Η 28η Οκτωβρίου του 1940 μέσα από ιστορικά ντοκουμέντα

Ελλάδα
Η 28η Οκτωβρίου του 1940 μέσα από ιστορικά ντοκουμέντα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναδρομή στον ελληνοϊταλικό πόλεμο του ’40 μέσω του πλούσιου αρχειακού υλικού του Νίκου Καρνιαουτάκη

Ογδόντα ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την 28η Οκτωβρίου του 1940.

Με αφορμή την 80ή επέτειο του “Όχι”, η  εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επιχειρεί μια αναδρομή στα ιστορικά γεγονότα της ηρωικής εκείνης εποχής με την πολύτιμη βοήθεια του φιλοτελιστή-ερευνητή Νίκου Καρνιαουτάκη και του πλούσιου αρχειακού του υλικού.

«Από μέρες ήθελα να σου γράψω αλλά χωρίς να το θέλω καθυστερούσα το γράμμα μου αυτό, δεν ήξερα και εγώ γιατί! Ίσως γιατί θα έπρεπε να σου έγραφα σήμερα, σε μια τόσο ιστορική μέρα για την Ελλάδα και για όλους μας»... «Από το πρωί έμαθα τα περί της κηρύξεως του πολέμου. Κατ’ αρχήν δεν το πίστευσα, νόμισα πως ήσαν μόνον διαδώσεις, παρ’ όλον που εμείς εδώ το περιμέναμε μέρα με την ημέρα»... «Τώρα άκουσα στο radio ότι σήμερα είχατε 4 συναγερμούς. Ψυχραιμία. Πάντως, εάν αι επιδρομαί απάνω στην Αθήνα είναι όπως αυτές που είδα στην Αλεξάνδρεια, σου βεβαιώ ότι δεν πρέπει να φοβάσθε καθόλου. Εδώ έχουμε μεγάλη πεποίθηση εις την αγγλική αεροπορία και το αγγλικό ναυτικό. Η τελική Νίκη είναι μαζί μας», αναφέρεται σε επιστολή της 28ης Οκτωβρίου του 1940, η οποία ταχυδρομήθηκε από Έλληνες της Αιγύπτου προς την Αθήνα.

Επιστολή της 25ης Οκτωβρίου 1940 ταχυδρομημένη από Έλληνες της Αιγύπτου προς την Αθήνα. 

Ο φιλοτελιστής ερευνητής Νίκος Καρνιαουτάκης. 

Ταχυδρομικά τεκμήρια του Έπους

Σύμφωνα με τον Νίκο Καρνιαουτάκη, μέσα στα λάφυρα του ελληνικού στρατού μετά την κατάληψη της Κορυτσάς υπήρξαν και αρκετά στρατιωτικά ιταλικά δελτάρια που εξυπηρετούσαν την αλληλογραφία των Ιταλών στρατιωτών του μετώπου. Για την ανύψωση του ηθικού, επετράπη η χρήση των λαφύρων αυτών από τους Έλληνες στρατιώτες προς τις οικογένειές τους. Ολόκληρο το Έπος του 1940-1941 μέσα από ένα ταχυδρομικό αντικείμενο!

Η κατάληψη της Κορυτσάς από τον ελληνικό στρατό την 22α Νοεμβρίου 1940 ξεσηκώνει εκδηλώσεις εθνικού παραληρήματος χαράς. Στα ανακαταληφθέντα εδάφη της Βόρειας Ηπείρου ιδρύονται και λειτουργούν ελληνικά ταχυδρομικά γραφεία, που για μικρό χρονικό διάστημα θα χρησιμοποιήσουν τα μητροπολιτικά γραμματόσημα, ενώ αργότερα θα είναι επισημασμένα για τον σκοπό αυτό με την επισήμανση “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗCΙC”.

Ταχυδρομικό δελτάριο από "ΚΟΡΥΤΣΑ 4ΧΙΙ 40" προς Σάμο με σφραγίδα "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΚΟΡΥΤΣΑΣ"

Ιταλικό στρατιωτικό δελτάριο - λάφυρο του ελληνικού στρατού στην Αλβανία, ταχυδρομημένο από τον στρατιωτικό Ταχυδρομικό Τομέα 212 τη 14η Ιανουαρίου 1941 προς το Πλωμάρι Λέσβου. 

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Eμανουέλε Γκράτσι: “H αρχή του τέλους (Η επιχείρηση της Ελλάδας)”

Όπως μας εξηγεί ο Νίκος Καρνιαουτάκης, ο Emmanuelle Grazzi εστάλη στην Αθήνα τον Απρίλιο του 1939 και υπηρέτησε τα καθήκοντά του έως την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου. Στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε μεταπολεμικά με τίτλο “Il principio della fine (l' impresa di Grecia) (μτφρ. Η αρχή του τέλους) - Η επιχείρηση της Ελλάδας” o Ιταλός πρέσβης περιγράφει με γλαφυρό τρόπο και πολλά ενδιαφέροντα επίσημα στοιχεία τις ελληνοϊταλικές σχέσεις και τα γεγονότα της εποχής.

Συστημένος αεροπορικός φάκελος από την Ιταλική Πρεσβεία Αθηνών, ταχυδρομημένος τη 13η Φεβρουαρίου 1940 από τον Ιταλό πρέσβη Emanuele Grazzi προς τη Ρώμη. Σφραγίστηκε με τη σφραγίδα ΠΕΝ (Προστασία Εθνικού Νομίσματος), χωρίς όμως να ανοιχθεί για έλεγχο από την υπηρεσία του ελέγχου συναλλάγματος, επίσημη παραδοχή της άνευ ελέγχου διελεύσεως της διπλωματικής αλληλογραφίας.

Αναφέρεται στη μη σωστή πληροφόρησή του από τη χώρα του για πολλά θέματα, στις ιταλικές κατηγορίες για την Ελλάδα, για δήθεν στήριξή της στην Αγγλία, προφάσεις που σκηνοθετήθηκαν για να δικαιολογήσουν μια ιταλική επίθεση κατά της χώρας μας.

Ο άνθρωπος που επέδωσε το ιταλικό τελεσίγραφο στον Ιωάννη Μεταξά τα χαράματα της 28ης Οκτωβρίου του 1940 χαρακτηριστικά αφηγείται «...Νομίζω δεν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο ο οποίος τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του να μην αισθάνθηκε απέχθεια για το επάγγελμά του. Αν στη μακρά σταδιοδρομία μου στην υπηρεσία του κράτους υπήρξε ποτέ μια στιγμή κατά την οποίαν εμίσησα το δικό μου, μια στιγμή κατά την οποίαν το καθήκον του αξιώματός μου μού φάνηκε σταυρός όχι μόνο θλιβερός, αλλά και ταπεινωτικός, η στιγμή αυτή ήταν όταν άκουσα εκείνα τα αποκαρδιωμένα λόγια που πρόφερε ο πρεσβύτης εκείνος, που είχε καταναλώσει ολόκληρη την ζωή του αγωνιζόμενος και υποφέροντας για την χώρα του και τους βασιλείς του και που, και κατά την υπέρτατη εκείνη στιγμή, προτιμούσε να διαλέξει για την πατρίδα του τον δρόμο της θυσίας και όχι τον δρόμο της ατιμώσεως. Υποκλίθηκα μπροστά του με τον βαθύτερο σεβασμό και βγήκα από το σπίτι του».

Το βιβλίο του Grazzi που κυκλοφόρησε μεταπολεμικά με τίτλο “Il principio della fine (l' impresa di Grecia)” (μτφρ. “Η αρχή του τέλους”).

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News