Απάντηση Άγκυρας στην Ελλάδα "Είμαστε εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας"

Ελλάδα
Απάντηση Άγκυρας στην Ελλάδα "Είμαστε εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αντίδραση μετά το διάβημα της Αθήνας

Συνεχίζει να τραβά το σκοινί η Τουρκία απαντώντας προκλητικά στην Ελλάδα μετά το διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών από την Ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα για τη νέα παράνομη τουρκική Navtex που εκδόθηκε ανοιχτά του Καστελόριζου. Η απάντηση της Άγκυρας στην Αθήνα είναι οτι η NAVTEX  είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι στο πλαίσιο των τρεχουσών δραστηριοτήτων για υδρογονάνθρακες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο έχει κοινοποιηθεί η NAVTEX και έχει ανακοινωθεί ότι το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» θα πραγματοποιήσει μια νέα σεισμική έρευνα δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και συνεχίζει υποστηρίζοντας πως το «Oruc Reis» βρίσκεται εντός της θαλάσσιας περιοχής που θα γίνουν οι έρευνες, ενώ υποστηρίζει ότι σε ένα μέρος της περιοχής έχει λειτουργήσει τα τελευταία χρόνια και το ερευνητικό σκάφος «Barbaros Hayrettin Pasha».

«Παρ 'όλα αυτά, η Ελλάδα αντιτάχθηκε σε αυτήν την ερευνητική δραστηριότητα και ισχυρίστηκε ότι η ερευνητική περιοχή βρισκόταν στην υφαλοκρηπίδα της. Η Ελλάδα βασίζει αυτόν τον ισχυρισμό στην ύπαρξη νησιών, ιδίως το Καστελόριζο, μακριά από την ηπειρωτική χώρα», συνεχίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνοντας λόγο για μαξιμαλιστικός ισχυρισμός της Ελλάδας που «είναι αντίθετος με το διεθνές δίκαιο, τη νομολογία και τις δικαστικές αποφάσεις».

Σύμφωνα με την Τουρκία δεν είναι λογικό ένα νησί με επιφάνεια 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα, 2 χιλιόμετρα από την Ανατολία και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα, να δημιουργεί μια έκταση 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων πλάτους. «Για αυτόν τον λόγο, απορρίπτουμε αυτούς τους ισχυρισμούς της Ελλάδας», τονίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ και καταλήγει: «Παρόλο που η Τουρκία επανέλαβε την έκκληση της για διάλογο σε όλα τα επίπεδα με την Ελλάδα, όπως έχει διατυπωθεί σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι σήμερα, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».

Στο διάβημα της Αθήνας απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας μία μόλις μέρα μετά την έκδοση της NAVTEX από την Τουρκία ανοιχτά του Καστελόριζου.

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

ΤΟ ΔΙΑΒΗΜΑ

"Η σημερινή αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας".

Κυριάκος Μητσοτάκης: μονόδρομος οι κυρώσεις

«Η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα. Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά. Εφόσον συνεχίσει η Τουρκία σε αυτή την κατεύθυνση, η επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ εναντίον της θα είναι μονόδρομος», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι σε επιφυλακή βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις, με το 85% του ελληνικού στόλου να βρίσκεται στο Αιγαίο από την περιοχή της Σμύρνης και νοτιότερα, και παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του τουρκικού στόλου, ενώ η Τουρκία προχώρησε και σε υπερπτήσεις πανώ από τη Ρω, το Καστελόριζο και τη Στρογγύλη.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

"Δυστυχώς, η επικαιρότητα με υποχρεώνει να ξεκινήσω από μια παρατήρηση: Η Τουρκία για ακόμα μια φορά προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στις επιθετικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα, απέναντι στην Κύπρο, απέναντι τελικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά.

Δεν ξέρω αν ενοχλείται καθ' οιονδήποτε τρόπο από την ευρωπαϊκή και εθνική επιτυχία η οποία διαδραματίστηκε στις Βρυξέλλες, σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο θέλω να σας πω είναι ότι η Ελλάδα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα.

Και, βέβαια, η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και της Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά.

Προσβλέπουμε στη στήριξη των συμμάχων μας, αλλά πρέπει να γνωρίζετε κι εσείς ότι εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση η επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας θα είναι μονόδρομος. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει τι σχέση θέλει να έχει με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την Ευρώπη. Πιστεύω όμως ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται να επιλέγει τον λάθος δρόμο".

Την ίδια στιγμή Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Άγκελα Μέρκελ επιχείρησαν να παρέμβουν για να μην εκτροχιαστεί περισσότερο η κατάσταση από πλευράς των Τούρκων.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Άγκυρα να σταματήσει τις επιχειρήσεις που σχεδιάζει. Χαρακτηρίζοντας «Αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο» την περιοχή της επίμαχης NAVTEX.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ - Ερντογάν

Η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με την Τουρκική Προεδρία η επικοινωνία έγινε για τη Λιβύη.

Σχεδόν… αξημέρωτα, στις 07:10 το πρωί τη Τετάρτης (22.07.2020), η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Επισήμως, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης, η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι Ερντογάν και Μέρκελ συζήτησαν για την κατάσταση στη Λιβύη.

Ωστόσο, σημείωσε, το τηλεφώνημα της καγκελαρίου (που είτε έγινε αργά το βράδυ είτε νωρίς το πρωί) έρχεται μόλις λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας στην Αθήνα, όπου ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στην περιοχή και από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μέρκελ - Μητσοτάκης

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τη Γερμανίδα Καγκελάριο.

Το βράδυ της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης την οποία ενημέρωσε για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με αφορμή την σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Γερμανίδα καγκελάριο είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην οποία σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση συζήτησαν για τις εξελίξεις σε Λιβύη και Συρία, ενώ αξιολόγησαν και τις ενέργειες που έχουν γίνει στις συγκεκριμένες περιοχές ενώ θεωρείται απίθανο να μην αναφέρθηκαν και στο θέμα της κρίσης στο Καστελόριζο.

Οι επικοινωνίες της κυρίας Μέρκελ προφανώς εντάσσονται στην προσπάθεια διαμεσολάβησης της κυρίας Μέρκελ προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης καθώς υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί και η τριμερής συνάντηση του Βερολίνου.

Η ανακοίνωση για την επικοινωνία Μητσοτάκη-Μέρκελ έχει ως εξής:

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες το απόγευμα επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel.

Η κα Μέρκελ συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για την επιτυχία της Ελλάδας αλλά και για τον εποικοδομητικό του ρόλο στην επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την Καγκελάριο για τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr - protothema.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News