένα στις ψυχές μας, ενώ συνιστούν άξια απόδειξη συνέχειας της ιστορικής μας κληρονομιάς και του υψηλού πνευματικού και αξιακού επιπέδου του λαού μας. Ας μας θυμίζουν, λοιπόν, και ας μας υπενθυμίζουν σήμερα το θάνατο των δικών μας ανθρώπων, των πεσόντων συναδέλφων μας εν ώρα καθήκοντος. Συνάδελφοι, που με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση έπεσαν προασπιζόμενοι το αγαθό της ασφάλειας.

Ως Αρχηγός του Σώματος, λοιπόν, καλώ όλους εσάς, που είστε προσηλωμένοι στον κοινό στόχο μας την προστασία του πολίτη:

 

  • Να έχετε σθένος, υψηλό φρόνημα και αποφασιστικότητα κατά την επιτέλεση των καθηκόντων σας, όπως οι Έλληνες στρατιώτες του Έπους του 1940.

 

  • Να αφουγκράζεστε τη φωνή της κοινωνίας μας και να βαδίζετε με σταθερότητα και με υπερηφάνεια.

 

  • Να αγωνίζεστε για την ελευθερία και τη δημοκρατία.

 

  • Να αντιστέκεστε στην επαγγελματική μετριότητα και να έχετε ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό σε κάθε ενέργειά σας.

 

Πριν από 80 χρόνια ο άσβεστος πόθος του Ελληνικού λαού για ελευθερία απέδειξε ότι η ενότητα, η ομοψυχία και η συλλογικότητα αναδεικνύονται νικήτριες αξίες, σύμμαχοι της αθανασίας και καθοδηγήτριες στη νίκη του μέλλοντος. Με αυτή την ιδιαίτερη εθνική κληρονομιά και παρακαταθήκη μπορούμε να προχωράμε αποφασιστικά όλοι μαζί για τη διαμόρφωση των βέλτιστων συνθηκών ελευθερίας, δημοκρατίας, δικαιοσύνης και ασφάλειας στη Χώρα μας.

Β.Κικίλιας: «Η Ελλάδα δεν γονατίζει, η Ελλάδα θα μείνει όρθια σε κάθε δοκιμασία»    

«Η Ελλάδα δεν γονατίζει, η Ελλάδα θα μείνει όρθια σε κάθε δοκιμασία. Χρόνια πολλά!», τονίζει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σε ανάρτησή του στο Twitter για την εθνική επέτειο της 28ης Οκρωβρίου.

Ο υπουργός παραθέτει τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη για το έπος του 1940: «Είδα στο πρόσωπο των στρατιωτών μου τη λάμψη που είναι ικανός ο Ελληνισμός ν' αναδύσει όταν πιστεύει στο δίκιο του» και συνοδεύει την ανάρτησή του με μια φωτογραφία με την ελληνική σημαία να κυματίζει κα τη φράση «ΟΠΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ, ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΝΙΚΗ. 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ»

Μενέλαος Μποκέας: «Η σημαία μας πάντα ψηλά!»

Μήνυμα για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου 28ης Οκτωβρίου απηύθυνε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, αναφέροντας:

«Σε κάθε σελίδα της ιστορίας μας, σε κάθε αγώνα του έθνους μας, σε κάθε συλλογική προσπάθεια… η σημαία μας πάντα ψηλά!

Με διαφορετικές συνθήκες εορτασμού, λόγω της υγειονομικής κρίσης, αλλά με το φρόνημά μας πάντα υψηλό, η σημερινή Εθνική Επέτειος. Μένουμε ασφαλείς, δείχνουμε αποφασιστικότητα για να έχει η συλλογική μας προσπάθεια το αποτέλεσμα που της αξίζει.

Αποτίουμε ελάχιστο φόρο τιμής. Τιμή σε όσους πάλεψαν, δίνοντας  το αίμα τους. Τιμή στη θυσία τους για την ελευθερία. Τιμή στη νίκη τους ενάντια στο φασισμό. Με τη σκέψη μας στις ένοπλες δυνάμεις μας, τα παιδιά μας που σήμερα σε συγκυρίες ιδιαίτερες για τη χώρα μας, φυλάττουν Θερμοπύλες.

Χρόνια πολλά Μαλεβίζι, Χρόνια πολλά Ελλάδα»!

Σ. Βαρδάκης: «Η σημερινή μέρα μας υπενθυμίζει το χρέος όλων μας απέναντι στην πατρίδα μας»

Στην επίσημη δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Μεταμορφώσεως στο Αρκαλοχώρι, για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, παρευρέθηκε ο Σωκράτης Βαρδάκης, βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Μετά την κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο Πεσόντων δήλωσε:

«Το έπος του 1940 και η Εθνική Αντίσταση ήταν κορυφαία στιγμή στη νεότερη ιστορία μας. Δόξα και τιμή στους Έλληνες και τις Ελληνίδες που αγωνίστηκαν για την πατρίδα, που θυσίασαν τον εαυτό τους και πολέμησαν ενάντια  στο φασισμό, στο ναζισμό, στη μισαλλοδοξία.

Σήμερα, που η χώρα μας βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή, κατά την οποία υπάρχουν διαρκείς προκλήσεις σε βάρος  των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ας υπενθυμίσουμε για μία ακόμα φορά πως τα ιδανικά μας και τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα και αποτελούν την κληρονομιά και την παρακαταθήκη μας για τις μελλοντικές γενιές.»

Δήλωση Περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη:

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης έκανε την παρακάτω δήλωση για την φετινή εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου:

«Η 28η Οκτωβρίου του 1940 παραμένει μια από τις ενδοξότερες στιγμές του λαού μας.  Μια από τις πιο φωτεινές σελίδες της ιστορίας μας. Οι Έλληνες αγωνιστές πάλεψαν γενναία ενάντια στο φασισμό, το ναζισμό, την καταπίεση και τη μισαλλοδοξία.

Σήμερα, 80 χρόνια μετά, είμαστε υπερήφανοι γιατί η χώρα μας στάθηκε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Μιας ιστορίας που μας διδάσκει ότι το παρελθόν σφυρηλατεί το παρόν και προδιαγράφει με φωτεινά χρώματα το μέλλον.H σημερινή επέτειος μας θυμίζει πως όταν η δύναμη συναντά το θάρρος, όταν η αποφασιστικότητα νικά το φόβο, τότε το πείσμα για την Ελευθερία περιορίζει την ισχύ του θανάτου. Τότε οι άνθρωποι νικούν το χρόνο, ξεπερνούν τις δυνάμεις τους και κατακτούν μια θέση στο πάνθεον των ηρώων.

Ιδιαίτερα φέτος, σε συνθήκες κρίσιμες, γνωρίζουμε καλά πως όλες οι δυσκολίες και όλα τα εμπόδια δεν είναι αξεπέραστα όταν η κοινωνία παραμένει ενωμένη».

Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού

«Συμπληρώνονται ογδόντα χρόνια από την 28η Οκτωβρίου 1940. Το «Όχι» των Ελλήνων απέναντι στο ιταλικό φασιστικό καθεστώς, η αυτοθυσία και η αποφασιστικότητα που επέδειξαν στα πεδία των μαχών,  αποτελούν διαρκές ορόσημο της Ιστορίας μας. Ορόσημο που αποτυπώνει την πίστη του λαού μας στα ιδανικά της ελευθερίας, της φιλοπατρίας, της αξιοπρέπειας, και της εθνικής ανεξαρτησίας.

 Η εφετινή επέτειος βρίσκει και πάλι την Ελλάδα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία. Στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή υπάρχει επικίνδυνη αστάθεια. Η πατρίδα μας απειλείται απροκάλυπτα από την ανεξέλεγκτη πολιτική ηγεσία της γείτονος χώρας. Η Τουρκία, υπερβαίνοντας διαρκώς τα όρια του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και τις Συνθήκες, και τις διακρατικές της Συμφωνίες, επιδιώκει να καταπατήσει τμήματα του εθνικού μας χώρου και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε τις παρακαταθήκες του αγώνα της Γενιάς του 1940. Σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για την χώρα μας, πρέπει να προχωρήσουμε ενωμένοι, με εγρήγορση και ακατάβλητη θέληση, με αλληλεγγύη και αποτελεσματικότητα, για να αντιμετωπίσουμε τις πολυμέτωπες δυσκολίες του παρόντος».

«Το μήνυμα του Μιχάλη Κοκολάκη για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940»

«Η 28η Οκτωβρίου 1940 αποτελεί μια κορυφαία στιγμή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, που συμβολίζει τον αγώνα για την ελευθερία, την δημοκρατία, την αλληλεγγύη, την δικαιοσύνη και την ευημερία.

Το μεγάλο “ΟΧΙ” των προγόνων μας δεν αποτελεί μόνο πηγή έμπνευσης, δύναμης και ευθύνης για όλους εμάς, που σήμερα καλούμαστε να βρούμε απαντήσεις σε νέες δυσκολίες και προκλήσεις, με κυριότερη τον περιορισμό της διασποράς του Covid-19 και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών του. Αποτελεί, επιπλέον, την πιο τρανή απόδειξη των δυνατοτήτων που έχει ο λαός μας, όταν μάχεται ενωμένος, για έναν κοινό σκοπό. 

Αψηφώντας κάθε δυσκολία, ανατρέποντας τους συσχετισμούς δυνάμεων, οι ήρωες του 1940 πολέμησαν με γενναιότητα και θυσιάστηκαν για τις επόμενες γενιές. Σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης, ας υψώσουμε με σεβασμό και περηφάνια το ιερό σύμβολο της πατρίδας μας, την ελληνική σημαία».

Μήνυμα του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ν. Ηρακλείου και Αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Χάρη Μαμουλάκη, για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940:

«Διαχρονικά, πανανθρώπινα, αναλλοίωτα και άκρως επίκαιρα παραμένουν τα μηνύματα της 28ης Οκτωβρίου του 1940.

Εθνική ημέρα υπερηφάνειας, τιμής και μνήμης η 28η Οκτωβρίου, φέρνει στο προσκήνιο την ιστορική στάση των προγόνων μας, την αυτοθυσία, το θάρρος και την αυταπάρνηση με την οποία αντιμετώπισαν τον φασισμό και τον ναζισμό. Και ειδικά φέτος, όπου η χώρα μας έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα τιμωρίας των νοσταλγών αυτής της μαύρης περιόδου σε όλο τον κόσμο, καλούμαστε να αναλογιστούμε την ευθύνη και να φροντίσουμε για ένα καλύτερο αύριο για την επόμενη γενιά.

Βάζοντας μια και καλή στο χρονοντούλαπο της ιστορίας το μίσος και τον φανατισμό, φέρνοντας στο προσκήνιο την ενότητα, την αποφασιστικότητα, την κατανόηση, την ελπίδα, την αλληλεγγύη. Αυτό είναι το χρέος μας απέναντι στους Ήρωες της πατρίδας μας. Αυτό είναι το καθήκον μας απέναντι στις επόμενες γενεές».

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια