Νωρίτερα φέτος το εμβόλιο κατά της γρίπης - Πρώτο σε εμβολιασμό το «Βενιζέλειο»

Κρήτη
Νωρίτερα φέτος το εμβόλιο κατά της γρίπης - Πρώτο σε εμβολιασμό το «Βενιζέλειο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήδη υπάρχει ο σχετικός προγραμματισμός από το υπουργείο Υγείας

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Ελλάδα για τα κρούσματα κορωνοϊού ενώ ο αντιγριπικός εμβολιασμός προβλέπεται νωρίτερα από ποτέ για να μην προκύψει πρόβλημα με τον covid-19 και τη γρίπη. Σύμφωνα με το ethnos.gr αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα ο κύκλος των εμβολιασμών για τη γρίπη, ώστε ο πληθυσμός να είναι προετοιμασμένος και να μην συμπέσουν πιθανά βαριά περιστατικά γρίπης  και covid-19. Ήδη υπάρχει ο σχετικός προγραμματισμός από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ, ενώ οι δόσεις αναμένεται φέτος να είναι περισσότερες. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας ήδη έχουν παραγγελθεί 4 εκατ. δόσεις του εμβολίου κατά της γρίπης.

Η μάχη για το εμβόλιο

Πάντως εκτός από τις σχετικές προετοιμασίες για το πιθανό δεύτερο κύμα από Σεπτέμβριο, η επιστημονική κοινότητα αναμένει με αγωνία και το εμβόλιο που μπορεί να παραχθεί άμεσα. Σύμφωνα με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνο Δημόπουλο, ήδη τρία εμβόλια είναι στη φάση 3 των κλινικών μελετών σε διάφορα σημεία του πλανήτη, ενώ οι διαδικασίες για τη παραγωγή τους προχωρούν με ταχείς ρυθμούς. Με βάση τις εκτιμήσεις του κ.Δημόπουλου, παρότι δεν μπορεί να προσδιορισθεί επ ακριβώς ο χρόνος διάθεσής τους στην παγκόσμια αγορά, είναι πιθανό να είναι έτοιμα ακόμη και σε 4 μήνες ή σε 8 στο χειρότερο σενάριο.

Όπως και να ‘χει το ζήτημα είναι η όποια ανακάλυψη του εμβολίου να είναι τέτοια ώστε να παραχθούν επαρκείς ποσότητες για να καλυφθεί όλος ο πλανήτης, αλλά και να είναι σε προσιτή τιμή προκειμένου να μπορέσουν όλες οι χώρες να ανταποκριθούν.

Πρώτη η 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης στον αντιγριπικό εμβολιασμό του προσωπικού των μονάδων ευθύνης της, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, για την περίοδο γρίπης 2019-2020.

Το ποσοστό των Νοσοκομειακών Μονάδων της ανέρχεται σε 48,3%, ενώ εκείνο των Κέντρων Υγείας  φτάνει το 65,0%.

Πρώτο πανελλαδικά το «Βενιζέλειο»

Σύμφωνα με τη ΔΥΠΕ Κρήτης: 

Πρώτο πανελλαδικά είναι το Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου «Βενιζέλειο» με ποσοστό αντιγριπικού εμβολιασμού 89,78%. Σε 100% ανέρχεται το ποσοστό εμβολιασμού στο Κέντρο Υγείας Ανωγείων.

Ο ΕΟΔΥ ενεργεί ήδη για τη διάθεση αντιγριπικών εμβολίων αριθμού ίδιου με τον περσινό στις υγειονομικές μονάδες της χώρας. Το προσωπικό των κλινικών υψηλού κινδύνου πρέπει να είναι στο σύνολό του εμβολιασμένο, ενώ αναμένεται ο σχεδιασμός δράσεων για την κάλυψη των εμβολιαστικών αναγκών του προσωπικού.

Η Διοικήτρια της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Θερμά Συγχαρητήρια στις διοικήσεις και το προσωπικό των υγειονομικών μονάδων της Κρήτης για αυτήν την επιτυχία. Η ασφάλεια του προσωπικού μας αποτελεί προτεραιότητα. Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και οι υγειονομικοί μας το αποδεικνύουν για μία ακόμα χρονιά.»

Την ικανοποίησή του για τη σημαντική ενίσχυση του αντιγριπικού μετώπου στους εργαζόμενους της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εξέφρασε και ο Υποδιοικητής της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης, Δημήτρης Αγαπίου, δηλώνοντας: «Τα υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του προσωπικού των κέντρων Υγείας έναντι της εποχικής γρίπης, αποτελεί εξαιρετικά θετικό μήνυμα τόσο για την προστασία των ίδιων, όσο και για την έμμεση προστασία των ασθενών. Ειδικά εκείνων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου. Συγχαρητήρια για το υψηλό αίσθημα ευθύνης του υγειονομικού προσωπικού των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της Κρήτης.»     

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News